shopify
analytics tool

Decizii pripite, riscuri majore.

După cum ştim, Spitalul tecucean a achitat către firma Sanomed 450 mii lei (4,5 miliarde lei vechi) reprezentând debite restante şi penalităţi de întârziere. Deşi nu a reziliat contractul cu aceştia pur şi simplu a refuzat să mai plătescă facturile către societate, Sanomed prestând în continuare serviciile conform contractului. Spitalul a motivat că nu a mai achitat aceste facturi fiindcă i s-a părut că valoarea contractului este prea mare. Ideea este că legislaţia în vigoare prevede că penalităţile de întârziere se impută persoanelor vinovate, adică persoanelor care au hotărât să nu mai plătescă facturile deşi contractul nu era reziliat.

Spitalul tecucean se laudă cu surle şi trâmbiţe că a obţinut la instanţa de judecată suspendarea executării silite în continuare de către Sanomed până se termină judecata dosarului cu rezilierea contractului. Trebuie să informăm cetăţenii că suspendarea executării silite se obţine după ce solicitantul plăteşte în fondul Ministerului Justiţiei o cauţiune de 10% din valoarea sumelor contestate. Deci în cazul de faţă la valoarea sumei contestate de 16 miliarde lei vechi spitalul tecucean a achitat în conturile Ministerului Justiţiei suma de 1,6 miliarde lei vechi.

Problema se pune că în cazul în care instanţa va hotărî că contractul este valabil şi nu se va hotărî rezilierea acestuia, spitalul tecucean pe lângă cele 16 miliarde lei vechi va mai pierde şi cautiunea de 1,6 miliarde lei vechi, adică se mai adaugă înca o pierdere de 1,6 miliarde alături de penalităţile de întârziere plătite către Sanomed, fiindcă managerul a refuzat pur şi simplu să plătesca facturile.

[poll id=”3″]

Legea spune că în cazul în care eşti executat silit în baza unui contract valabil, până la rezilierea acestuia persoana care face rezilierea plăteşte în continuare facturile până la finalizarea procesului de reziliere, iar pe calea contestaţiei la executare poate solicita instanţei de judecată întoarcerea executării silite cu restituirea sumelor ce au fost achitate între timp.

Există posibilitatea să ceri suspendarea executării silite, dar în cazul de faţă legea instituie obligativitatea plăţii unei cauţiuni din suma contestată, iar în cazul în care se pierde procesul cu rezilierea contractului se pierde şi cauţiunea (art. 718 şi 1061 din Noul Cod de Procedură Civilă).

Urgent-curier-2

About the Author

Marian Topriceanu
Vezi profilul acestuia pe FACEBOOK

5 Comments on "Decizii pripite, riscuri majore."

  1. Dar de Psihoperapeuta Boyote cum se intituleza nu scrieti nimic? Boyote vine de la numele fostului sot Badita?
    Boyote sa-i multumesca domnului Vata pentru ca a lansat-o in viata [….]. A si mai era unul care a lansat-o; un mare colonel PNL -ist de armata fost coleg cu Gerhardt care s-a zbatut tare sa o angajeze cu ajutorul PNL ului ca psiholoaga a liceului agricol; dar a murit colonelul .

  2. Pai chiar trebuie imputati acesti bani. cum sa nu mai faci plati ca pur si simplu nu mai ai tu chef fiindca esti mare director. Cred ca Negru a refuzat sa faca plati in speranta ca ii va determina pe aia sa ii faca un parandarat. Ce s-a gandit el?Ca vor veni cu miloaga la usa lui sii ii vor spune hai ca iti viram si tie un 10,20 mii euro numai te rugam sa ne faceti platile. Uite ca de data asta nu le-a mai reusit. Sanomed si -a vazut de treba stiau ca au un contract valabil in vigoare si au castigat dublu, bineteles din ambitia directorului si din banii fraierilor. Dar domnul director trebuie sa restituie acesti bani, ca nu ne facem ambitii pe banii statului.

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!