shopify
analytics tool

Gala Teatrului: Povestea păncenilor care ne-au luat premiile şi inima

Membrii trupei de teatru din Panciu_protecuci.ro

Membrii trupei de teatru din Panciu_protecuci.ro  Mulţumesc Galei Teatrului Şcolar pentru că m-a făcut să mă îndrăgostesc din nou. Povestea de iubire o împart nu cu o singură persoană ci cu întreg colectivul trupei de teatru a Liceului „Ioan Slavici” din Panciu. Elevi din clasele IX-XII plini de energie, entuziasm, coordonaţi nu de profesori ai liceului, aşa cum am bănuit iniţial, ci de consilierul de probaţiune al tribunalului Vrancea, Cătălin Sfârloagă şi însoţiţi de un cibernetician care se ocupă de partea foto/video, Vasile Tiron au adus un strop de teatru adevărat la a X-a ediţie a Galei, organizată vineri de Casa de Cultură Tecuci. Competiţia a durat aproape 6 ore şi a avut participanţi de la Şcolile Nr. 5, Nr. 7, Drăgăneşti, Grădiniţa Nr. 16, Colegiul Naţional „Spiru Haret”, Colegiul Naţional de Agricultură şi Economie, Grupul Şcolar Industrial, Casa de Cultură Tecuci şi Liceul „Ioan Slavici” din Panciu. Ne-am fi aşteptat la o mai mare implicare a unităţilor şcolare tecucene la această gală, a profesorilor. Din păcate în unele cazuri am înţeles că au existat probleme şi în privinţa învoirii pentru a participa la manifestare. Trecând peste toate aspectele mai puţin plăcute important e că flacăra culturii încă nu s-a stins de tot. „Spre deosebire de anii trecuţi am constatat spre regretul meu că anul acesta s-au prezentat foarte puţine trupe şi din ce în ce mai puţin pregătite. Am văzut copii extraordinar de valoroşi dar care au nevoie de o îndrumare atentă şi un ochi profesionist. Cu toate acestea eu apreciez munca copiilor şi a cadrelor didactice”, a spus actriţa Teatrului Victor Ion Popa din Bârlad, Otilia Huzum, membră a juriului (preşedinte) din care au mai făcut parte prof. Alina Cerei, Gabriel Enache – asistent universitar la Facultatea de Teatru din Galaţi, Eleonora Stamate, iniţiatoarea Galei Teatrului şi cea care a pus bazele trupei Satiricon acum 11 ani (n.r. din toamnă, după ieşirea la pensie, doreşte să înfiinţeze o trupă privată de teatru). Au fost distinşi: Florina Podaru – Casa de Cultură – premiul pentru monolog; trupa „Tinereţe” de la Colegiul de Agricultură pentru cel mai bun afiş; Mario Chiriţă – Grădiniţa Nr. 16 – cel mai bun actor în rol secundar; Eduard Şerban Mavru – Şcoala Drăgăneşti – cel mai bun actor în rol secundar; trupa Piticot a Casei de Cultură – diplomă de excelenţă din parte infotecuci.ro; Piticot – cel mai bun spectacol; Mariana Enache – premiul pentru regie; Costică Pulbere – Colegiul Spiru Haret – cel mai bun actor în rol principal; Liliana Serea – Grup Şcolar industrial – cea mai bună actriţă în rol principal (Liliana mai are în palmares şi alte premii); Liceul Ioan Slavici Panciu – diplomă de excelenţă din partea infotecuci.ro; Cătălin Mocanu – Liceul „Ioan Slavici” Panciu – cel mai bun actor în rol secundar; Elena Balaş – „Ioan Slavici” – cea mai bună actriţă în rol secundar; Leonid Carabă – „Ioan Slavici”- cel mai bun actor în rol principal;  Cătălin Sfârloagă – „Ioan Slavici” – premiul pentru regie.

Povestea păncenilor

Cătălin Sfârloagă (fost actor) a înfiinţat trupa de teatru în anul 1994. Între 2003 şi 2011 a fost o perioadă de pauză, activitatea fiind reluată ulterior în forţă. Numai acum o săptămână tinerii actori pănceni au obţinut Marele Premiu la festivalul Mangalia Art şi locul I pentru monolog. De asemenea s-au calificat în semifinalele LicArt. Aceste reuşite n-ar fi fost posibile fără multă muncă şi dăruire. Elevii îşi sacrifică de multe ori weekendurile pentru a se pregăti. „Începem sâmbătă devreme şi nici noi nu mai ştim când terminăm”, ne-a spus coordonatorul. Trupa de teatru este sprijinită în toate demersurile şi de Primăria din Panciu. Cătălin Sfârloagă ne-a mărturisit intenţia sa de a mai veni la Tecuci cu trupa pentru o reprezentaţie. La Panciu deja şi-au format un public de aproximativ 160 de persoane.

Trupa Liceului  Ioan Slavici a jucat la Tecuci piesa „Ţara lui Gufi” (un act), de Matei Vişniec

Oana Miron – monolog „Bărbatul din Balcani” de Matei Vişniec

Aveti  AICI  o alta abordare a acestui eveniment.

2 Comments on "Gala Teatrului: Povestea păncenilor care ne-au luat premiile şi inima"

  1. Lipsa acestui gen de activitate cultural-educativă în rândul elevilor, face ca generaţiile următoare să fie doar consumatori. Atunci când toată viaţa unui om se învârte în jurul unui zingur zeu, zeul BAN, trăim în societatea pe care ne-o creăm şi pe care o acceptăm. Societatea capitalistă pune accent pe satisfacerea cu prioritate a instinctelor. Pentru că dacă ar pune accent pe educaţie şi cultură, s-ar autodistruge singură. Ori interesul „stăpânilor” este de a avea bizonul furajat, distrat şi scărpinat, ca să nu-l ia în coarne. Pentru astfel de activităţi trebuie să existe coeziune cetăţenească, implicarea cadrelor din învăţământ împreună cu administraţia locală. Dar coeziune cetăţenească nu există cam nicăieri, cadrele din învăţământ sunt terorizate de plata facturilor şi de supravieţuire datorită marilor salarii pe care le primesc, iar administraţia locală are treaba ei. Toată stima pentru puţinii oameni care mai cred că omul este o fiinţă raţională şi nu doar un sclav al sistemului.

  2. Dinu Dina Doina | 28 mai 2012 at 21:53 | Răspunde

    Domnul Vasile Tiron mi-a comunicat ca in rolul lui Zeno a jucat Cristi Conache, dublura lui Catalin Mocanu, care fusese anuntat initial drept castigator al premiului pentru rol secundar. Acesta nici nu a facut deplasarea la Tecuci, fiind la banchet. Totodata dl. Tiron mi-a spus ca au repurtat un mare succes si azila Focsani, iar in noapte asta pleaca spre Falticeni, unde sunt invitati la un festival international de teatru, de unde se vor intoarce duminica.Din acest colt de pagina le urez mult succes acestor tineri talentati.

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!