shopify
analytics tool

Faceţi grătar într-un loc neamenajat? Riscaţi amenzi de până la 3.000 lei

Gratarele in aer liber se pot organiza doar in zone special amenajate si dotate cu utilitati necesare acestei activitati, iar persoanele care lasa gunoaie si tulbura linistea publica vor fi sanctionate. Aceste reguli se aplica deja de doi ani, astfe ca cei care nu le respecta risca amenzi substantiale.

Legea nr. 54/2012 privind desfasurarea activitatilor de picnic, mai cunoscuta sub denumirea de „legea gratarelor”, se aplica din 30 martie 2012, data de la care picnicurile si gratarele se pot organiza numai conform unor reguli prestabilite.

Astfel, conform legii, „activitatea de picnic este definita activitatea de recreere desfasurata pe domeniul public sau privat al statului, de una sau mai multe persoane, care presupune consumul de bauturi si/sau alimente si, dupa caz, aprinderea sau nu a focului”.

Initiatorii actului normativ au aratat, in expunerea de motive, ca picnicul – o activitate ce are deja traditie la romani – trebuie sa devina o experienta civilizata, o activitate prin care fiecare dintre noi sa dovedeasca responsabilitate fata de natura.

„Prin adoptarea acestei legi, se urmareste prevenirea, reducerea si eliminarea impactului negativ asupra mediului, asupra starii de sanatate a populatiei, generat de practicarea inadecvata a activitatilor de picnic”, sustineau acestia la momentul adoptarii legii, in 2012.

Asadar, potrivit reglementarilor in vigoare deja de doi ani, picnicurile trebuie sa se desfasoare doar in locuri special amenajate, aflate in administrare publica sau privata. Administratorii acestor zone dedicate iesirilor in aer liber vor dota zona corespunzator, se vor asigura de curatenia ei si nu vor permite ridicarea constructiilor – altele decat cele temporare, defrisari sau alte interventii asupra naturii.

Atfel, spatiile de picnic vor cuprinde zone speciale pentru aprinderea focului. De asemenea, in acele locuri se vor regasi containere destinate colectarii selective a deseurilor si vor fi marcate corespunzator zonele destinate parcarii autovehiculelor.

Administratorilor zonelor de picnic care nu respecta aceste obligatii pot fi amendati cu pana la 50.000 de lei.

Totodata, potrivit actului normativ, cei care iau parte la picnicuri au obligatia de a arunca gunoaiele selectiv in locuri special amenajate. Daca nu respecta acest lucru, ei risca sa fie sanctionati cu o amenda cuprinsa intre 200 si 2.000 de lei.

Totodata, focul va fi aprins doar in locurile special amenajate si nu se va lasa nesupravegheat, amenda aplicata pentru nerespectarea acestor obligatii se ridica la 3.000 de lei.

O amenda cuprinsa intre 300 si 3.000 de lei este prevazuta pentru cei care nu pastreaza linistea in locurile destinate picnicurilor, dar si pentru cei care arunca pe jos mucuri de tigara.

De asemenea, nu este permisa folosirea produselor de igiena la o distanta mai mica de 30 de metri fata de cursurile de apa, iar obiectele care au deservit activitatii de picnic nu pot fi spalate in cursurile de apa. In acelasi timp, se prevede ca apa folosita in urma picnicurilor sa fie imprastiata pe sol.

Distrugerea panourilor informative, indicatoarele sau a constructiilor este sanctionata cu o amenda de 500 de lei.

Printre alte obligatii prevazute in Legea nr. 54/2012 se numara si interdictia de a hrani animalele salbatice, precum si obligatia de a respecta bunele moravuri.

Amenzile vor fi aplicate de reprezentantii Garzii Nationale de Mediu, autoritatile administratiei publice locale, precum si de personalul MAI. Acestia vor avea dreptul sa inspecteze zonele in care se desfasoara activitatea de picnic, sa verifice datele cu caracter personal ale persoanelor care desfasoara activitatea de picnic, precum si sa evacueze zona respectiva.

Sursa: avocatnet.ro

2 Comments on "Faceţi grătar într-un loc neamenajat? Riscaţi amenzi de până la 3.000 lei"

  1. Buchir Daniel | 1 mai 2014 at 22:29 | Răspunde

    Avem in jurul Tecuciului zone special amenajate pentru gratar? Daca DA, de ce nu este o lista publica. Daca NU, exista vreun interes sau este o banala neglijenta? Cetatenii oricum ies la iarba verde la padure si fac gratare

    • Astazi un tractor al primariei cu o toaleta in remorca si cu o pubela de gunoi s-a deplasat in parcul Feroviar. Bun au dat jos toaleta sperind ca se va umple parcul de oameni ,surpriza insa nu a fost asa,au urcat inapoi toaleta si dus a fost. De cind om fi asa de coconi nu stiu cert e ca oamenii nu mai sunt interezati de parcul CFR si e mai Gol ca inainte. Or fost ce e drept citeva turisme si un Jeep dar cred ca au fost staful lor. Asa ca nu au sfiriit gratarele ca nu avem ce pune pe ele.

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!