shopify
analytics tool

În Cimitirul Eternitatea din Tecuci

Cimitirul-Tecuci

În Cimitirul Eternitatea din Tecuci, au fost montate, de ceva vreme, mai multe panouri informative. De pe unul dintre ele aflăm că biserica Sf. Ilie a fost “construită în 1870 prin donația filantropului Teodor Săndulescu”. Această informație fiind preluată, din pisania aflată la intrarea în biserică. Adevărul îl aflăm din documentele aflate în arhive. Pentru început să spunem că în anul 1870 acest cimitir nu exista. În anul 1873 administrația oferă “un loc pi dialul din drumul ce merge la Focșani,… pentru a face acolo Cimitirul”.

Abia în anul 1876 se hotărăște înființarea cimitirului pe actualul amplasament. La 15 iulie, în urma unei ședințe extraordinare a Consiliului Comunal al urbei Tecuciu, se hotărăște ca Cimitirul orașului să se inființeze ,, pe dial din Gădina Publică’’.[Pentru amenajarea grădinii publice se alocase bani încă din 1844]. Se stabilește ca ,,locul pentru cimitir să fie pe locul liber din dial începându din muchia dialului înspre apus cât va fi necesar pentru cuvântul că pe vale, în Grădină, apa esti pria aproape’’, urmând ca acestă decizie să fie aprobată și de Comitetul Permanent al județului.

Din ,,Raportul de Administrațiune a Comunei Urbane Tecuciu pe anulu 1875’’ aflăm că s-au alocat 11.750 lei pentru construirea unei capele, în cimitirul în curs de amenajare, o parte din bani provenind din donația dl. Teodor Săndulescu, iar cealaltă din fondurile primăriei. Deoarece la licitațiile care au avut loc în lunile iulie, august și septembrie a anului 1875 nu s-a prezentat nimeni a rămas ca ,,în bugetul pe anul fiitor să prevadă sumele necesare’’.

Cei 3500 de galbeni lăsați de Theodor Săndulescu, pentru ,,facerea unei școli, unei grădini publice și unei capelle la Cimitirul orașului’’, erau de mult cheltuiți. Într-un raport întocmit de George Lahovary, referitor la administrația județului și a orașului Tecuci, se spune că ,, sunt peste zece ani trecuți, niciuna din aceste dispozițiuni ale donatorului nu s-au îndeplinit’’. Concluzia fiind aceea că ,,în genere comuna Tecuci este rău administrată’’ .

În aprilie 1880, primarul orașului îl înștiințeză pe protoereu că autoritățile vor să ridice o biserică ,, cu temelie de piatră și zid de cărămidă…cu numele Sfântului Profetu Ilie”, în cimitirul nou înființat, și îl roagă să sființescă locul.

Sființirea bisericii va avea loc în 6 iunie 1883, cu prilejul ,,sărbători Sft. Treimi și a Iarmarocului Simsienilor”.

B.D.

Fii tu primul care comentează on "În Cimitirul Eternitatea din Tecuci"

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*