shopify
analytics tool

ISTORIA LA TIMPUL PREZENT. Excelența în nanochimie – Marca Tecuci

Dorian Gabriel Muntean - Excelența în nanochimie Marca Tecuci

       Dorian Gabriel Muntean, un tânăr care afișează o modestie de admirat, parcă prea sobru pentru vârsta lui adolescentină, lider incontestabil al generației sale de ,,haretiști”, cu media generală 10 pe întregul parcurs educațional (din clasa I și până în clasa a XII-a), multe premii și mențiuni atât la Chimie, cât și la Geografie și Științele Pământului, debutant cu argint în prima mare competiție internațională la care participă și cu bagajul aproape gata pentru o studenție la Oxford. Un tânăr care își așează amintirile între Bucovina de unde vin părinții săi, și Tecuciul pe care îl poartă în amintiri, încă din primii ani ai copilăriei.

 • Am uitat ceva Dorian?

Cred că ați spus prea multe despre mine.

 • Cum a fost la Olimpiada Internațională de Chimie (IChO) din Tailanda(Nakhon Pathom) ?

A fost o experiență inedită. Thailanda este o țară minunată în care tradiția se îmbină splendid cu modernitatea. Am avut șansa de a vizita Palatul regal și pot spune că am văzut lucruri extraordinar de frumoase.

 • Despre Olimpiadă, despre subiecte ce poți spune?

Subiectele au fost provocatoare, nu au fost dintre cele care testează abilitatea de a memora informații, ci de a gândi soluții practice, logice. Am fost 297 de elevi, din 79 de țări. Echipa României s-a clasat pe locul 2 în Europa și pe locul 7 în lume.  Colegii mei de echipă, Paul Haidu-Gerea (Constanţa) și Alexandra Dima(Bucureşti) au luat medalia de aur, iar Ana Maria Leonescu (Bucureşti) și eu, medalii de argint.

 • Ce reprezintă chimia pentru tine?

Chimia este viață, o găsim în toate. Noi oamenii suntem atomi, care gravitează pentru a fi împreună în reacții care produc înțelegere.

 • Dar când nu ne înțelegem, sunt de vină atomii?

Înseamnă că mai avem de căutat în noi înșine, în chimia noastră internă.

 • De unde vine această aplecare a ta pentru chimie?

Pasiunea pentru chimie a apărut în clasa a VII-a și îi datorez recunoștință doamnei profesor Veronica Ungan. Am învățat multe lucruri de la dânsa, nu numai despre chimie. O consider ca pe o a doua mamă și îi voi fi mereu recunoscător, pentru tot sprijinul, înțelegerea și încrederea pe care am primit-o de-a lungul anilor. Pentru mine este un dascăl model! Și încă un lucru: mă consider un produs al Colegiului Național „Spiru Haret” din Tecuci. Mulțumiri tuturor dascălilor mei.

 • Acum ești în vacanță, dar ce vei face după?

Înainte de plecare, mă bucur de zilele rămase din această vacanță, voi fi și la Tecuci, dar și la Suceava, de unde vin părinții mei. Am fost acceptat la Universitatea Oxford, cea mai veche universitate din lumea anglofonă. Mi-am propus încă înainte de Olimpiadă să mă axez pe nanochimie, vreau să fac cercetare în chimia medicinală.

 • Ce este nanochimia?

Nano înseamnă ceva extraordinar de mic, iar nanochimia are ca obiectiv major programarea moleculelor. Chimiștii încearcă să sintetizeze produsele din industria medicamentelor, lucru care este destul de complicat. Eu vreau să mă specializez în cest domeniu, așa că îmi propun să fac și un master la această universitate.

 • Te alături tinerilor care abia așteaptă să plece, să-și caute viitorul în străinătate?

Nu-mi văd viitorul doar în străinătate, mă voi întoarce în țară. Acum este greu, văd și eu, dar nu cumva noi, generația tânără trebuie să facem o schimbare, să arătăm cât de importantă este cercetarea, care sunt beneficiile ei uriașe? Vrem o schimbare? Atunci eu cred că trebuie să plecăm de la schimbarea din noi. Fiecare trebuie să pună umărul la efortul țării.

 • Ce faci în timpul liber? Ce pasiuni ai?

Mișcare, un pic de sport, muzică, lectură. Recent am descoperit frumusețea filosofiei, iar doamna profesor Eugenia Olariu are un merit în treaba aceasta.

 • Ce nu-ți place din școală?

Dorian Gabriel Muntean  Sunt lucruri pe care eu nu le văd bune, dar rezolvarea trebuie să vină de la minister. De exemplu unele manuale la literatura română, istorie… Eu parcă văd că dispare sentimentul de mândrie națională și încet, încet oamenii o să uite cine suntem. Vocabularul nostru pe alocuri, parcă este un fel de romgleză, nu mai mergem la cumpărături, acum, ce să vezi,  facem shoping… Lipsesc marii scriitori ai exilului românesc din perioada comunismului.  Deasemenea constat că unele teme, subiecte se cam repetă de la un an la altul.

Sigur, chiar de mai multe ori și îmi place. Tata este militar, așa că am o atracție specială pentru istorie.

 • Tecuciul cum ți se pare?

Îmi place pentru că este orașul meu. Sunt și lucruri frumoase, și unele care ar trebui schimbate…dar ajungem din nou cu discuția, la schimbarea aceea, care trebuie să se întâmple în primul rând în noi. Generația mea trebuie să pretindă multe, dar și să ofere mai mult.

 Viorel BURLACU

3 Comments on "ISTORIA LA TIMPUL PREZENT. Excelența în nanochimie – Marca Tecuci"

 1. In fata unui asemenea tanar nu poti sa spui decat”Jos palaria”. Felicitari si admiratie! Parintii tai trebuie sa fie fericiti.. Felicitari si lor ca au un asemenea copil. Sunt convins ca in spatele acestor realizari sta foarte multa munca si daruire.

 2. Felicitari copile, intrebarea mea pentru tine este daca ai ales o tara de domiciliu cand o sa fii mare, aici nu ai nici o sansa.

 3. După mizerii de doi bani ale ,,performanților” este o bucurie să mai găsim și asemenea oameni frumoși. Felicitări Dorian! Felicitări celor care te promovează. Chiar este o mândrie pentru noi tecucenii să citim și astfel de informații.

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!