shopify
analytics tool

Dialogurile disperării

daniardelean.blogspot.com

-Cum e acum în România?
-E ca în avion. Câţiva conduc şi celorlalţi le este greaţă.
-Mai concret.
-Popoarele migratoare, turcii, nemţii, ruşii şi cele două războaie mondiale au fost  mult mai blânde. Ne-am distrus ţara cu un randament maxim. Am ras şi am caricaturizat totul.
-A existat un precedent similar undeva ?
-Da. În China. După dispariţia lui Mao, marele economist Den s-a adresat poporului : »Economia noastră este o căruţă hârbuită, trasă de un cal ogârjit. Ce facem ? »
-Şi ce soluţie au ales ?
-Au reparat căruţa şi au hrănit mai bine calul.
-Iar noi ce am făcut în cei 22 de ani ?
-Am dat căruţa la fier vechi şi calul la fabrica de salam.
-Ei au ajuns în topul economiei mondiale, iar noi în Groapa Marianelor.
-Vinovaţii ?
-În primul rând clasa politică. Auitat să dubleze noţiunea de libertate cu cea de responsabilitate. De aici au curs toate belelele. Cancerul clientelismului politic a generat: corupţie ,evaziune fiscală, incompetenţă, haos. Instituţiile statului se află într-o degringoladă totală.
-În Anglia, când se schimbă Guvernul, îşi pierd posturile 141 de oameni. Aceea este clientela lor politică.
-La noi, în sectorul bugetar, schimbăm şi femeile de serviciu. De unde să vină performanţa, când cel care a lipit afişe în campania electorală se trezeşte director, ori consilier ?
-În administraţia din ţările civilizate există o cutumă general acceptată. Când dai jos un ministru, pui în locul lui pe cel mai bun minstru-adjunct.
-Noi vrem să revoluţionăm totul. În Congo, de exemplu, ţară din lumea a treia. Acum 60 de ani,existau doar 12 absolvenţi de la Oxford şi Sorbona, dar toţi făceau parte din Guvern. La noi cum e? O fi având top-modelul Udrea o asemenea diplomă?
-Cu evaziunea fiscală cum e prin Vest?
-Statul care nu ţine în frâu acest fenomen moare, dispare de pe hartă. Să nu uităm că pe renumitul criminal Al. Capone l-a băgat la zdup Fiscul, nu Justiţia. În SUA, dacă ai făcut evaziune fiscală de cinci dolari, poţi să-ţi iei tălpăşiţa de acolo. Figurezi pe toate calculatoarele, nu mai ai nici un drept.
-Apăţit-o şi un ilustru muzician român care s-a lăsat dus de val pe undeva prin Europa. Adunase o avere frumuşică. L-au prins cu cioara vopsită şi s-a întors, sărmanul, cu bagajul într-o sacoşă de un leu.
-La noi, e Paradis. Şefii Fiscului, oameni politici, nu-si contolează colegii de partid, iar pe cei din opoziţie îi şpăguiesc.Avem şi legi aiurea. Dacă ai un chişc de ziare, să zicem, ai dreptul să treci pe firmă apartamentul, maşina, vila , totul.Şi nu mai dai la stat nimic.Mii de firme îşi ajustează în felul acesta bilanţul.Mulţi dintre salariaţii statului, ţin, cu nume de împrumut, contabilitatea unor firme pe care le controlează colegii lor de birou. Aceştia, la rândul lor îi învaţă pe patroni cum să înşele statul.Şi atunci de ce ne mirăm că teşchereaua statului este mereu goală.Nicăieri în lume nu au apărut averi atât de mari într-un timp atât de scurt,ca la noi.
-Ce se mai poate face acum ?
-Destule.Numai să existe pârdalnica de voinţă politică.Sistemul se practică în multe ţări deştepte.Să zicem că ţi-ai luat în anul 2005 o vilă de şapte miliarde.Viu eu stat şi îţi cer să-mi faci dovada că d-ta sau cel care pretinde că ţi-a împrumutat banii ai plătit impozitul stabilit de lege pentru această sumă.Nu execuţi somaţia, îţi vând vila şi-mi recuperez banii.Şi încă ceva, pentru evaziune fiscală patronul face puşcărie. Chiar pentru sume derizorii, pentru că e vorba de subminarea econmiei.Şi uite aşa se creează urgent o stare de spirit normală. Îi intră omului în cap că nu e joacă.Pentru că orice avere ilicită înseamnă un gol la educaţie, sănătate, apărare, pensii etc. Îneamnă suferinţă. Şi niciodată nu a existat în România mai multă suferinţă decât acum.
-De unde mai pot fi aduşi bani pentru alinarea nevoilor umane?
-UE ne-a pus la dispoziţie fonduri uriaşe, din care nesimţiţii de guvernaţi nu au reuşit să ia decât 3,75%.Este o indolenţă criminală, care trebuie pedepsită exemplar.
Din păcate nici legea răspunderii ministeriale nu funcţionează.Dacă schibmi un vânzător de la un chioşc ,îi numeri biscuiţii şi îl pui să plătească daunele. Un ministru lasă prăpăd în urmă şi nu păţeşte nimic. România e sat fără câini.Măcar acum să ne trezim.
-Dar cu morală cum stau demnitarii?
-Orice încălcare a legii este imorală şi ilegală.Dar ştiu la ce te referi.Da, românii sunt iubăreţi. Nici conducătorii nu pot fi altfel.Să ne amintim de Şefan cel Mare, Cuza, Carol al 11 lea., Dej etc.Dar ei au avut bunul simţ să-şi lase amantele în alcov, nu să le pună în fruntea bucatelor.
-D-l Boc spune că nu stăm prea rău , că rata şomajului nu e prea mare.
-Da, pentru că  vreo trei milioane de amărăşteni fac munci umilitoare prin alte ţări
. –Şi că măsurile de austeritate au fost bune, pentru că deficitele bugetare s-au micşorat.
-S-au diminuat pentru că au tăiat ca nemernicii  un sfert din veniturile oamenilor.A mai făcut vreun guvern de undeva asemenea neghiobii ?Criza ,iată, a revenit. Vor mai tăia o halcă ?
-Mai sunt şi alţi vinovaţi ?
-Din păcate destui români şi-au vândut votul.Aceştia îşi merită soarta. În democraţie cea mai eficientă armă este votul.Ei au rămas cu câte o găleată din plastic sau cu o sticlă de ulei şi nemernicii îşi fac vile ,îşi trimit copiii la studii în Occident etc.Vi novaţi sunt şi cei care nu se prezintă la vot.Se duc în schimb udemeriştii care stau de 20 de ani la putere şi beneficiază de cele mai indecente privilegii.
-Ce-i de făcut?
-Preşedintele şi guvernanţii trebuie să cheme urgent elicopterul.Nu se mai poate.Este nevoie de un Guvern de tehnicieni , specialişti de clasă. Incoruptibili şi fermi, evident în limitele democraţiei.Aşa au procedat, după cum se ştie, multe state.
-Mai avem asemenea oameni ?
-În situaţii disperate apar şi oameni providenţiali.Să-i căutăm şi să-i rugăm să ne conducă.Poporul român trebuie să se urce pe cruce.Să manifeste maximum de responsabilitate civică şi să nu-şi mai încredinţeze soarta pe mâinile unor neaveniţi.
-Dar partidele politice ?
-Să stea 1-2 ani într-o carantină purificatoare.Să îndepărteze toate jegurile, să se organizeze pe principii cu adevărat democratice şi să-şi caute oameni valoroşi, buni specialişti şi integri.
-Dar cu necazurile oamenilor cum rămâne?
-Sunt prea multe şi prea grele.Se pot stabili totuşi priorităţi ,se pot întreprinde măsuri de salvare.Să avem însă garanţia că am găsit, în sfârşit, drumul sănătos.

 

Un dialog imaginar, creat de prof. Vasile Ghica si publicat in revista Flacara (tiparita)

1 Comment on "Dialogurile disperării"

  1. Cred că am mai auzit replica ”Cîțiva conduc și celorlalți le este greață!”…nu cumva-i profesorul Ghica?

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*