shopify
analytics tool

Interviu al candidatului PSD la Primaria Tecuci, Cătălin Hurdubae

Cătălin Constantin Hurdubae candidat Primaria Tecuci

Bine v-am regăsit la o nouă ediţie a emisiunii “Atenţie maximă” (Radio Tecuci). Aşa cum v-am anunţat, invitatul nostru special de astăzi este dl Cătălin Hurdubae, candidatul PSD la primăria Tecuci. Un CV impresionant, pe care îl am în faţă, din care aflăm că D-l Hurdubae, a absolvit facultatea de mecanică agricolă a Universităţii “Gheorghe Asachi” din Iaşi, dar are şi masterul în management financiar în administraţie publică, şi este vorbitor fluent de franceză şi germană. În ultimii ani a activat în calitate de director al Agenţiei ASIROM Tecuci, ulterior ca manager coordonator al reprezentantelor Galaţi, Tecuci şi Târgu Bujor la Asirom Vienna Insurance Group. Cătălin Hurdubae are 46 de ani, căsătorit, tată a doi copii, două fetiţe de 8 şi respectiv 14 ani.

Cristian Pohrib: Domnule Cătălin Hurdubae, reprezentaţi propunerea PSD la primăria Tecuci. Faceţi trecerea înspre politică din domeniul privat, al afacerilor. Deşi sunteţi membru PSD din 2003, nu v-aţi făcut remarcat până acum ca prezenţă publică în politica tecuceană.

CĂTĂLIN HURDUBAE : Nu am ţinut să mă fac remarcat în viaţa politică pentru că priorităţile au fost munca şi familia. Rămân şi acum desigur priorităţi iar faptul că am acceptat propunerea partidului de a candida la funcţia de primar al Tecuciului înseamnă în primul rând să-mi dublez eforturile şi să mă concentrez asupra unor proiecte concrete de dezvoltare durabilă a oraşului nostru.

Cristian Pohrib: Domnule Cătălin Hurdubae, lumea s-a săturat de promisiuni electorale, se vorbeşte mult, mai ales o dată la patru ani, de proiecte care nu rămân însă decât pe hârtie sau pe pliantele electorale. Desigur că poate este prematur să vă cer să ni le destăinuiţi, dar măcar un singur proiect, realizabil în termeni concreţi, vă rugăm să ni-l spuneţi, că altfel vorbim degeaba.

CĂTĂLIN HURDUBAE : Aveţi dreptate, este prematur să vorbim despre proiecte dar ceea ce vă pot face cunoscut este că lucrez împreună cu echipa la o strategie concretă de dezvoltare a Tecuciului, bazată în primul rând pe atragerea investiţiilor străine, pe dezvoltarea atât pe verticală cât şi pe orizontală a economiei tecucene. Sper că într-o perioadă de timp rezonabilă să prezint tecucenilor Strategia de dezvoltare a oraşului.

Pe baza relaţiilor personale, suntem de exemplu în discuţii cu reprezentanţi ai celor mai mari companii germane care şi-au exprimat interesul pentru investiţii în energia alternativă. Se poate asigura astfel energie electrică care să fie furnizată gratuit unităţilor şcolare din oraş, spitalelor şi celorlalte instituţii, ceea ce ar însemna o economie considerabilă a resurselor financiare ale municipiului. Dar o să avem timp suficient să dezvoltăm acest subiect.

Cristian Pohrib: Sună interesant. De fapt nu ar trebui să mă mire faptul că aţi abordat un asemenea proiect ambiţios în condiţiile în care aveţi masterul financiar în administraţie publică. Şi apropo de administraţie… Tecuciul suferă cronic de lipsa investiţiilor. Bine, suferă şi de proastă administrare, de risipa banilor publicii, de starea proastă a drumurilor şi de multe altele.


[poll id=”3″]

CĂTĂLIN HURDUBAE : Domnule Pohrib, cunoaştem cu toţii foarte bine cum a fost administrat oraşul în ultimii ani şi care sunt probleme locuitorilor Tecuciului. Oraşul într-adevăr trebuie reconstruit, dar cu simţ maxim de răspundere şi cu o atitudine civică fermă. Noi toţi trebuie să ne unim pentru a face din Tecuciul nostru din nou un centru economic important, care să asigure prosperitatea cetăţenilor şi nu la sărăcirea lor cum de altfel se întâmplă în prezent. Ne-am săturat să vedem pe strada oameni care merg cu capul plecat, oameni cu priviri încrâncenate de lipsuri, de problemele cu care se confruntă zi de zi. Parcă lumea în acest oraş a uitat să mai zâmbească. Copiii se maturizează parcă forţat din cauza lipsurilor.

E timpul să readucem speranţa în acest oraş. Să punem capăt dezbinării, urii, să ieşim din tiparele prosteşti ale sloganului cine nu e cu noi e împotriva noastră. Fac parte din generaţia celor care au luptat la revoluţie, noi suntem cei care am dorit schimbarea reală în bine a acestei tari. Este timpul unui alt mod de abordare, unei noi mentalităţi, mentalitatea învingătorului şi nu a celui obişnuit să fie învins. Suntem un neam de luptători dar se pare că s-a cam uitat acest fapt. De aceea fac şi voi face apel la unitate, nu putem reuşi decât împreună. Este timpul reconstrucţiei din interior şi a clasei politice, poate şi de asta nu am fost vizibil până acum în viaţa publică. Suntem generaţia care a demonstrat că se poate, care ne-am ridicat prin propriile noastre forţe, şi care dorim să se termine o dată şi odată în această ţară cu haosul şi hoţia existente la toate nivelurile. Să începem noi, în fiecare oraş să reconstruim şi exemplul nostru al comunităţilor locale să ajungă la Bucureşti. Există primari în această tară care au demonstrat că pun pe primul plan oamenii, munca lor, şi nu interesele de partid sau personale.

Am văzut această dorinţă sinceră de schimbare în bine a vieţii cetăţenilor şi în cadrul organizaţiei locale a PSD. Avem obligaţia morală faţă de părinţii noştri să schimbăm ceva, eu de exemplu mi-am pierdut ambii părinţi în aceste vremuri tulburi ale unei tranziţii care parcă nu se mai termină. Dar suntem obligaţi moral, aşa cum am spus, să le cinstim memoria prin faptele noastre. Nu candidez la primăria Tecuci pentru că în câteva luni să-mi iau maşina nouă şi să mă încui în birou. M-am decis să candidez pentru a demonstra că se poate conduce oraşul nu din birou, ci efectiv de pe stradă din mijlocul oamenilor şi cu oamenii.

Cristian Pohrib: Am mai auzit asta la fiecare patru ani domnule Hurdubae şi a rămas tot modelul vechi şi comunist al audientelor, care de vreo 2 ani nici nu se mai ţin. Mentalitatea asta, să mă duc în audienţă la primar trebuie schimbată. Gândiţi-vă la un locuitor din Cernicari, de exemplu, sau din Bălcescu, la un om simplu care vine pe jos la primărie, şi care pierde practic aproape o jumătate de zi să vină să-şi spună pasurile, fie care se rezolvă fie că nu. Spuneţi că reprezentaţi generaţia care a schimbat, sau care a dorit schimbarea în bine a acestei ţări. Lumea doreşte dialog dar nu de la nivelul biroului.

CĂTĂLIN HURDUBAE : Aţi atins un subiect sensibil, cel al dialogului cu oamenii. Într-adevăr, nu te poţi încuia în birou şi să conduci doar prin decizii trimise prin poştă sau prin curieri. Dialogul cu populaţia trebuie să fie permanent, lumea trebuie să cunoască tot ceea ce face primarul, deciziile să fie transparente şi explicate. Dezbaterile publice deşi sunt obligatorii nu prea au avut loc. Voi supune dezbaterilor publice orice proiect de hotărâre care ţine de soarta oraşului nostru. Este firesc să fie aşa. Nu candidez să fac politică din funcţia de primar, ci administraţie.

Oraşul trebuie administrat corect, cinstit, la vedere, nu doar prin contracte de atribuire directă ci prin licitaţii publice, deschise, la care presa şi populaţia să fie prezente. Şi da, confirm că nu am de gând să ţin audienţe în birou, ci la domiciliul solicitantului de audienţă. De ce să pun oamenii pe drumuri când mă pot deplasa personal la fiecare om acasă. Nu am de gând să las şoferul primăriei să someze sau să-l folosesc doar să mă ia şi să mă ducă acasă. Nu, pentru aşa ceva am maşina personală. Dar la întâlnirile cu oamenii, la domiciliile acestora mă pot deplasa cu maşina primăriei sau pe jos că sunt obişnuit.

Cristian Pohrib: În debutul acestei ediţii a emisiunii “Atenţie maximă” vorbeaţi de relaţii personale cu reprezentanţi ai unor mari concerne occidentale. Lumea cunoaşte mai puţin faptul că investitorii străini, ca şi investitorii romani de altfel, au anumite avantaje atunci când investiţia depăşeşte un milion de euro. Dumneavoastră le cunoaşteţi?

CĂTĂLIN HURDUBAE : Nu cred că aţi dorit să-mi întindeţi o capcană cu această întrebare. Provin din mediul de afaceri şi faptul că am activat ca manager coordonator în cadrul unuia dintre cele mai mari concerne europene, Vienna Insurance Group, intrând în contact cu reprezentanţii mediului de afaceri din ţară şi străinătate, mă face să cred că ştiu să vă răspund exact. Într-adevăr, investiţiile de peste un milion de euro într-o localitate cum este de exemplu Tecuciul nostru, beneficiază de anumite facilităţi. Primăria şi Consiliul Local pot pune gratuit la dispoziţia investitorului terenul pe care urmează să fie făcută investiţia, nu concesionându-l pe sume enorme care sufocă din start capacitatea financiară a investitorului.


Agentia imobiliara EXTREM din Tecuci


Vă dau un exemplu concret. Au încercat unii oameni de afaceri să amenajeze fostul lac de agrement de la Ocaua lui Cuza. Valoarea concesiunii a fost atât de mare încât au renunţat. Astfel, în loc să asigurăm tecucenilor un loc agrement aşa cum a fost pe vremuri, în care să mai poate uita de necazurile cotidiene, am încasat doar câţiva bani la buget până când investitorii au ajuns la concluzia că nu mai au bani să susţină investiţia propriu-zisă. Aşa s-a întâmplat şi cu lacul de la Liceul Agricol. Ideea este să atragem investiţiile nu să le descurajăm, să creăm locuri de muncă bine plătite nu să stopăm prin metode financiare crearea acestora. Se pot face multe desigur şi cu investiţiile mediului de afaceri local. Sincer, aş prefera să lucrăm pe proiectele de interes major cu oamenii de afaceri tecuceni, pentru că banii să rămână în oraş.

Scoaterea banilor din oraş are ca efect sărăcirea oraşului. Un mediu de afaceri prosper înseamnă un oraş prosper cu oameni bine plătiţi. Nu pot să-l uit pe prinţul Sturza care vorbea, într-o emisiune televizată, de afacerea sa din Elveţia. Spunea atunci prinţul Sturza că muncitorul când se culca seara ar fi bine să se roage de sănătatea patronului său. Şi asta ar trebui să înţeleagă şi oamenii noştri de afaceri. Dar şi cei care ajung să conducă destinele acestui oraş. Când creezi facilităţi mediului de afaceri acestea ar trebui să se regăsească nu în profitul imediat al firmei, ci în nivelul de bunăstare al angajaţilor.

Cristian Pohrib: Domnule Cătălin Hurdubae, văd că sunteţi o persoană deschisă, cel puţin la acest moment. În ultimii ani am trecut ca reprezentant al presei prin momente pe care le-aş putea cataloga ca aparţinând unor timpuri dictatoriale. Postul de radio închis abuziv, ziarişti ameninţaţi, unii chiar bătuţi. Sincer nu ne-am dori să trecem prin aşa ceva. Ne puteţi garanta că în cazul succesului, nu vă ia şi Dumnevoastră puterea minţile? Că se întâmplă…

CĂTĂLIN HURDUBAE : Ca simplu tecucean, este un lucru reprobabil ceea ce s-a întâmplat. Relaţia cu presa trebuie să fie una deschisă, chiar dacă îţi convine sau nu ceea ce se publică. Suntem supuşi greşelii şi atunci presa are datoria să ne corecteze, chiar dacă nu întotdeauna o face într-un mod elegant. Dar asta ţine de codul deontologic al celor care fac parte din presă. Transparenţa este cuvântul cheie. Nu sunt de acord să am un ziar al primăriei în care să fie proslăvit primarul, ziar pe care se cheltuie miliarde de lei vechi pe an.

Avem două posturi de radio în Tecuci, avem presa liberă care trebuie să existe, avem mijloace de comunicare în oraş. Cu banii cheltuiţi pentru editarea acestei “scântei” am putea face WC-uri în şcoli şi grădiniţe, pentru că elevii şi preşcolarii să nu mai meargă iarna prin frig afară la toalete. Anul acesta, de exemplu, profesorii au ieşit în stradă, protestând împotriva contractele abuzive de management pe care conducerea oraşului i-a forţat pe directorii unităţilor de învăţământ să le semneze. Nu există nicăieri în România aşa ceva, că primarul să forţeze conducătorul unei unităţi şcolare să semneze un astfel de contract.

Aceasta o poate face doar ministerul Educaţiei. Primăria trebuie doar să asigure buna funcţionare a instituţiilor de învăţământ, nu să se implice în viaţa profesională a cadrelor didactice. La fel se întâmplă şi în unităţile spitaliceşti. Noi trebuie să asigurăm condiţii normale de funcţionare a acestora, să atragem tineri specialişti, să le dotăm dacă avem posibilitatea cu tehnica modernă. Nu să organizăm concursuri aproape fictive de ocupare a posturilor. Pentru că ştim cum s-au ocupat unele posturi în ultimii ani. Şi vom vorbi la momentul oportun despre asta.

Cristian Pohrib: Nu doar cadrele medicale şi profesorii au ieşit în stradă Domnule Cătălin Hurdubae, ci şi fermierii, umiliţi şi aproape îngenunchiaţi de taxele puse pe păşuni. În loc să sprijinim văcarii noştri, care mulg vacile noaptea să aibă copiii noştri laptele proaspăt şi natural dimineaţa, în condiţiile în care litrul de lapte a ajuns mai puţin decât o bere, deşteptul oraşului s-a gândit să le mai tragă una.

CĂTĂLIN HURDUBAE : Cunosc ceea ce s-a întâmplat şi cataloghez decizia Consiliului Local ca fiind aberantă. Fermierii trebuie sprijiniţi, şi trebuie să se revină la vechile taxe pentru păşuni. Suntem şi aşa tara cu cel mai mare număr de taxe şi impozite. Dacă mai dăm şi în fermieri şi în agricultori cu astfel de taxe aberante, ne ducem naibii cu totul. Nu creşterea taxelor şi impozitelor este soluţia. Impozitul omoară impozitul, spun economiştii. La un moment dat vezi că nu mai de unde strânge aceste taxe şi impozite. Nu putem duce oamenii înapoi în perioada fanariotă. Mai lipseşte taxa pe fumărit, cu toate că şi aia se pare că există sub denumirea de taxa ecologică. Am ajuns un popor jecmănit. Avea dreptate economistul Ilie Şerbănescu. Am ajuns să tragem apa la Tecuci şi banii să fie încasaţi la Galaţi. Dăm drumul la aragaz şi la frigider şi banii pe facturi pleacă în Franţa şi Rusia.

Să căutăm aşadar soluţii alternative, să ne rămână banii în oraş şi în ţară. M-am săturat să fim catalogaţi ca un popor cu capul plecat, în speranţa că sabia nu-l taie. Îl taie sigur, pe când atunci când stai în picioare şi ai demnitate sabia te poate doar străpunge dar luptând. E nevoie de demnitate, locală şi naţională. Am spus şi la începutul acestei emisiuni. M-am săturat să văd în Tecuci oameni mergând pe stradă cu capul plecat. Ridicaţi fruntea tecuceni! Chiar şi săraci dacă suntem, să fim mândri şi să avem credinţa în Dumnezeu şi în forţele noastre!

Cristian Pohrib: V-aţi înfierbântat! Dar e bine aşa că nu vreau un candidat mioritic la primărie.

CĂTĂLIN HURDUBAE : Dumneavoastră nu v-aţi săturat domnule Pohrib? A ajuns Tecuciul cunoscut în toată ţara numai pe baza abuzurilor şi ilegalităţilor comise de actuala conducere. Vreau să văd Tecuciul altfel la televizor, aşa cum îl vedeam în anii trecuţi, cu parcul lui Pazvante cu care ne mândream în toată ţara. Aţi mai fost în parc? Dezastru! A fost mutată statuia domnitorului în parc şi i-au pus parcă o tăbliţă de înmatriculare la spate cu două nume care nu au nici o legătură cu oraşul nostru şi nici cu personalităţile acestui oraş. Vreau să se vorbească despre Tecuci că despre unul din oraşele din România cu cel mai mare grad de absorbţie a fondurilor europene, nu că acum când în aproape 4 ani nu s-a conceput nici un proiect.

Vreau să văd la televizor personalităţile acestui oraş, documentarele despre rolul Tecuciului în realizarea micii şi marii Uniri, despre regimentul 24 Tecuci care a păzit Sfatul Ţării la Chişinău atunci când deputaţii basarabeni au votat unirea cu Tara Mama. Astfel vreau să văd Tecuciul la televizor! Şi apropo de Basarabia domnule Pohrib pentru că ştiu că sunteţi şi preşedintele Centrului Transfrontalier de Conexiune. Trebuie să dezvoltăm cooperarea economică şi culturală cu fraţii noştri de peste Prut. Aţi iniţiat înfrăţirea cu Cahulul, trebuie să o şi concretizam. Tecuciul trebuie să-şi recâştige locul său în istorie.

Cristian Pohrib: Domnule Cătălin Hurdubae, vă mulţumesc pentru prezenţa în studioul Radio Tecuci. Vă urez succes şi vă aşteptam la treabă! Aveţi cască ?

CĂTĂLIN HURDUBAE : Un primar nu are nevoie de cască, are nevoie de minte şi de o echipă puternică în jurul său! De oameni oneşti, capabili! E timpul altui timp! Vă mulţumesc pentru invitaţie şi rămân deschis oricărei invitaţii la postul dumneavoastră de radio, ca şi oricărei solicitări din partea tecucenilor!

Inregistrarea audio o poţi urmări  AICI

Sursa: RadioTecuci.ro

6 Comments on "Interviu al candidatului PSD la Primaria Tecuci, Cătălin Hurdubae"

 1. Rog o persoană pregătită să-mi explice conceptul: „dezvoltarea atât pe verticală cât şi pe orizontală a economiei tecucene”
  Mulțumesc.

 2. Eduard Finkelstain PRIMAR

 3. Tecucean get-beget | 28 decembrie 2015 at 20:37 | Răspunde

  La momentul actual PSD-ul isi sapa singur groapa. Se ofera cineva sa scrie un necrolog? Poate dl Hurdubae doreste?
  Suntem in situatia ingrata “eu cu cine votez?”, fara a fi in starea de revelion a personajului din ilustrul Caragiale.
  Singurul lucru bun pe care il poate face PSD acum este sa caute un candidat nepatat, sa-l retraga pe cel anuntat, numai daca nu cumva au incheiat vreo intelegere cu actuala conducere, lucru de care i-am banuit pana acum, pt ca cel pe care l-au propus nu e cu nimic mai bun decat actualul.
  E la fel de lacom, avar si pus pe capatuiala.
  Interviul e obositor rau, genul “vorbim mult, facem mai nimic”, am frunzarit si am gasit o ineptie: ca se duce personal la cetatenii care solicita audienta, eventual cu masina personala. Haida-de!

  • Domnule ”Tecucean get-beget”, domanul Hurdubae a spus ca: ”… la întâlnirile cu oamenii, la domiciliile acestora mă pot deplasa cu maşina primăriei sau pe jos că sunt obişnuit.”. Deci nu cu masina personala.
   Be bine ar fi daca n-am mai fi asa de rautaciosi… 🙁

 4. Problema e ca acum primaria si cele 7 societati infiintate de tuchelean sunt pline de tepenii si legal nu prea ai cum sa ai dai afara, doar daca DNA-ul va dovedii ca respectivele persoane au mituit pentru a primi posturile, altfel cei angajati in acesti 3 ani si jumatate, vor ocupa in continuare locurile de munca ale tecuceniilor.

 5. Stau si ma intreb de ce pe facebook toti cei care au fost angajati de Tuchel la Primaria Tecuci ii dau cerereri de prietenie si comentarii frumoase pe facebook lui Hurdubae candidatul la Primaria Tecuci? Cum este de exemplu doamna Jereghi Marcela, doamna Munteanu Carmen doamna Curteanu Aurora dar si alte persoane care au avut mari beneficii de pe urma lui Tuchel. Cumva nu sunt multumite de actualul Primar fiindca le-au oferit aceste avantaje sau vor sa fie putin parsive ca in cazul in care va iesi Hurdubae Primar sa fie puse bine mai de inainte? Ramane sa se aprecieze daca acele concursuri au fost legale sau ilegale.

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*