shopify
analytics tool

Guvernului Cioloş propune modificarea legislaţiei electorale: primarii aleşi în două tururi iar alegerile să fie comasate

Ciolos Dacian

Planul Guvernului Cioloş cuprinde modificarea de urgenţă a legislaţiei electorale astfel încât primarii şi preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi în două tururi de scrutin, iar alegerile să fie comasate şi toţi aleşii să aibă mandat de 5 ani, ceea ce ar însemna revizuirea Constituţiei.

Printre priorităţile noului guvern, potrivit programului prezentat, figurează amendarea, de urgenţă, a legislaţiei electorale cu stabilirea a două tururi de scrutin pentru alegerile de primari şi preşedinţi de consilii judeţene, eliminarea pragului pentru consiliile locale, reducerea numărului de semnături pentru independenţi, posibilitatea asocierii unor independenţi pe liste pentru consiliile locale, facilitarea creării de secţii de votare pentru diaspora, acolo unde există o prezenţa semnificativă a cetăţenilor români, obiectivul fiind acela că niciun proces electoral din România să nu mai fie vreodată pus sub semnul întrebării din cauza modului de organizare.

În acelaşi timp, programul prevede şi un proiect de comasare a alegerilor prin uniformizarea tuturor mandatelor la cinci ani şi alinierea datelor pentru alegerile prezidenţiale, parlamentare, europarlamentare şi locale în scopul minimizării impactului negativ al proceselor electorale asupra vieţii economice şi sociale a ţării. Acest proiect ar presupune însă revizuirea Constituţiei, care prevede clar că mandatul Parlamentului şi al aleşilor locali este de patru ani, în timp ce mandatul şefului statului este de cinci ani.

De asemenea, noua echipă guvernamentală îşi propune digitalizarea listelor electorale în regim de urgenţă şi informatizarea procesului electoral pentru a evita fraudele electorale.

Un alt punct este urmărirea aplicării stricte a legislaţiei privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale.

Planul de măsuri al guvernului Cioloş mai prevede facilitarea implicării grupurilor din societatea civilă în formularea de iniţiative legislative, principalul obiectiv fiind acela de a armoniza numărul minim de semnături pentru o propunere legislativă prin iniţiativa cetăţenească, cu numărul de alegători pentru un post de parlamentar. Logică este aceea că dacă un anumit număr de alegători sunt reprezentaţi în parlament de un parlamentar, acelaşi număr de alegători să poată propune un proiect legislativ în mod direct, prin iniţiativa cetăţenească, se mai arată în programul de guvernare.

Sursa: gandul.info

4 Comments on "Guvernului Cioloş propune modificarea legislaţiei electorale: primarii aleşi în două tururi iar alegerile să fie comasate"

 1. Nu te supara domnule, ca prin gura ei vorbeste neamtul. De aia a amanat votarea in consiliu, ia trimis la inaintare pe consilieri sa imbrodeasca cetatenii, poate, poate, ca de omul de rand nu stie si pune botul. Mai un cozonac, un ou, un sange de taur, si iar ia prostit, pe cand ei se vor duce de doua ori pe an in excursii in Turcia si Grecia vara, in Elvetia si Spania iarna, si cine stir poate isi mai aduce un jeep, bine nu al lui al familiei.

 2. Două tururi de scutin? Aoleu. Ţăpeanule ai cam belit-o!
  Chiar dacă ai să intri în turul doi (ceea ce nu cred) nu mai ai nici o şansă să ieşi primar. Te urăşte tot oraşul. În turul doi toţi votanţii vor fi contra ta.
  Iar dacă alegerile locale vor fi comansate cu cele parlamentare nu mai ai unde să fugi. (stiu că îţi puneai speranţa să îţi cumperi in toamna un loc de deputat dacă nu mai câştigai primaria Tecuci).
  Pe scurt, Cioloş te-a prins în CAPCANA DE ŞOBOLANI. Mă bucur de pe acum imaginându-mi cum ai să te văicăreşti şi ai să chiţăi în CAPCANA DE ŞOBOLANI.
  Nici la Ţepu nu te poţi întoarce. Ţi-ai bătut joc şi i-ai furat şi pe consătenii tăi. Unde ai să fugi ŞOBOLANE? Te vor găsi şi în gaură de şarpe.

 3. Citesc pe facebook -ul unui alt intelectual din Tecuci doamna Adi Ciocanel fost director PNL sau PNT la liceul Calistrat Hogas, profesor de informatica, de chimie si de ce meterii mai stie dumneaei pe la liceele din Tecuci. Iata ca astazi este si consilier local in administratia Tecuciului si da isi da cu parerea in taxe si impozite marite cu 500%. Dumneaei sustine ca vinovat pentru aceasta marire este normal tot PSD ca nu or fi cetatenii. Cica, spune doamna emerita in taxe si impozite vinovat este PSD pentru ca ei au facut acest cod fiscal care intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016. Pai doamna emerita Ciocanel cred ca nu stiti (ca de uitat nu ati avut ce sa uitati) vechiul cod fiscal in vigoare din anul 2003 pana la 31 decembrie 2015 a fost facut tot de PSD, adica de Adrian Nastase. Vechiul cod fiscal dadea dreptul consiliilor locale sa fixeze taxele si impozitele intre 0,25% si 1,5% din valoarea de impozitare. Noul cod fiscal facut tot de PSD cum spuneti dumnevostra da dreptul consiliilor locale sa fixeze taxele si impozitele intre 0,08% si 2,5% din valoarea de impozitare. Daca este sa comparam 0,25% minimul de la vechiul cod fiscal cu 0,08% minimul de la noul cod fiscal ajungem la concluzia ca administratia ar avea posibilitatea sa micsoreze taxele si impozitele fata de anul 2015 de vreo 4 ori. Deci noul cod fiscal prevede si dreptul consilior locale de a scadea taxele si impozitele fata de anul 2015 de vreo 4 ori.

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!