shopify
analytics tool

Întrebuinţarea trebii. Sau, despre gura cea larg căscată-a prostului

Lume-rea-la-Tecuci

Se povesteşte că familia Tecuceanu avea o mândreţe de fată de măritat. Pri-Maria îi puseseră numele, fată bună, cu câteva pogoane de imaş, cu un parc frumuşel întreţinut cu mare drag de Nea Vasile, cu ceva locuinţe şi terenuri concesionate şi sub închiriere, cu o groază de bănuţi la buget, cu un unchi al tatei, neam de evrei, în familia Europeană, care-i mai dete şi vreo zece proiecte cu fonduri nerambursabile… Ce mai, toate bune şi la locul lor, numai un băiat bun şi de treabă să-i găsească.

Iar la aşa fată, peţitorii n-au stat degeaba. Au umblat din om în om, au căutat, au întrebat şi au găsit unul dintr-un sat vecin, din familia Ţăpeanu. Băiat ‘nalt, vesel, iute ca sfârleaza şi îndreptăţit la cea mai bună dintre impresii, care învârte vorbele ca Marghioala foaia de tăieţei, ba pe faţă, ba pe dos, ba pe rasucitelea, dar mai ales, pus pe treabă, adică, cam tot aşa că şaua pe măgarul al sur a lu’ Badea Gheorghe de la stână.

Nuntă, ce-i drept, se făcu. Şi familiile se bucurară că şi-au pus copii la casele lor şi şi-au trecut odraslele prin taina cutră şi ascunsă a politicii. Mârâi se duseră şi ei într-ale lor cu droaia de slugi şi de argaţi de toate culorile, iar vecinii îşi luară de-acum gândul şi de la fată, şi de sacul de bani, şi de la avere.

Dar Dorel al nostru, c-am uitat să vă spun, aşa-l chema pe mire, gelos din fire cum era, de îndată ce-o lua pe Pri-Marie de nevastă o încuie în casă şi nu-i mai dete voie să iasă decât cu program, interes precizat, traseu stabilit şi în baza unei cartele magnetice pentru înregistrare şi recunoaştere.

Femeia, slabă de înger, se cam sperie la început, dar se împacă repede cu gândul că are bărbat frumos şi pus pe treabă şi o lasă mai moale cu vociferatul. Până într-o zi, când Primăriei i-ajunseră la urechi ceva vorbe despre chermezele bărbatului şi-l cam luă o leacă la cercetat pe Dorel al nostru. Dorea, nici una nici două, ca să se facă crezut, comandă ditai cearceaful, pe care scrie cât poate de mare: “NU MAI ASCULTA TOATE BÂRFELE! FAC TREABĂ! “

Aşa! Ca să vadă toată lumea, nu numai nevasta.
Dar după ceva vreme, se împuţinară şi banii la buget şi femeia îl luă din nou la întrebări pe Dorel.
-Unde-s banii, Dorele? Cui dai tu încredinţare directă, nebunule! Ori ţi s-a urât cu tecucenii? Apoi, poate nu ştii cu cine te-ai pus, pungaşule!

Dorel, ca să recapete încrederea nevestei şi de data asata, se duce “de îndată” la masă, descoase pernele şi scrie pe ele cu litere de-o şchioapă: “JOS ŞMECHERIA! SĂ-I CRAPE OCHII CELUI CARE NU FACE TREABĂ!” Şi le pune pe toate din stâlp, în stâlp, pe strada principală.

Iacă!
Numai că povestea şi nici gâlceava, nu s-au sfârşit aici cu Dorel şi nevastă-sa, Pri-Maria. Mai acu’ o vreme, Pri-Mărioara noastră, iar supărată! Rău, rău!
Dacă vă zic!
-Ce-i muiere? Ce mai ai? O întreabă Dorel, împleticindu-se.
Şi Pri-Maria începe. Şi-l mustră, şi urlă, şi strigă la Dorel.
-Fiţi-ar mama ta de derbedeu! La muieri te duci, banii mi-i mănânci, acu’ vii împleticindu-te şi mai zici că faci treabă?
-Apăi cum să nu! Zice Dorel şi-i trage nevestei o palmă zdravănă de-o ameţeşte. De dimineaţă, Pri-Mria stătea cu iepurele vânăt la ochi, iar Dorel, băiat elegant, mai pune o duzină de panouri: “DRAGĂ NEVASTĂ. TE ROG SĂ MĂ IERŢI PENTRU DISCONFORTUL CREAT. FĂCEAM TREABĂ. ÎI BĂTEAM PE TECUCENI ÎN CAP.”
Şi le amplasează pe toate ca pe troiţe, la răspântiile Tecucelului, pârăul de la hat cu Albeştenii.
Buuuun!

Numai că ieri dimineaţă, Pri-Maria sare şi mai arţăgoasă la Dorel.
-Mai neam de lingurari ce eşti. L-ai gonit pe Moş Vasile c-ai zis că se ţigăneşte? Da ce-mi faci tu cu toate zorzoanele, cu toate sclipiciurile şi toate culorile? Mov, roşu, galben şi vermuz… în parcul de la tată, ai? Ce-ai mai Dorele? Unde ţi-e eleganţa cu care te lăudai? Pui de şătrar ce-mi eşti! Eleganţă numai la tine, la birou, ai?
Şi Dorel, abia scăpat din furia nevestei, aleargă iar la masă, desface pernele din dosuri, ia penele şi le duce în centru la Domnul Iepurilă. Iar alături scrie mare, să vadă toată familia Tecuceanu: “FAC TREABĂ! VĂ ŢIN ÎN PUF, LUMÂNĂRI ŞI SCLIPICI.”
Traaaanc!

Iar azi, pe la prânz, ultima trăsnaie! Se trezeşte Pri-Maria cu storurile trase.
-Mă frăţâne-meu, ce-i asta? Dorele, a intrat Tecuciul în eclipsă, vine sfarşiiiiitul, săăăăări!
-Taci muiere, ce tot bâigui! Uită-te pe stradă! Abia acum a căscat Tecuceanul gura aşa cum îmi place mie.
ÎN SFÂRŞIT FAC CEA MAI MARE TREABĂ! SPECIAL PENTRU GURA PROSTULUI! Na!

Canon & Cannon

10 Comments on "Întrebuinţarea trebii. Sau, despre gura cea larg căscată-a prostului"

 1. De cinci zile, primarul Tuchel a inceput o violenta campanie electorala, pe banii contribuabilului tecucean, sub acoperirea manifestarilor prilejuite de zile ale orasului.Pe scena , ori la diversele manifestari care au avut loc in aceasta saptamana au putut fi vazuti alaturi de primar doar lideri liberali, pesedistii lipsind cu desavarsire, desi se spune ca banii ar fi fost alocati de consiliul local, si nu din buzunarul primarului sau al PNL-ului.Surprinzatoare lipsa de reactie a PSD-ului local.
  Un comportament incalificabil la aceste manifestari a avut gasca tepeana, reprezentata de o spalacita cu fundul mare – spun asta deoarece la solicitarile celor care doreau sa faca fotografii la acest eveniment, au fost tratati de respectiva cu fundul- , care se crede mare smechera, interzicand accesul presei sub pretextul lipsei acreditarii, in timp ce in jurul scenei misunau tot felul de tipi dubiosi, cu relatii la respectiva.
  Iar culmea ipocriziei a atins-o in acesta seara, cand un batranel, care am inteles ca se cheama Diaconu, era urcat bine mersi pe scena, de unde filma, desi respectivul nu este ziarist si nu avea nici o acreditare.
  Bineinteles ca comportamentul gastii tepene este discriminatoriu, fata de o anumita parte a presei, care nu face sluj la picioarele tucheleanului, cu incalcarea grava a legii.
  Ziaristii nu aveau voie, in schimb unii salariatii ai primariei si odraslele lor aveau voie sa se plimbe in voie in jurul scenei si culmea tupeului sa intarzie cu 35 de minute spectacolul Loredanei, pentru a lua autografe si a face poze cu diva.De altfel in momentul in care o angajata a primariei- casiera- a iesit din primarie , in fuga, sa îşi ia copilul pentru a face poze a starnit nemultumirea celor prezenti langa scena care au inceput sa fluire si sa huiduie, basca injuraturile la adresa primarului.

 2. Câta răutate, si dacă a dat acestor copii niște premii si bani , nu le-a dat pt.ca au stat in club la o Țigară sau pe Facebook, ci pt.ca realmente au muncit pe brânci ca sa ajungă unde au ajuns,bravo lor , iar primarul dacă vroia sa-i dea fiica-sii 500 lei ,nu era atât de prost sa-i dea pe scena in fata a mii de oameni ci ii dădea acasa între patru ochi. RAUTATI!!!!!!

  • Am vazut prestatia superba a copiilor Akikai, Meritau sa intre in finala, au fost nedreptatiti S-ar fi calificat daca. toti tecucenii care au vazut telefonau . Dar de ce sa telefoneze daca era amestecat si primarl?!!! Daca nici macar talentul, dragalasenia acelor copii nu au fost in stare sa-i faca pe concetateni sa lase ura, rivalitatea politica, e grav!.
   Asa ca, n-au avut nicio sansa! Tecuciul nu are nicio sansa daca cetatenii lui sunt atat de incrancenati!
   Aceasta intamplare este, cel putin pentru mine, un serios semnal de alarma..

   • hai sa fim seriosi! au castigat cei care au meritat. nici eu nu am votat akikai pentru ca, dicolo de dragalasenia copiilor, a fost cam o harababura pe scena. la capitolul coregrafie, iku nu a stat niciodata bine. nu sunt copii vinovati, ci ala din spatele lor care se gandeste doar la bani.

  • akikaiul bate campii de la tepu. care mii de oameni, mister paranoia complexata? intre aia cateva sute au fost tare multi care te-au injurat 1. pentru ca habar nu ai sa deschizi gura, 2. pentru ca te folosesti de copii ca sa te dai mare si sa castigi de pe urma lor. 3 ca primaru cu banderola lui tricolora de 4 metri (mare cat snobismul din capul lui)s-a urinat pe alti copii realmente de valoare din orasul asta premiindu-i pe soldateii tuchelisti de la akikai. ptiu drace, ca mi se face lehamite de asa pupincuristi.

 3. Nababul de Tepu | 27 aprilie 2014 at 16:02 | Răspunde

  Ieri seara primarul ne spunea ca onor Consiliul Local a hotarat sa premieze membrii trupei AKIKAI cu suma de 500 lei, fiecare membru.Cum nu ne aducem aminte sa se fi aprobat asa ceva in sedintele de consiliu am luat ziarul Tecuceanul si citind cele 50 de puncte de pe ordinea de zi a ultimei sedinte nu am vazut nicaieri hotararea referitoare la aceasta premiere.Probabil urmeaza ca aceasta cheltuiala sa fie aprobata ulterior, sau procesul verbal de la ultima sedinta sa fie modificat, asa cum s-a mai intamplat si cu alte prilejuri. Cert este ca intrband pe unii consilierii prezenti la manifestare, mi-au spus ca habar nu au de asa ceva. Se pare ca premierea arelegatura cu faptul ca fiica primarului este membra in aceasta trupa. Sunt si alte cluburi de arte martiale in Tecuci, cu zeci de medalii la campionate europene si mondiale, care nu au fost premiate.

  • Alooo akikai-ule care crezi tu că ești buricul tecuciului/țucalului?…. ia uită-te tu în portofoliul de medalii pe care îl are Luis Turcu…oare nu ți-e rușine un pic…..! Păi Luis e cu adevărat mare în competiții europene, nu în șușanele proteviste, cu fiice țucheliste, aducătoare de bani publici, după cum vrea mușchiul țucalului liberal….

   • Cred ca ai o problema la scufita Constantin,ca de altfel ca toți cei care intervin pe acest site, in loc sa ne bucurăm de copii noștri, noi ii blamam si le negam meritele si eforturile,fam. Volanski este de mult bun simt, fairplay, trup si suflet pt.acest club,ma bucur pt.ei sincer.FELICITARI COPII!FELICITARI AKIKAI!
    PS:la noi ,tecucenii,se aplica curent zicala:Sa moara capra vecinului!(dacă înțelegi ceva Constantine)

    • ,,Alooo akikai-ule care crezi tu că ești buricul tecuciului/țucalului?…. ia uită-te tu în portofoliul de medalii pe care îl are Luis Turcu…oare nu ți-e rușine un pic…..! Păi Luis e cu adevărat mare în competiții europene, nu în șușanele proteviste, cu fiice țucheliste, aducătoare de bani publici, după cum vrea mușchiul țucalului liberal….”

     Akikai-le de unde ai înțeles tu ca eu aș vrea să moară capra vecinului… arată care ar fi acele cuvinte în textul meu….akikai-ule eu aș vrea să trăiască la fel și capra vecinului Turcu, nu doar caprele țucheliste… să primească la fel toți sportivii ambelor cluburi (și Icu și Luis ), că țucalul dă din bani publici, adică ai mei și ai tăi, akikai-ule, el nu aduce nici un leu de la firma lui din țepu….

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!