shopify
analytics tool

Dezastru financiar pentru producătorii din Matca

  Agricultorii de la Matca nu vor primi deocamdată despăgubiri pentru pierderile suferite, după ce 160 de hectare de tomate au fost infectate cu un virus. Oamenii au procurat „la negru” seminţele virusate, de aceea, la cererea autorităţilor, nu au putut prezenta documente de provenienţă.  „Despăgubirile pe care le-au solicitat agricultorii nu se pot acorda încă, pentru că aceşti oameni nu deţin facturi şi certificate de calitate care să confirme de unde au achiziţionat seminţele, despre care susţin că sunt de proastă calitate” , a declarat subprefectul Daniel Ovidiu Tudorache. O comisie investighează situaţia la faţa locului şi va prezenta o concluzie până la 21 august. Cu o săptămână în urmă, peste cultivatorii de roşii din Matca a dat un mare necaz. 40% din suprafaţa sădită cu roşii de cultura a doua a fost atacată de virusul petelor de bronz. Au fost afectaţi cel puţin 60 de fermieri, care au plantat, în total, 160 de hectare de roşii în solarii. Pierderile per hectar se ridică la cel puţin 8.000 de euro, suma incluzând numai costurile pentru seminţe.  „Au pus oamenii sămânţă bună şi au smuls roşiile cu buchetele. De la noi se alimentează toată Moldova cu tomate, până în zona Braşovului”,a declarat Ionel Pohrib, agricultor şi fost primar din Matca.  Directorul executiv al Societăţii agricole „Legume-Fructe” din Matca, Mircea Croitoru, crede că vinovată de dezastru este firma care a vândut seminţele către mătcaşi.  „Această firmă, care se laudă că este unicul importator, a avut anul trecut o tombolă. Celor care procurau pachetele cu inputuri, le cereau să aducă ambalajele goale înapoi, ca să nu mai poată dovedi că au cumpărat seminţele de la ei. A fost foarte bine lucrat”, susţine Croitoru.

sursa: Adevarul.ro
autor: Domnica Negru

5 Comments on "Dezastru financiar pentru producătorii din Matca"

 1. nu inteleg de unde atata ura si rautate pe unii oameni…ce aveti cu matcasii?muncesc si ei ca sa aiba cu ce trai,la fel ca orice om normal..ca mai sunt si oameni fara scrupule…ma intreb…unde nu sunt?si in perioada asta atat de critica..cine nu ar munci mai mult ca sa poata apoi sa se bucure de rezultate?ca au case mari si mobilate prost….ca sunt analfabeti…nu generalizati…fiti civilizati si dati-va cu parerea fara sa ofensati..nu asa se procedeaza intr-o societate civilizata!si mai exista si oameni civilizati cu ceva cultura si pe la Matca,asa in ciuda a ceea ce vor sa creada altii..doar rautatea si invidia ii fac sa vorbeasca altfel.

 2. Matcasii cum spunea si antevorbitorul meu sunt oameni fara scrupule, cand se uita la tine vad un palton pe care sunt lipite bancnote… numai bani vad. traiesc in cocioabe si solare de se imbolnavesc de reumatism si astm, in spatele vilelor mari si mobilate cu prost gust.
  Pe langa faptul ca jumatate dintre ei sunt semi-analfabeti, necivilizati cealalta jumatate este alcatuita din oameni ignoranti.
  Nu pun mana pe o carte sa citeasca cum se administreaza o substanta, lucrari de ecologizare agricola.
  Nu stiu daca e numai vina lor…ei asa sunt, nu prea ii duce capul,probabil ar trebui sa se implice mai mult si primaria sa ii mai educe vizavi de agricultura moderna csre e impusa de UE.
  Apropo, cadrele sanitare din comuna respectiva stiu cate cazuri apar anual de malformatii si avorturi datorita poluarii chimice induse de pesticide care nici in 50 de ani nu se mai degradeaza din sol.
  In 20 ani nu o sa mai fie acolo decat un desert chimic precum Cernobalul. Ignoranta si prostia lor ii autodistrug .

 3. matcasii nici sa nu-i aud, isi merita soarta.
  la cat sunt oamenii astia de ahtiati dupa bani, sunt in stare de orice, chiar sa bage in spital toata romania, la cate chimicale baga in plantele alea.
  nu mai tin cont de ce substante sunt legale or ba, daca sunt ecologice.
  pe mine m-au bagat in spital odata cu rosiile si acum cu pepenii. fac agricultura numai din auzite. ei nu vad ca peste tot se promoveaza cat mai mult produsele bio si continua cu stropeli cu substante chimice – unde mai pui ca nu respecta dozele.
  se mai mira ca nu au pret rosiile si castravetii!!! orice analfabet stie ca acolo unde oferta e mai mare decat cererea automat scade si pretul. deci toata matca pune rosii si castraveti, pute piata de legume acolo la ei, si ei vor pret.
  daca le spui ca trebuie sa se reprofileze, sa mai schimbe din culturi, sa mai puna o capsuna, o zmeura, o portocala, sa creasca un melc sau mai stiu eu ce, se uita la tine crucis si te mai face si nebun.
  EU UNUL AM INCREDERE MAI DEGRABA IN LEGUMELE DE LA MARKET CARE SUNT DIN IMPORT. CEL PUTIN AM GARANTIA CA NU MA IMBOLNAVESC.

  SI DOMNILOR MATCASI „AGRICULTORI”, TINETI-VA BINE!!! ASTA E DOAR INCEPUTUL. O SA VA FACETI O FIRMA FOARTE PROASTA DACA O TINETI TOT ASA. TRENDUL E CU TOTUL ALTUL – PRODUSE BIO, CAT MAI SANATOASE.

  • Roberto TE FELICIT ai zis adevarul linga mine este unu ce nu il intereseaza ce vinde si cum a ajuns mare. Banii sa iasa fac moarte de om ei sa faca restul nu. Iara pepeni sint plini de chimicale ca sa iasa mari si sa fie primii ce ii scot. Cit despre oamenii ce ii folosesc la negru nici nu mai vorbesc. Iar Matca tot Matca ramine.

 4. My dear friends,.. it’s are not the seeds ! – Every year the same vegetables for years in the same land and never disinfect, is asking for trouble … Matca have them now ! – The cornfields will follow …….
  Dragii mei prieteni, … acelea nu sunt seminţe! – Ani de-a randul s-au cultivat aceleasi soiuri în acelaşi teren şi fara dezinfectie, si de aici problemele… Matca le are acum! -Culturile de porumb vor urma ….

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!