shopify
analytics tool

UPDATE: „Gaură” de un milion de euro la Primăria Tecuci

Primaria Municipiului Tecuci

Descarca de AICI  raportul complet al acţiunii de audit/control efectuată la UAT Tecuci si a stat la baza documnetarii pentru articolul de mai jos.

Plăţi efectuate pentru lucrări fictive, contracte cu dedicaţie, divizate doar pentru a fi încredinţate direct unor firme cu „lipici” la autorităţi, diminuarea nejustificată a valorilor unor imobile ce aparţin domeniului public, ajutoare acordate ilegal unor persoane ce nu întrunesc condiţiile impuse de lege sau impozite calculate greşit pentru persoane juridice (fapt ce a dus la colectarea unor sume mai mici către bugetul local), sunt doar câteva dintre neregulile descoperite la Primăria Tecuci de către auditorii Camerei de Conturi Galaţi, în urma unui control efectuat în perioada mai-iulie 2013 şi care a vizat activitatea municipalităţii pe anul 2012.

Prejudicii de 4,3 milioane de lei
Conform raportului inspectorilor Camerei de Conturi, prejudiciile estimate de către auditori se ridică la 4.350.000 de lei, din care 1.489.000 de lei au fost identificate ca efect al faptului că municipalitatea tecuceană „a diminuat nejustificat valoarea contabilă a unor bunuri imobile, de natura construcţiilor şi amenajărilor de terenuri ca urmare a deprecierii acestor active, constatată în anul 2011, de comisia de inventariere nr. 2, în condiţiile în care concluziile comisiei nu au fost fundamentate cu privire la starea bunurilor, respectiv la gradul de uzură fizică şi morală, la utilitatea şi valoarea de piaţă ale acestora, iar propunerile de evaluare formulate nu au fost aprobate de ordonatorul principal de credite al municipiului Tecuci”.

Totodată, auditorii au atras atenţia asupra unui contract încheiat pe genunchi între Primărie şi SC Romlux Lighting SRL Târgovişte, societate care se ocupa de iluminatul public al Tecuciului, care a încasat importante sume de bani de la bugetul local, în baza unor acte de lucrări incomplete şi nejustificate, prejudiciul, în acest caz, fiind estimat la câteva milioane de lei. De asemenea, Primăria Tecuci este acuzată că a efectuat plăţi ilegale către constructorul Tancrad, pentru lucrări neexecutate în realitate, şi că a divizat o serie de contracte pentru a favoriza societăţi precum SC Motocar SRL Tecuci, Graphotek Expres SRL Tecuci sau SC Marcel Prod SRL Tudor Vladimirescu, de la care a cumpărat o serie de produse, prin procedura de achiziţie directă.

Cu raportul în instanţă
Daniel Gerhardt Ţuchel, primarul municipiului Tecuci, ne-a declarat că a contestat raportul de audit al Curţii de Conturi, în care a precizat că „sunt cuprinse şi chestiuni subiective, dar şi obiective”. În ceea ce priveşte contractul cu SC Romlux Lighting SRL Târgovişte şi diminuarea valorii imobilelor, care au generat cele mai multe prejudicii, a precizat că acestea aparţin fostei conduceri a Primăriei. „În ceea ce priveşte contractul, acolo sunt probleme foarte grave. Ne aflăm în litigiu cu firma respectivă, iar contractul a fost reziliat. Privind valoarea imobilelor, ca urmare a recomandărilor Camerei de Conturi, vom apela la un evaluator atestat. Această problemă a fost deja remediată încă din perioada în care s-a desfăşurat auditul”, ne-a spus Ţuchel.

Preluat din viata-libera.ro
Autor:   Corina Dobre

17 Comments on "UPDATE: „Gaură” de un milion de euro la Primăria Tecuci"

 1. Alooo .. vedeti paiul din ochiul vecinului si nu vedeti BARNA din ochiul vostru mai Neica Nimeni, sunteti simpatizanti PDL? Eu asa banui…. la asta cum mai comentati?
  SAU ASTA NU SE PUNE …
  În anul 2008 s-a încheiat contractul de lucrări nr. 59433/06.03.2008 cu SC ICMRS Galați pentru construirea Campusului Școlar, contract în valoare de 17.768.796 lei, la care se adaugă TVA 3.376.071 lei. WAW CE DE BANET…
  Camera de Conturi a precizat că valorile însumate ale abaterilor la investitia „Campus Școlar”, care este rămas la stadiul de fundație, se ridică la 3.408.662 lei. ……….DIN BANII NOSTRI BINENTELES ….
  Persoanele cu atribuții în domeniul în care s-au constatat deficiențele sunt:
  fostul ordonator principal de credite, respectiv Eduard Finkelstain,
  fostul șef investiții, Nona Popovici,
  fostul director al Liceului Tehnologic „Elena Caragiani”, Lavinia Capmare,

  URAAAAA! URA! URA!

  • @anca
   Am o curiozitate… Daca ai citit raportul la care faci referire, poti sa ne spui si ce masuri prevedea raportul, termenul si responsabilii?
   Din comentariu reiese ca acest contract s-a derulat si banii s-au platit si a rezultat un prejudiciu de 3.4 mil lei.
   Acesta este subiect de dosar penal.. In acest caz Camera de ocnturi sesizeaza parchetul si se incepe urmarirea penala…
   Poate ne dati mai multe elemente…

 2. Bianca,Biancut-o ce rea esti fato! ai ramas fara ubiti in Tecuci, i-ai terminat pe toti si acuma vrei sa te dai in spectacol sa te bage lume-n seama …Divo care esti….nebunatico … mai poti?

 3. Ma refer strict la cei ce au redectat articolul si cel care l-a „gandit”. O zi buna

  • Super comentarii! Extraordinara atitudine! Logica impecabila… O sa revin cu un raspuns in cursul serii si cu completari la acest material preluat de pe site-ul ziarului Viata libera, scris de jurnalista Corina Dobre.

 4. Inteleg ca vreti audienta,rating,publicitate,dar nu asa va castigati simpatia oamenilor,prin minciuni si inscenari… Ganditi-va bine ca firma aceasta S.C MOTORCAR SANT ANGELO S.R.L este infiintata in anul 1997. Crede-ti-ma pe cuvant ca pe atunci nu era domnul Tuchel primar. Datorita eforturilor parintilor mei acum suntem asa mari nu pentru ca am vandut 2 pixuri si 3 caiete primariei. La urma urmei este marfa din magazin si nu ar trebui sa va intereseze ce facem cu ea daca o vindem sau o dam de pomana. Vede-ti-va de scandalurile voaste si de partidele voastre si nu ne mai amestecati pe noi in magariile voastre! Pe bune,sunteti dea dreptul penibili!

  • Să facem câteva precizări:
   1. Orice publicaţie doreşte să aiba audienţa. Aşa funcţionează orice publicaţie print sau online.
   2. Ca şi regulă, atunci cand cureţi (stergi) un obiect, murdăreşti un altul. Pe acelaşi principiu funcţioneaza orice publicaţie. Când vorbeşte despre unii se „băşică” ceilalţi. E imposibil să devenim simpatici tuturor. Şi nici nu ne dorim asta. Dimpotrivă: să necăjim cât mai mulţi din cei ce nu repecta regulile jocului.
   3. Firma la care faceţi referire (a familiei) a fost amintită de Curtea de conturi pentru ceva nereguli în atribuirile directe catre Primaria Tecuci. Şi nu a fost singura. Descarcă raportul de AICI.
   4. Dacă nu aţi observat, articolul a fost scris de Corina Dobre în cotidianul Viaţa-libera.ro. Să-i transmitem ca e nesimţită? Şi comisiei de la Curtea de conturi care a întocmit raportul?
   5. Iată ce se menţionează raportul Curţii de conturi: este o încălcarea a principiilor de promovare a concurenţei între operatorii economici, de garantare a tratamentului egal şi de nediscriminare a acestora, ca urmare a deciziei ordonatorului principal de credite de a achiziţiona registrele şi formularele necesare UATM Tecuci de la furnizorul Graphotek Expres SRL Tecuci, precum şi consumabilele necesare copiatoarelor şi imprimantelor de la SC Motorcar SRL Tecuci;

   Şi tot noi suntem nesimţiţi? Şi măgari? Care este domnule ÎNSCENAREA în acest articol? Sunteţi în proprietatea cuvintelor pe care le utilizaţi?

  • un copil obraznic si prost crescut, care a creat numai probleme parintilor si tuturor celor din jurul lui. un agramat dupa cum bine observati. pacat ca nici pana acum nu ai invatat, copile, sa scrii.
   Poti sa-mi spui care e diferenta intre: „Ganditi-va”, „Crede-ti-ma”, „Vede-ti-va” din postarea ta, draga Angel? Sa nu te astepti sa-ti spun si unde ai scris corect, insa vei avea o surpriza.

  • Stimate domn@Pelin Angel,
   Lăsând la o parte greșelile gramaticale–(unii le definesc ca fiind de tastare, pe acest format on-line de exprimare cică se scuză!) pe care le putem înțelege, deoarece erai nervos probabil și frustrat– atrage atenția o frază din comment-ul tău și părinții tăi probabil îmi vor da dreptate. Mai bine nu o scriai: „La urma urmei este marfa din magazin și nu ar trabui sa va intereseze ce facem cu ea daca o vindem sau o dam de pomana.” Nefericită decizia ta de-a o scrie, se vede că ești novice (ca să fiu elegant în eprimare!) în tot ce înseamnă comerț în special privat. Trebuie să-ți spun din capul locului că pe cei care au redactat și „gândit” acest articol și pe ceilalți, noi muritorii de rând, care mai citim și comentăm sigur nu ne interesează… dar sunt organele de îndrumare, verificare și control pe care cu siguranță le vor interesa și cărora le-ai oferit nesilit de nimeni „muniție”! Trebuie să înțelegi că deși este „banul tău” nu poți face ce vrei cu el, există o lege a contabilității și multe alte cadre legale cărora trebuie să se supună toți cei cu afaceri personale, părinții tăi sigur știu la ce fac referire. Apropo…”datul de pomană” se numește sponsorizare, act benevol dar trebuie făcut tot în cadru legal, chiar dacă este afacerea ta, sau „a lu tata și mama”.
   Îți înțelegem dorința de a-ți apăra părinții, afacerea… dar nu așa cum ai procedat tu comentând pe un site și jignind toată presa de-a valma. După cum ai observat articolul a fost scris și postat pe un alt site și preluat cu acord de Adminul acestui site, cu respectarea tuturor cerințelor legale ale presei și ale deontologiei jurnalistice. Există instrumente la îndemâna oricui: contestație, acționare în judecată, etc. la care poți face apel oricând și îndreptate spre cei care au făcut controlul și au dispus măsuri, sau au decis o sentință. Tu nu le-ai făcut decât mai mult rău părinților tăi care, după cum bine spui au muncit și muncesc să-ți ofere o siguranță materială în viață. Sfatul meu este să te maturizezi și poți demonstra că ai făcut-o abținându-te în a tasta cuvinte pe un site, fie comentând inteligent, mai ales că ți-ai asumat identitatea reală.
   În rest, mai bine te-ai bucura de ziua aceasta, fie ea și „importată” cum zic unii, poți s-o sărbătorești românește și de Dragobete. Să fii iubit!

  • stimate domn pelin,
   stim cu totii ca nu sunteti prieten cu limba romana-asa cum reiese din comentariul dvs, gramatica este catastrofala-aveti insa pe langa dvs o mare doamna, desteapta la vremea ei, olimpica, pe care o puteti intreba atunci cand postati;
   va este teama, probabil, ca va trebui sa dati banii inapoi, asta putand insemna, cine stie, sa ramaneti la, o adica, poate fara anumite bunuri…si cam aveti si un 4×4 si o sala proprie de gimnastica unde presteaza cineva drag…;
   va dorim numai bine si nu uitati ca cine se aseamana se aduna!

 5. Daca observati in mod obsesiv atat Primarul Tuche cat si marea editoare redactora sefa de buletin informativ tecucean cu studiile facute pe plaiurile tepului la scoala de ospatari petrom brahasesti folosesc frecvent notiunea de ordonator principal de credite. Sunt convins ca dumnealor nu cunosc exact semantica acestei notiuni si ca este folosita doar intr-un cadru economic, nu jurnalistic. Insa cu siguranta o folosesc ca sa arate ca toti banii sunt in mana domnului Primar si face ce doreste cu ei. Am vazut si acte emise de Primarie in care scrie numitul Tuchel ca ordonotator principal de credite. Ei spunem noi ca cetatimea acestui oras l-a ales in calitate de Primar si nu ca ordonator principal de credite chiar daca a dat de gustul ordonarii creditelor in mod principal.

 6. Acest Aangel Pelin este cumva „școlarul” acela pe mare mamițica și mam’ mare l-au mutat de la școala aia unde făcea el filme xxx prin wc? O fi de la firma aia la care descarcă milioane prin intermediari domnu’ țuchelinio? Întrebăm și noi așa, că de la păpușile mapets din CL nu avem ce aștepta….

 7. Sunteti niste nesimtiti!

  • Mult prea generos acest comentariu… dar, intelege careva la cine faceti referire? Poate detaliati.

  • Umbraresti director | 12 februarie 2014 at 19:10 | Răspunde

   Ai dreptate Pelin Angle primarul si cosiliul local sunt [asa cum spui]!

  • pravda bolsevica | 12 februarie 2014 at 21:52 | Răspunde

   Cumva esti ruda cu patronul unei firme care a beneficiat de sume consistente de la bugetul local, in baza unor incredintari directe? Eu unul stiam ca acest control a fost efectuat in urma mai multor sesizari facute de un fost consilier local – Oanca Samir- si primaria a refuzat sa prezinte la control unele documente, astfel ca nu au putut fi verificate toate aspectele sesizate de fostul consilier.

 8. Adăugați la gaura asta și cele vreo două miliarde cheltuite cu paranghelia din decembrie, plus tribuna ceaușistă de la 24 ianuarie… Tovarășul Kim von Țuck a primit salutul oamenilor muncii din raionul Țepuci… Uraaaa! Uraaaa!

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!