shopify
analytics tool

Fosta directoare a scolii 5, reclamată la Parchet

Scoala 5 Elena Doamna TecuciO scrisoare venită pe adresa redacţiei semnată „Consiliul de administraţie al Şcolii Nr. 5 Tecuci” ne-a semnalat nereguli constatate în activitatea fostei directoare a instituţiei, Elena Dascălu. În plic au fost introduse şi câteva documente care să susţină cele menţionate în scrisoare, respectiv raportul comisiei de audit al ISJ, copii după chitanţe, fotografii.
Deşi membrii CA intervievaţi de noi, după primirea scrisorii, nu şi-au asumat trimiterea sesizării, au recunoscut că problemele semnalate acolo sunt adevărate.  În plus, pentru că de la un punct nu au mai reuşit să gestioneze situaţia, au fost nevoiţi să depună plângere la Parchet pe numele fostei directoare.
Ce s-a întâmplat cu banii de la comitetul de părinţi?
În raportul semnat de reprezentanţii ISJ Constantin Corban şi juristul Costică Coştoi se arată că fondurile consiliului părinţilor pe şcoală nu au mai fost verificate din anul şcolar 2005/2006 până la data efectuării controlului (octombrie 2009).
Fondurile strânse de la părinţi au fost virate în contul personal al casierului comitetului, Viorel Bălan, care a primit această funcţie deoarece este de meserie contabil. Acesta nu a prezentat comisiei de control decât extrasele de cont din anul şcolar 2008/2009.
„Nu avea registru de casă, chitanţiere, tabele nominale cu sumele depuse de părinţi, referate, facturi sau bonuri fiscale privind cheltuielile efectuate. Viorel Bălan a mai menţionat că pentru perioada 2005-2008 nu mai are niciun fel de act justificativ, dar că va încerca să facă reconstituirea acestora”.
În raport se mai menţionează şi faptul că în procesele verbale încheiate cu ocazia adunării generale a comitetului de părinţi şi în care se face analiza financiară nu se face nicio menţiune cu privire la sumele încasate şi plăţile efectuate.
Deşi o sumă a fondurilor care au fost gestionate fără a se întocmi demersurile legale nu există, în scrisoarea emisă redacţiei se pomeneşte de 60.000 de lei (sumă adunată în cei patru ani de la toate clasele şcolii)….
Fierul vechi şi gardul

Lista neregulilor semnalate şi consemnate în raportul comisei de audit continuă. Una dintre acuzele care i se aduc directoarei este faptul că în urma livrării unei cantităţi de fier vechi provenind de la băncile date la casare, directoarea nu a depus banii la casierie, pentru a fi viraţi la bugetul statului, cum ar fi fost legal, ci şi-ar fi însuşit suma de 1.176 de lei.
În nota explicativă dată comisiei, aceasta susţine însă că din aceşti bani ar fi cumpărat şi montat un aparat de aer condiţionat în cancelaria şcolii. Dar nu a prezentat niciun material justificativ, iar aparatul de aer condiţionat nu este trecut în inventarul şcolii…..
Chitanţă falsă?
La controlul auditului, fosta directoare Elena Dascălu este găsită cu nereguli în modul în care a gestionat sumele de bani încasate din chiria percepută de la diverse instituţii, dar şi de falsificarea unei chitanţe. În incinta Şcolii Nr. 5 Tecuci a funcţionat o filială a Universităţii „Danubius”.
Deşi reprezentantul acestei instituţii susţine că i-a plătit fostei directoare suma de 400 de lei, reprezentând chiria pe luna iulie 2008, aceasta nu se regăseşte în registrul de casă şi nici nu a fost virată la casierie în contul veniturilor extrabugetare.
Mai mult decât atât, chitanţa pe care a eliberat-o directoarea universităţii pe luna iulie nu corespunde cu chitanţele pe care le eliberează centrul financiar.
„Am verificat la Universitatea «Danubius» şi s-a constatat că chitanţa eliberată de Elena Dascălu sub semnătura ei este un fals”, ne precizează directoarea-adjunctă”…..
„De un an de zile, găurile din gestiune nu au fost astupate”
În recomandările făcute de comisia de audit la finalul raportului se cere conducerii actuale a şcolii să recupereze suma de 2.376 de lei de la Elena Dascălu (banii de la fierul vechi şi sumele din chirie netrecute prin contabilitate), şi să recupereze de la Valeria Petrache grilajele devenite garduri.
„Noi am trimis notificări şi fostei directoare şi doamnei Petrache care a ieşit la pensie şi lui Viorel Bălan pentru a ne preda documentele justificative pentru activitatea financiară a comitetului de părinţi din perioada 2005-2009. A trecut deja un an şi nu s-a rezolvat nimic din toate acestea”. ….
„Nu dau explicaţii nimănui”
Bineînţeles că am încercat să discutăm şi cu fosta directoare Elena Dascălu. Telefonic, pentru că în timp ce noi eram la Şcoala Nr. 5 din Tecuci, dumneaei era în audienţă la inspectorul general Doruleţ Resmeriţă, pentru a contesta calificativul pe care l-a primit pentru activitatea didactică.
Deşi iniţial şi-a arătat disponibilitatea de a discuta cu noi telefonic, ulterior ne-a declarat doar: „Eu nu dau explicaţii nimănui. Am de dezminţit totul”.
„Nu sunt la discreţia unor colegi care nici nu-şi fac orele, dar se ocupă cu reclamaţiile, pentru că au prea mult timp liber. Eu îmi văd de munca mea şi sunt un profesor cu o activitate bogată”, ne spune fosta directoare, ca şi cum nouă ne-ar fi trecut prin cap să-i discredităm munca la catedră. Nici vorbă. … cireste intreg articolul
Autor: Roxana Artene Penciu – Viata-Libera

Fii tu primul care comentează on "Fosta directoare a scolii 5, reclamată la Parchet"

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!