shopify
analytics tool

Ion T. Sion -Relevanţe ale spiţelor de neam răzăşesc

Profesorul Ion T. Sion

Sfârşitul de secol XVIII şi începutul celui de al-XIX-lea se caracterizează în satele din sudul Moldovei prin schimbări esenţiale şi ireversibile din punct de vedere social-economic. Se intensifică si ia amploare procesul de “transformare a foloaselor în venituri” (H.H. Sthal) căpătând preponderenţă economia de piaţă în detrimentul celei de consum. Fenomenul ne este ilustrat printre altele şi de întocmirea numeroroaselor spiţe de neam.

Printre ele alcătuitorii lor îşi revendică drepturi de stăpânire pe criteriul apartenenţei la un strămoş îndepărtat, un bătrân, apartenenţă în baza căreia obştea urmează să recunoască şi să confere fiecăruia dintre ei legitimitatea ieşirii din indiviziunea de mai înainte. Se produce în viaţa satelor ceea ce sociologul şi istoricul H.H. Stahl defineşte a fi fost atunci “o soluţie de compromis între interesele diverse existente în sânul categoriilor diferenţiate săteşti’’, afirmaţie ce trebuie acceptată deoarece se afla în concordanţă cu mutaţiile ce se produc cu repeziciune, atât în interiorul cât şi în exteriorul aşezărilor rurale.

Nu poate fi reţinută însă opinia autorului referitoare la valoarea documentară a spiţelor de neam ce rezultă, anume “că ele nu sunt altceva decât legende etiologice şi atâta tot”, indemnând la înlăturarea lor din “câmpul cercetărilor de istorie socială’’. Observat cu minuţioasă atenţie fenomenul ni se pare destul de complex şi interesant prin faptul că surprinde în conţinutul său o diversitate de situaţii şi relevă realităţi despre care ,,izvoarele vremii nu dau desluşiri prea bogate’’( Ştefan S. Gorovei), de unde, pe de o parte, controverse şi confuzii în interpretarea şi explicarea sa, iar pe de alta, nevoia şi “sarcina istoricului de a face serioase cercetări genealogice’’. Căci numai cunoaşterea valorii intrisece a spiţei de neam ne poate convinge dacă avem în faţă un izvor istoric cu informaţii veritabile, ori unul cu date fictive…. citeste intreg articolul

… Ion T. Sion (Materialul primit de la dl. profesor  a fost publicat prima dată în Astra tecuceana, anul I, nr.1, iunie 1996. În zilele următoare vom publica şi alte materiale puse la dispoziţie, cu amabilitate, de domnul profesor Ion T. Sion)

Sursa: Tecuci Colt de Rai

Fii tu primul care comentează on "Ion T. Sion -Relevanţe ale spiţelor de neam răzăşesc"

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!