shopify
analytics tool

Gheorghe Lazăr – inginer agronom, fost primar al Tecuciului

Autor: Eugen Chiculita

Lazăr, Gheorghe ( nascut 11 II 1935, în satul Gulianca , comuna Salcia , judeţul Brăila) , inginer agronom , fost primar al Tecuciului. Urmează clasele primare în satul natal. Deoarece nu exista în localitate şcoală gimnazială , întrerupe studiile timp de trei ani . Frecventează „Şcoala Tehnică Comercială” şi Liceul Teoretic Nr. 3 din Galaţi , unde este marcat de personalitatea de excepţie a profesorului şi directorului I.Brezeanu.
Susţine , cu succes , examenul de admitere la Şcoala de Ofiţeri din Mediaş. La câteva săptămâni de la izbucnirea revoluţiei maghiare din 1956 , i se găsesc în dulap , în urma unui control inopinat, poezii anticomuniste. Este eliminat din şcoală şi face şapte luni de închisoare. După eliberare , este trimis la trupă pentru a-şi satisface stagiul militar. Aici , lucrează ca bibliotecar.   Între 1960-1965 , urmează cursurile Institutului Agronomic din Iaşi. Lucrează ca inginer agronom , director de IAS , director general al Direcţiei Agricole Galaţi , director la IPILF Tecuci , director în Ministerul Agriculturi. În 1978 , a dobândit titlul de doctor în agronomie. Timp de trei mandate (1992 -2004) a funcţionat ca primar al Municipiului Tecuci. Deşi fondurile erau neînsemnate , a reuşit să asigure o bună gospodărire a urbei. A acordat o atenţie deosebită vieţii culturale, implicându-se direct în reabilitarea sălii de spectacole „Ion Petrovici” şi a Galeriilor de Artă „Gh. Petraşcu”. Proiectul început la Muzeul Mixt a fost întrerupt de procesul intentat de moştenitorii familiei Cincu. A refăcut clădirea care a fost pusă la dispoziţia Universităţii „ Dunărea de Jos” Galaţi , unde funcţionează şi acum o filială pentru învăţământul la distanţă.
I-a convins pe consilierii locali să canalizeze fonduri pentru îmbogăţirea oraşului cu monumente de artă. S-a reconstituit Statuia Cercetaşului şi s-a realizat o replică modernă, în metal, pe insula amenajată special pentru această organizaţie a copiilor. S-au ridicat, în Parcul Central, cele zece busturi care alcătuiesc „Aleea Personalităţilor” şi busturile în bronz ale lui Tudose Pamfile şi Gheorghe Petaşcu. În primăvara anului 2004 fusese comandat după macheta sculptorului Dan Mateescu monumentul, în bronz, al lui Ştefan cel Mare.
Gh. Lazăr a sprijinit colectivul care a elaborat prima monografie a Tecuciului. A fost distins cu mai multe ordine şi medalii, are un brevet de inventator.

Sursa: Volumul „Nasc si la Tecuci oameni” scrisa de Vasile Ghica.

13 Comments on "Gheorghe Lazăr – inginer agronom, fost primar al Tecuciului"

 1. A DISTRUS INDUSTRIA DIN TECUCI

 2. PRIETEN(E) !!!

  Sentimentul sfânt al prieteniei e atât de frumos, de statornic, de loial si de durabil, încât ar tine o viată-ntreagă dacă nimeni n-ar cere „(ceva la schimb) „. Parantezele îmi aparţin.

 3. Dl. Gh. Lazar nu a parasit orasul. Este nevoit sa faca mai multe drumuri la o clinica in vederea efectuarii unor tratamente medicale. Era frumos Tecuciul pe vremea cand era primar… Nu fiti rautaciosi… Viata este atat de scurta!

 4. N-ar fi rau daca ati enumera ordinele si medaliile primite, precum si amanunte despre acel brevet de inventator.Primar pana in 2004, iar apoi a fost consilier local(a facut rocada mare cu actualul edil)….dar mai bine ar fi fost sa ne fi prezentat si viata politica a domniei sale, caci este foarte interesanta!!!

 5. Admin,
  Interventia mea are in vedere posibilitatea ca unele comentarii sa fie rautacioase, bazate pe zvonuri, iar cel pus in vizor sa nu se poata apara.
  Ideea in sine este buna. Eu nu stiam ca Lazar are o biografie atat de interesanta. Pacat ca a plecat din Tecuci cu un gust amar, consecinta a atmosferei de intrigaraie, barfa, dezbinare care, daca indraznim sa fim sinceri, sunt foarte infloritoare in targul acesta al nostru.

  • Avand in vedere ca au trecut 21 de ani de la evenimentele din ’89, am credinta ca putem sa judecam fara patima anumite aspecte din viata si istoria nostra. Sper ca aceste biografii succinte sa starneasca interesul pentru unii din concetatenii nostri prezentati aici. Oricine este liber sa comenteze sau sa copleteze mica prezentare biografica.

   • Lazar este acum o persoana, nu un politician in functie. Cand era mare si tare si multi il periau, eu m-am razboit cu el. Acum insa… il privesc ca pe un semen care are dreptul la un tratament discret.
    Imi cer scuze pentru interventia mea, sper sa nu aiba niciun efect.

 6. Cum ramine cu pamintul dat asa si asa la unu si la altul. ?

  • Va recomandam calduros sa cititi tot articolul. Acestea sunt scurte biografii ale tecucenilor ce au participat activ la viata urbei nostre in ultimii ani. Autorul acestui volum, este prof. Vasile Ghica. Cu permisiunea domniei sale va facem cunoscute cateva personaje, contestate sau nu. Daca doriti sa completati aceste biografii, aveti rubrica comentarii din finalul articolului.

 7. si ce a facut rau ,nu scrieti?

  • Nu acesta este scopul. Dar, daca doriti, aveti la dispoyitie acest spatiu. Timpul alocati-l dumneavostra. Spor la lucru!

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!