shopify
analytics tool

Festivalul “Smaranda Brăescu”. Miting Aerian la Aerodromul Tecuci

Asociaţia Româna pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii – Filiala Tecuci.

În parteneriat cu:
Fundaţia Pelin – Tecuci
A.A.R.D. – C.A.R. Unirea Tecuci
Primaria Municipiului Tecuci

Vă invită în data de 19 mai 2017
Începând cu orele 10.00 la Aerodromul Tecuci

Festivalul “Smaranda Brăescu”
Ediţia I
Miting Aerian

Miting-aerian-festivalul-Smaranda-Braiescu-2017-afis

PROGRAM MITING AERIAN

Festival “Smaranda Brăescu” AERODROM TECUCI

VINERI, 19 MAI 2017
Ora 10:00 – 11:00 Intrare pe aerodrom ;

Ora 11:00 – 11:30 Citire hotărâre Consiliul Local Tecuci, Ceremonial Militar şi Religos ;
Ora 11:30 – 11:45 Luări de cuvânt ;
Ora 11:45 – 12:15 Lansare paraşutişti ;
Ora 12:15 – 12:45 Evolutii aeronave Bacău şi Bobocu ;
Ora 12:45 – 13:00 Evolutie aeronave Aeroclub Vădeni – Brăila ;
Ora 13:00 – 13:30 Evolutie elicoptere Bacău ;
Ora 13:30 – 14:00 Evolutie parapante, drone şi aeronave teleghidate ;
Ora 14:30 – 15:00 Inaugurare „Muzeul Aeronauticii Moldova”.

19.05.2017   Inaugurare:  MUZEUL  AERONAUTICII  DIN  MOLDOVA
                                               AL  DOILEA MUZEU DE PROFIL DIN  ROMÂNIA

Smaranda Brăescu

S-a născut la 21 mai 1897 în satul Hănţeşti, din apropierea Tecuciului, jud. Galaţi.Smaranda-Braiescu-Paraşutist-Tecuci
A urmat clasele primare la Şcoală Profesională de fete din Bârlad. Între anii 1924-1929 a fost studentă la Şcoala de Arte frumoase din Bucureşti. În anul 1923 a executat primul zbor la îndemnul comandantului unei Escadrile din Tecuci.

A urmat Şcoala Specială de Paraşutism” Schroeder.” Aici a executat primul salt cu paraşuta de la 600m, devenind astfel primul paraşutist al României. A participat la mitinguri aeriene în diferite oraşe din ţară. La 2 octombrie 1931, Smaranda Brăiescu a executat prima lansare de la 6200 m, la 30 de km. de Urziceni.

În 1932 a devenit campioana mondială, sărind de la 7200 m la Bază Militară Sacramento-California. Acest record a rezistat 20 de ani. În 1934 a fost decorată cu VIRTUTEA MILITARĂ, Clasa Crucea de Aur. Realizează un nou record traversând, ca pilot, Marea Mediterană, în 6 ore şi 10 minute. Obţine brevete de pilot în Anglia şi în SUA.

Miting-de-aviatie-Galati-anul-1929-Smaranda-BraiescuA participat în timpul celui de Al Doilea Război Mondial ca pilot pe avioane sanitare. Protestează după falsificarea alegerilor din 1946. Este condamnată în contumacie, întrucât a reuşit să se ascundă. Moare în 1948. A fost înmormântată, la Cluj, sub un nume fictiv.

Primăria şi Consiliul LocalPrima-acordata-smarandei-braescu-Aviatia-Civila-Romana din Tecuci îi vor conferi postmortem titlul de Cetăţean de Onoare.
Pasiunea Smarandei Brăescu pentru avioane şi zbor s-a înfiripat la vârsta de 15 ani, pe când era eleva atunci a văzut primul avion pe aerodromul ce era amenajat în apropierea comunei Cosmeşti (lângă Tecuci).

Tecuci – LEAGĂNUL AVIAŢIEI ROMANE

La 18 septembrie 1916 se înfiinţează la TECUCI prima Şcoală de pilotaj din România. Primul comandant a fost căpitanul Benoniadi Constantin. După puţin timp se formează Grupul 2 Aeronautic Tecuci cu trei escadrile de avioane, sub comanda căpitanului Popovici Andrei.

Prima Instituţie de învăţământ din România în domeniul aviaţiei şi-a început activitatea la 1 august 1918, la Tecuci, sub denumirea de Grupul 4 Aviatiune Instrucţiune.

În 1919 această unitate se transformă în Centrul de Instrucţie al Aviaţiei.

În 1924 se înfiinţează la Tecuci o instituţie pentru pregătirea şi perfecţionarea personalului din Aeronautică Romana cu numele: Şcoala de Pilotaj şi Antrenament.

În 1940, funcţiona la Tecuci Comandamentul Aeronautic Armata a IV-a.

După 1945, la Tecuci au funcţionat Centrul de Instrucţie al Aviaţiei (cu 531 militari) şi Şcoala Militară de Aviaţie (cu 780 de militari).

În 1948 s-a mai înfiinţat la Tecuci şi Şcoala Regimentara de Aviaţie.

În 1950 a fost înfiinţat la Tecuci, Batalionul 1 Paraşutişti, care a fost subordonat Comandamentului Forţelor Aeriene.

În 1956 unitatea din Tecuci primeşte numele de Şcoală Militară de Aviaţie „Aurel Vlaicu”.

La 28 august 1958 Şcoala Militară şi Regimentul Şcoala Avioane Clasice au fost dislocate de la Tecuci la Zilistea (Boboc) jud. Buzău.

În cei 40 de ani de funcţionare, aici au fost instruiţi circa 20.000 de piloţi civili şi militari.

În ziua de 4 septembrie 1982 şcoală a fost vizitată, la o întâlnire de promoţie, cosmonauţii romani Dumitru Prunariu şi Dediu Dumitru.

AVIATORI TECUCENI

Caragiani Stoenescu Elena (a devenit în 1914 prima femeie aviator din România şi între primele 10 din lume),
Cdor. Av. Ganea Teodor (a luptat pe frontul de Est şi de Vest, a fost decorat cu ordine şi medalii), gl. Fl. Aer. Sendrea Constantin (a fost comandant al Diviziei I Aviaţie Vânătoare), aviator Ion Ruta, singurul erou tecucean al cărui nume este săpat pe placa Monumentului Aviatorilor din Bucureşti,
Aviator Ioan Muntenescu, pilot în celebra escadrilă de vânătoare „Nieuport 11”,
Aviator Ioan Sava Câmpineanu (escadrila Farman 5 din Grupul 2 aviaţie de la Tecuci unde pentru faptele sale de arme a fost decorat cu Virtutea Militară)

Material furnizat de Fundatia Pelin

10 Comments on "Festivalul “Smaranda Brăescu”. Miting Aerian la Aerodromul Tecuci"

 1. Din păcate, anul asta l-am ratat, pentru ca nu am știut ca se va organiza. Poate ajung anul viitor.
  La Tecuci am sărit prima data din AN 2, pe vremea lui Ceașca, avându-i ca instructori de parașutism pe Colibaba Constantin, Emil Leiter si alții, cărora, scuze, le-am uitat numele.
  Mi-as dori sa îmi revăd colegii din taberele de vara PTAP, poate la anul ne vom intâlni pe acel aerodrom.
  Oricum, felicitări organizatorilor, si sa continuați si anii următori, dar cu o mediatizare mai eficientă.

 2. Buna ziua, Sunt din Brăila și as vrea sa vin la mitingul aviatic. Va rog să-mi precizați unde este Aerodromul Tecuci. Vin cu mașina personală.

  • Aerodromul este la iesirea din Tecuci spre Comuna Cosmesti in apropierea benzinariei Lukoil. Trebuie sa treceti de Gara de nord si va mai deplasati aprox 200m ( pe partea dreapta daca veniti din centru).

 3. Domnu Strombonschi, dacă chiar așa vă numiți, de ce sunteți așa de violent? Comentariul acela ridică două probleme simple, concrete: 1. la Tecuci au mai fost mitinguri, demonstrații de aviație și parașutism, nici vorbă de ,,prima ediție”. 2. Fotografia aceea de pe pliant/afiș nu este a Smarandei Brăescu. Punct! Clar! Aveți argumente, sau doar o mârâială cu accente violente?

  • Pentru festivalul “Smaranda Braescu” este editia I.Punct.Scrie mare pe afisul ala.

   • Domnu Gigi răspunzi atât de violent de parcă ai fi Mafteiul neamțului… Pă capul lu matale scrie cumva dorel de la târnăcop sau cerem prea multă intelighenție…sau nu ai luat șnapsul înainte de zbor? Ediția I de la cine citire? Cine a hotărât? Lăudărosul? Dacă matale domnu gigi mafteiosul vrei șușanel mergi bre la pelin-ul neamțului că acolo se vărsau miliardele, iar pelin-ul cu fund-ție are cunoștințe mari de istorie, inclusiv de șușanele cu cârnați, ațe în fund și alte delicatesuri expuse în fața catedralei, sau la geamul neamțului german, din satul lui Pamfile… Gigele, ciocu mic…miroase…!! Nu ai descoperit tu nici roata, nici apa caldă! Mergi acasă la Gigeluța ta!Pute a lăudăroșenie până în Ardeal, Salut!

 4. Cristian Strombonschi | 18 mai 2017 at 06:13 | Răspunde

  Un frustrat din primarie, ascuns sub pseudonimul parapantist, probabil, de ciuda ca nu i-a iesit nimic de aici, deoarece Muzeul Aviatiei este o intreprindere particulara, si nu una cu bani publici, adica una care sa de-a prilej de ghesefturi pentru cei care conduc administratia tecuceana. Inainte sa arunci cu piatra, curajosule, poate ne spui ce ai facut in viata ta, in afara de-a sifona banii publici, si-a sufla cucuta in urechile mai marilor orasului, poate poate vei primi si tu un os de ros. Asa se intampla cand toate nulitatile ajung sa ne conduca si cei care vor sa faca ceva sunt batjocoriti.

 5. Allloooo ați înebunit cu toții? Astronautul/cosmonautul ăla de Kiș a adus el odată cu brambureala aia lăudăroasă păstorită în decembrie 89, Prima ediție??!! Care prima ediție? ediție după el, ca după Cristos? Consiliera aia Mare din primărie nu a aflat oare, de la dr.în istorie și geografie că până și cu ceva timp înainte de revoluția îndrăgostitului de sine, comandor Kis au mai fost astfel de mitinguri/demonstrații de parașutism și aviație? Alooo muzeule dormi? Alooo tecuceni, treziții din visare pe cei care cred că evoluția aviației și parașutismului la Tecuci a început odată cu ei. Alooo ,,specialiștilor” în aviație nu vedeți că pe pliantul acela nu este fotografia celei sub care ați trecut numele? Nu vede nici un ,,specialist” că aceea nu este Smaranda Brăiescu? Să vă fie rușine specialiștilor în parașute!

  • Au trecut 25 de ani de la ultimul miting aviatic.Intre timp au fost 4 primari si dupa nici unul nu a ramas ceva de care sa ne amintim.Inclusiv actualul. Mascari ieftine cu manele si pupeze semianalfabete ,festivaluri fara noima si alte susanele numai bune de sifonat banii.Tot intre timp am ramas fara unitati militare,fara strazi,fara fabrici,fara nimic…si s-a pus acelasi nimic in loc.
   Si atunci tu te legi de o poza?Cat de hater poti fi?
   Un simplu cuvant pentru domnul comandor Chis:BRAVO!!!

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*