shopify
analytics tool

Desant nou pentru romii gălăţeni

Intalnire cu rromii la Galati

foto: viata-libera.ro

Uniunea Naţională a Comunităţilor de Romi (UNCR), „organizaţie care reprezintă populaţia de etnie rromă din aproximativ 150 de comunităţi tradiţionale compacte”, care se confruntă cu grave probleme socio-economice, a organizat ieri dimineaţă, la Grădina Botanică, o întâlnire cu reprezentanţi ai Consiliului Judeţean, direcţii judeţene (Sănătate Publică, Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Inspectoratul Şcolar, Poliţie)  şi peste 150 de lideri romi din judeţ şi alţi membri ai etniei.  Aşa cum au motivat ieri vorbitorii înfiinţarea Uniunii, activiştii, familiarizaţi cu proiectele, nu aveau intrare şi în comunităţi, astfel au apelat la un lider cunoscut, Florin Mitroi, devenit apoi chiar preşedintele Uniunii; prezent ieri la Galaţi. Moderată de secretarul general al Uniunii, Mihai Neacşu, întâlnirea a scos la rampă activişti romi locali, unii şcoliţi bine, obişnuiţi cu proiectele, alţii doar cu intenţii bune, dar fără cunoaşterea datelor exacte. De remarcat ieri prezenţa prof. univ. Delia Grigore (născută la Galaţi), consilier al Uniunii, care a vorbit cursiv în limba romani, dar a trebuit să fie tradusă pentru cei care nu mai ştiu limba strămoşească.
L-am remarcat şi pe tânărul coordonator PR Dan Băcan, de la Centrul Naţional de Cultură al Romilor „Romano Kher”, care a trebuit să fie şi el „tradus” din limbajul mai tehnic folosit.
Problemele de care s-au plâns ieri mulţi vorbitori, din Toflea, Barcea, Tecuci sau Galaţi, la două decenii de la Revoluţie, arată tot o faţă a disperării şi chiar discriminare: lipsă de curent electric şi apă, de medici, de informaţie. Ieri au fost culese date care să poată fi transformate de Uniune în proiecte. Uniunea s-a implicat până acum în proiecte mici, dar concrete, precum organizarea unor grupe bilingve la grădiniţe, elaborarea unui curriculum intercultural preşcolar etc.
Au fost şi momente de râsu’-plânsu’, când un tată s-a plâns de prea multă bunăvoinţă: profesorii de azi, în loc să tragă copilului o scatoalcă şi să-l tragă de urechi, „ca pe vremea noastră”, îl lasă cu mobilul la ore, îl lasă să ajungă repetent…
Fără tăietori de panglici
Ieri n-au fost şi autorităţi locale la vârf, n-au fost tăietori de panglici, dar au fost directori din direcţii deconcentrate ale Guvernului, mai în măsură să spună cum merg lucrurile. Preşedintele Consiliului Judeţului  a fost reprezentat de Manuela Panaitescu, director adjunct la Direcţia de Dezvoltare Regională a Consiliului, deci chiar direcţia care se ocupă cu proiectele  … citeste intreg articolul

Sursa: Viata Libera , scris de Victor Cilinca

Fii tu primul care comentează on "Desant nou pentru romii gălăţeni"

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!