shopify
analytics tool

Fum separat, foc separat…

Citeam recent despre unele „concesiuni ilegale” la Consiliul Judeţului şi de un milion de euro lipsă din visteria Primăriei Tecuci. Sigur, este vorba despre acuzaţii la adresa vechilor administraţii, aşa cum de altfel ne-am obişnuit în istorie. Urmări? Mă îndoiesc! Nici nu e clar dacă experţii Curţii de Conturi au date de necontestat, mai ales că, tot „ca de obicei”, au dispărut parte din acte. La Tecuci, chiar primarul actual a contestat raportul privind mai vechile nereguli, recunoscând că sunt „şi chestiuni subiective” la control. Dar şi obiective, mai ales că se referă, nu-i aşa, la predecesorul său… Cândva, un primar gălăţean îmi mărturisea off the record (de aceea nici nu-i dezvălui numele) că a adunat „dosare grele” privindu-l pe predecesorul său. Că, adică, mult „fum” mai ieşea din ele! Dar n-a ieşit nicio vâlvătaie! L-am întrebat de ce nu le scoate – cică nu era încă momentul. Este, de altfel, bine să mai păstrezi un as în mânecă, dacă e vorba de politică, căci un dosar poate îndupleca la o alianţă, la un ochi închis, la aprobarea unei mari concesiuni şi… „o mână se spală pe alta”! Plus că vine şi rândul tău să-ţi termini mandatul şi să ai „dosar”.

„Nu se poate fum fără foc”, spune proverbul. Un suveran spaniol a observat că teritoriul ceţos nou descoperit de Magellan şi de corăbierii săi nu se putea numi „Ţara fumurilor”, aşa cum propuseseră descoperitorii, ci „Ţara focurilor”. Ei, la noi „fum” este peste tot! Vine de la… politică, care dă mereu în mass-media cu noi dosare de corupţie. De fapt, acuzaţii, tatonări, ameninţări care nu merg decât rar până la capăt, acuzaţii false sau simple neglijenţe, blamabile, e drept, dar nepuşcăriabile prea tare, botezate delapidări. În fiecare zi, ţara vibrează la astfel de ştiri cu care ne-am obişnuit. Şi, dacă tot e scandal la Bucureşti ori Craiova, dacă politicienii din ambele bărci ale Puterii/Opoziţiei, că doar ei reprezintă azi administraţia, nu, Doamne-fereşte, specialiştii, sunt chemaţi pe la DNA şi pe la alte… picnicuri, de multe ori lucrul acesta este menit doar ca să se vadă… fumul! La noi, „fumul” se livrează separat, iar „focul”, aşijderea! Intră doar câte un peştişor” mic la răcoare, dar intră şi unul mare când îi trebuie politicii, nu justiţiei. Câte un lider politic, precum Năstase, intră pentru alte lucruri decât cele pentru care te-ai aştepta. Alţii îşi pun aură de martiri atunci când sunt făcuţi hoţi în faţă (de terenuri, hoţi intelectuali, de funcţii), de la preşedinte la premier şi până la directori, rectori etc.

Staţi liniştiţi, e plină istoria noastră (dar şi a lumii întregi) de acuzaţii de corupţie! Nu au scăpat Brâncoveanu sau marele Kogălniceanu, Cuza era acuzat de nepotism, Carol I era să-şi dea demisia după scandalul internaţional al căilor ferate… La Galaţi, Constantin Ressu, cel care ne-a plantat tei netăiaţi pe Domnească, ales primar de patru ori la sfârşit de secol XIX, semn de mare apreciere publică, îşi sfârşea zilele fără să ştie că urma să fie în sfârşit achitat, după un recurs la condamnare pentru delapidare. În care fusese implicat – achitat la recurs – şi prefectul Robescu; invidiat poate şi pentru avere: şi-a permis să-i comande lui Mincu superbele vile de la Galaţi şi Sinaia… Mult, mult fum a mai ieşit întotdeauna pe la noi, fără să ardă însă mai nimic până la capăt! Căci hoţii mari nu semnează, implică doar plevuşca, care scapă în fum, cu acuzaţii de neglijenţă. Asta dacă se întâmplă totuşi să iasă fum…

Autor Victor Cilinca
Preluat din Viata-libera.ro
Foto:  iulianafuior.wordpress.com

8 Comments on "Fum separat, foc separat…"

 1. Într-un aşa zis răspuns apărut în Tecuceanul, primarul susţine ca tecucenii plăteau taxele şi impozitele făra a avea rol, ceea ce este o minciună.Spune el , ca acestea se încasau doar pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere. Adevărul este că rolul fiscal se deschide pe baza actelelor de proprietate şi copiilor după actele de identitate ale proprietarilor, care se depun la primărie şi, nu pe baza declaraţiilor pe proprie răspundere cum susţine primarul.Aceste declaraţii au fost depuse de tecuceni doar după înfiinţarea taxei de habitat, care se plăteşte după numărul de persoane. Văd că această declaraţie pe proprie răspundere este solicită şi acum de funcţionarii primăriei.
  Faptul că acum din ordinul primarului au fost incluse toate cele 46.000 de persoane care apar la evidenţa populaţiei, mărind artificial baza de impozitare pentru taxa de habitat – aceasta fiind singura taxă care se incasează de primărie după numărul de persoane- , a pus pe drumuri mii de tecuceni, care acum apar cu persoane în plus şi trebuie sa vină la primărie cu tot felul de acte prin care să dovedească că cei puşi din oficiu de primărie la plată nu mai locuiesc în oraş, fiind morţi, plecaţi în străinătate, plecaţi cu serviciul în alte localităţi, etc.

  • Pe multi ne-a pus pe drumuri aiurea. Cu toate acestea, noi ce obtinem in schimbul acestei taxe de habitat?
   Inafara a cateva strazi din centru, orasul este inundat de mizerie.

 2. Cam asta-i realitatea din Tecuciul anului 2014-hotie si prostie intr-un loc numit Primaria Tecuci. Pentru ca trebuie sa fii de o p…. infernala sa nu intelegi ca pur si simplu oamenii nu vor poteca aia de pavele din fata primariei iar tu sa nu faci nimic sa o dai jos. Iar intransigenta asta e sora undeva si cu balamucul. Apropiata.

  • Poteca aia de pavele o să fie fundătura unde o să-i ducă țuchelu pe liberali la alegerile europarlamentare. Toate înjurăturile șoferilor o să-l urmărească pe omul ăsta care își bate joc de tecuceni..!

 3. Geniala metafora aceasta cu focul care scoate doar fum! Asta ne careacterizeaza, lipsa de curaj si de limpezime.
  Ma intreb, totusi: ce s-a intemplat cu fostul primar? I se aduc multe acuzatii, probabil unele nedrepte, daca chiar si criticul lui, Tuchel simte nevoia sa mai puna la indoiala unele dintre ele. Iar el tace. Ce strategie o mai fi si asta? A demisionat din consiliul local, a lasat balta partidul care l-a propulsat exact atunci cand ii era mai greu, parca a adormit in nisipul in care si-a scufundat capul!

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!