shopify
analytics tool

Irlandezii din Nicoreşti şi adevărata „Primă casă”

Case construite de Irlandezi la NicorestiUn program social fără fiţe: Irlandezii din Nicoreşti şi adevărata „Primă casă”
Familiile sărmane din Nicoreşti trebuie să aibă grijă de casa cea nouă primită GRATUIT de la fundaţie, iar locuinţa devine a lor după cinci ani * „Singura lor condiţie a fost să ne înţelegem, să nu ne certăm noi, soţii, între noi” (Mihaela Groza, 20 de ani) .  18 case noi-nouţe, cu gard, legate la electricitate, cu o cameră, o bucătărie, o cămară şi WC în curte. Acestea sunt faptele unei fundaţii irlandeze care, cu fonduri strânse în ţara de baştină, a venit în comuna gălăţeană Nicoreşti şi a construit – în mai puţin de trei ani! -, case pe care le-a dat gratuit familiilor nevoiaşe. Miracol? Şmecherie? Sau doar mai puţină vorbă şi pus osul la treabă?
Terenul – încă în extravilan „Oamenii sunt foarte mulţumiţi”, ne asigură reprezentanţii Primăriei Nicoreşti, mai exact viceprimarul şi inginerul agronom. Şi cum să nu fie? Cine s-a gândit, până la venirea unei fundaţii irlandeze, să le facă locuinţe sociale ţăranilor? Nici la orăşeni nu se gândeşte mai nimeni, darămite la locuitorii de la sate.
„Fundaţia asta este venită demult la noi în comună, au toate actele în ordine. Aşa au vrut ei: să ajute familiile sărace, care nu îşi pot ridica sau cumpăra singure o casă. Au construit mai întâi nouă case. În 2007 s-au mutat primii oameni. Iar acum, de o lună, au terminat celelalte nouă case, construite în continuarea celor vechi. S-au mutat şi în astea oameni. Nu, nici acum terenul respectiv nu a fost trecut în intravilan”, spune domnul Grădinaru, inginerul agronom.
Am vrea să vorbim cu câţiva dintre irlandezi, dar „acum sunt în concediu”. Plecăm spre cele 18 case frumos rânduite pe partea stângă a intrării în Nicoreşti, la o distanţă de vreun kilometru de sat.  …citeste intreg articolul
Autor: Elena Parapiru – Viata libera

Fii tu primul care comentează on "Irlandezii din Nicoreşti şi adevărata „Primă casă”"

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!