shopify
analytics tool

ÎPS Casian, la Tecuci. “În primărie trebuie să fie ca-n biserică”

Casian_protecuci.roSărbătoarea patronului spiritual al municipiului Tecuci, Sf. Gheorghe, l-a adus în târgul nostru ca de fiecare dată pe ÎPS Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care a oficiat la catedrala tecuceană, începând cu ora 9.30, o înălţătoare slujbă, Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite. Oficialităţile în frunte cu primarul urbei, Daniel Ţuchel, au asistat cu multă răbdare de la început şi până la sfârşit. În prima predică ierarhul a vorbit despre sensul, însemnătatea şi folosul liturghiei săvârşite. “Liturghia este un moment însemnat pentru curăţirea de păcate. Avem nevoie de înnoire. Primăvara înseamnă înnoire. Totul devine speranţă. Pe plan spiritual avem nevoie de primăvară sufletească, de biruinţă asupra ceea ce este rău, nefolositor, având ca sprijin în înnoirea noastră pe Sf. Gheorghe. Nu trebuie să ne propunem să fim biruitori unii asupra altora. Lupta noastră trebuie să fie împotriva patimilor, dezbinării, urii…”, a spus ÎPS Casian. Arhiepiscopul a mai subliniat suferinţa, mizeria, neputinţa de a ne îngădui unii pe alţii din lipsa legăturii noastre cu Dumnezeu. “Cuvântul din Evanghelie – Să vă iubiţi unii pe alţii – este esenţa creştinismului. N-avem nevoie de predici, de lecţii despre iubire, avem nevoie de practică (…) Câte monumente are împăratul Diocleţian, prigonitorul creştinilor? Lumea l-a uitat. Dar câte biserici şi de câtă cinstire are parte Sf. Gheorghe”, a adăugat arhiepiscopul. ÎPS Casian s-a adresat şi reprezentanţilor administraţiei locale: “În primărie trebuie să fie ca-n biserică. În primărie trebuie să existe creştini cu fapte. Ei pot lucra (n.n. prin viaţa lor) ca şi cei din eparhie”. Mai apoi în văzul credincioşilor prezenţi la slujbă au fost premiaţi 12 elevi cu rezultate bune la olimpiada de religie: Andreea Ghioca, Miruna Postolache, Cristina Condrache, Daniela Oprea, Robert Milea – Liceul Tehnologic Ovid Caledoniu, Mihaela Bădărău, Ioana Cristea, Rebeca Ilie, Carmen Buzenche, Alexandra Rogozanu – Colegiul Naţional Spiru Haret, Alina Puiu şi Alexandra Toderaşcu – Colegiul Naţional Calistrat Hogaş. “Cine vrea să aibă viitor, să investească în educaţia copiilor de la grădiniţă până la universitate. Preoţi, profesori de religie alăturaţi-vă programelor educative lansate de Patriarhie”, a spus ÎPS Casian (Un exemplu ar fi concursul-spectacol “Bucuria de a fi creştin”, desfăşurat duminică la sala de şedinţe a Protoieriei. Copiii din 15 parohii au cântat şi recitat versuri religioase şi patriotice, îmbrăcaţi în straie populare). După slujbă din catedrala au fost oferite daruri copiilor de la centrul pentru persoane cu dizabilităţi din spatele Teatrului de vară. Arhiepiscopul Casian a mai transmis preoţilor din protopopiat ca bisericile pe care le păstoresc să-şi deschidă mai larg porţile pentru cei aflaţi în nevoi şi suferinţă.

About the Author

Marian Topriceanu
Vezi profilul acestuia pe FACEBOOK

2 Comments on "ÎPS Casian, la Tecuci. “În primărie trebuie să fie ca-n biserică”"

  1. Deci nu sunt sigurul care a observat mesajul transmis primarului, care a instituit in primarie un regim de teroare si persecutie impotriva functionarilor, care nu sunt inregimentati politic in USL.Probabil a inteles si dl. Tuchel, altfel nu statea cu privirea in pamant in timpul
    ,,sfestaniei” primite.

  2. Aparte orice fel de mesaj ori conotatie politica a fost un eveniment plin de spiritualitate,chiar daca nu il aprob pe Tuchel, m-am simntit foarte bine cand toti eram romani ortodocsi alaturi de ofiali locali si asistam la Sfanta Liturghie. A fost un eveniment frumos unul ortodox in adevaratul sens al cuvantului.

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!