shopify
analytics tool

ÎNGRIJORĂTOR! Tecuciul ar putea fi afectat de exploatarea GAZELOR DE ŞIST din Moldova

Impotriva-exploatarii-gazelor-de-sist_protecuci.roÎn secţiunea de ştiri a site-ului razbointrucuvant.ro a fost postat e-mail-ul îngrijorător trimis de o cititoare, Dorina Burlacu, în care aceasta precizează că firma Chevron a obtinut Certificatul de Urbanism pentru începerea prospecţiunilor de exploatare a gazelor de şist în următoarele localităţi din jud. Vaslui: Păltiniş, Siliştea, Popeni (situat doar la 50 de km de municipiul Tecuci). Chiar dacă plecăm de la premiza că datele sunt eronate autorităţile locale tecucene ar trebui să nu doarmă în şoşoni ci să se informeze cât de expus este oraşul nostru şi ce măsuri se pot întreprinde.

„In tara lui Stefan cel Mare si Sfant camioane uriase ale firmei Chevron transporta tevi si moarte. Oamenii din sate privesc cu mirare intrebandu-se „ce-o fi oare?”. Satrapii firmei umbla sa cumpere pamantul oamenilor pe nimic. La oras, lumea are alte griji: serviciu, copii, facturi, cancanurile televiziunilor… risipirea. Putini au auzit despre nenorocirea care vine, inselatoare, peste pamanturile si vietile noastre, iar daca stiu, nu pot reactiona, dau din umeri, poate scot un potop de blesteme si injuraturi si cam asta-i tot. Unii chiar afirma ca, fie de spun Da, fie Nu, pentru ei este tot una. O, Doamne, unde am ajuns(…)Privind la realitatea din teren, vedem ca aceasta problema nu este doar a judetului Vaslui, ci si a majoritatii populatiei si oraselor din zona de est a Moldovei, aflate pe o raza de actiune de 70 de km in jurul unei sonde, ce ar putea contamina teritoriul. Firma Chevron a obtinut Certificatul de Urbanism pentru inceperea prospectiunilor de exploatare a gazelor de sist in urmatoarele localitati din jud. Vaslui, pe o suprafata cuprinsa intre 35000 mp si 75000 mp: Paltinis (com. Bacesti) situat la 35 km de Bacau; Silistea (com. Pungesti) situat la 30 km de Bacau ; Popeni (com. Gagesti) situat la 10 km de Barlad; 35 km de Vaslui;
55 km de Husi; 50 KM DE TECUCI. Urmeaza si alte locatii. Pana in prezent, locuitorii din Barlad sunt, deocamdata, singurii care au inteles ce pericol ne paste si s-au organizat in actiuni de protest si de informare a populatiei (www.vremeanoua.ro/ S-a aprins Barladul).
Aceasta initiativa ar trebui luata in toate orasele vizate. Trebuie sa ne organizam in miscari de protest alaturi de autoritatile responsabile, de cei ce pot informa populatia folosind date din teren si, nu in ultimul rand, de preotii nostri.
La Roman si Bacau nu a auzit nimeni ca in coasta lor, la numai 25-35 de km, vor incepe prospectiunile de gaze de sist ?
Cat mai facem, la Vaslui, pact cu politicienii iresponsabili, dormind cu „binecuvantare” ?
Ce ne pot spune cei de la Protectia Mediului si de la Apele Romane despre cum ar putea fi afectate apele subterane de la Timisesti care alimenteaza orasele Iasi, Roman, Pascani, Podu-Iloaie? In ce conditii vor fi eliberate autorizatiile de mediu?
Ce garantii ofera Firma Chevron? Nici una. Avantaje? Nici unul. Nu a oferit nici un loc de munca (au personalul lor), gazele exploatate nu vor ramane la noi (noua ni s-au scumpit), mediul va fi grav afectat, ne vom imbolnavi si vom vedea dezastru in jur. Pentru ce sa acceptam?
Daca ii vom lasa singuri pe cei din Barlad, lupta va fi zadarnica. Trebuie sa ne unim, sa iesim in strada in mod organizat, chemandu-l in duh pe Sf. Stefan cel Mare sa ne ajute sa mai dam o data „batalia de la Vaslui” si din Moldova.
Avem sansa, poate unica, sa spunem si noi o data: NU! Altfel se va strica si pamantul de sub noi, iar apele vor prinde in ele otrava duhurilor noastre. Sa nu fie asa…

Dumnezeu sa ne ajute! Sa fim uniti, si cu rugaciune vom birui”.
APASĂ AICI pentru a citi articolul integral>>>

SURSA: razbointrucuvant.ro

About the Author

Marian Topriceanu
Vezi profilul acestuia pe FACEBOOK

3 Comments on "ÎNGRIJORĂTOR! Tecuciul ar putea fi afectat de exploatarea GAZELOR DE ŞIST din Moldova"

  1. Oameni buni, ne freaca grija de gazele de sist, oricum nu ne baga nimeni in seama, mai bine vedeti ce fel de apa va curge la robinet. Mai intii trebuie sa-i fugarim pe golanii de la sc. apa-canal sa Galati care ne livreaza moartea la robinet. Ce au facut barladenii cu protestele lor? au luat-o (cenzurat). Haideti sa fim realisti!

  2. Domnule Redactor-sef va felicit pentru articol. Este bine ca aduceti la cunostinta tecucenilor problemele care ii pandesc la tot pasul. Problema cred ca este alta. In articol se mentioneaza ca trebuie sa avem initiativa si sa ne organizam in miscari de protest impotriva exploatarii gazelor de sist, dar tecucenii nu au timp de asa ceva. Tecucenii au timp acum de strans semnaturi pentru demiterea primarului, ce sa mai nascoceasca pentru a-i denigra imaginea si tot asa. Intr-adevar, lumea este nemultumita ca se apropie cu pasi repezi implinirea unui an de la alegerile locale si rezultatele promisiunilor nu prea se vad. In calitate de cetatean al acestui municipiu eu zic sa ii mai acordam puţină încredere. Iar daca ne va dezamagi cu siguranta la finalul mandatului cetatenii vor trage linie si vor cantari bine inainte de a acorda un nou vot. Revenind la articol, este ingrijorator ce ne prezentati. Gazele de sist afecteaza panza freatica si contamineaza tot ce intalnesc in cale. Substantele chimice cancerigene folosite la exploatare, apa contaminata si riscul de a se produce cutremure mici de suprafata sunt argumente care ar trebui sa ne faca sa ne impotrivim acestui demers. Parerea mea…Astept si alte pareri.

    • Problema semnalata este grava, dar va rog sa nu diluati prin discursul dumneavoastra, alte probleme, destul de importante. Haideti sa nu amestecam lucrurile. Initierea unui Referendum de demitere a Primarului reprezinta o parghie legala, la indemana cetatenilor, pentru a sanctiona – in acest caz sactiunea maxima – un edil care nu este pe masura asteptarilor si promisiunilor electorale. Nu vorbim de atacuri la imagine, nu vorbim de nascociri ci de fapte, mai bine zis de lipsa lor. Este o actiune pe termen scurt, de nemultumire, de importanta locala!

      De cealalta parte, exploatarea gazelor de sist este o problema ce ne poate afecta atat viata cat si mediul inconjurator, mult mai importanta, globala. Exista in acest moment si o reactie impotriva exploatarii gazelor de sist, concretizata sub forma unei petitii online – ( http://www.petitieonline.com/nu_vrem_exploatarea_gazelor_de_sist_in_romania_prin_fractionare_h ), miscari de protest, actiuni civice etc. Sigur nu sunt suficiente si fiecare dintre noi trebuie sa se manifeste astfel incat resursele noastre naturale sa nu fie degradate, otravite, etc. Este o actiune ce trebuie intensificata, si nu trebuie analizata din punctul de vedere a rentabilitatii ci, prin prisma riscurilor.

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!