shopify
analytics tool

REMEMBER: Daniel Ţuchel, comandantul Municipiului Tecuci, dezinformează?

Daniel Tuchel

Asa cum am promis aduc in atentia dumneavoastra articole care arata atitudinea actualului primar fata de presa locala. Articolul a fost postat in 13.iul.2014


Motto: Cine minte o dată trebuie să se obişnuiască cu minciuna; deoarece ai nevoie de şapte minciuni pentru a proteja una singura. – Friedrich Ruckert

Dăunăzi lecturam un articol publicat în ziarul gălaţean Impact-Est cu titlul „Primarul este un un element determinant, poate da o perspectivă comunităţii care l-a ales”. Nu mică mi-a fost mirarea să observ ca articolul este plin de afirmatii neadevarate, unele manipulatoare sau tendenţioase. Puteti citi întreg articolul  AICI dar nouă ne-a atras atenţia ultima întrebare şi mai ales răspunsul la acesta:

Reporter: Presa de Tecuci vă face dictator – îi daţi afară de la Consiliu, le închideţi reportofoanele, nu le răspundeţi la solicitările de informaţii, le cereţi mereu acreditări…

Daniel Ţuchel: Fac o precizare: sunt ofiţer militar, am fost format cu disciplina, şi multora nu le place ordinea, preferă haosul. Primarul autoritar nu face instrucţie cu jurnaliştii. La Tecuci nu avem presă, nu avem şansa unei televiziuni pe care o aveţi aici, şi sper s-o avem şi acolo… Nu avem şansa unui radio, nu avem un ziar scris. Sunt doar nişte persoane fizice, nişte freelanceri, care au un site şi acolo e locul de înjurat Primarul. Mă deranjează! A face jurnalism e una, să înjuri Primarul de dimineaţă până seara e o diferenţă. Văzând consilierii atitudinea ostilă a acestor persoane fizice faţă de activitatea lor, s-a pus în vigoare o hotărâre de consiliu, care prevede ca jurnaliştii să fie acreditaţi. Nu se solicita altceva decât să faci dovada că eşti jurnalist. Atunci am constatat că – stupoare – la Tecuci nu există presă. Reacţia a fost la iniţiativa mea: am editat online şi scris un lunar de presă, prin care transmitem cetăţenilor ce facem cu banii lor. Nu e nimic politic, „Tecuceanul” este doar un buletin de presă. Nu e cheltuială mare, se editează 13. 000 de exemplare, e transparenţă, au fost controale, nu au fost descoperite probleme de alocare a banilor. (reporter Silviu Vasilache).

Analizând aceste afirmaţii dorim să facem următoarele precizări:

1. Afirmaţia „La Tecuci nu avem presă” este plina de neadevăr pentru că, pe timpul mandatului actualului primar, acesta nu a dorit să o recunoscă. Presa nu înseamna neapărat ziar tipărit. Presa este constituită din totalitatea elementelor de mass media care se ocupă de furnizarea de ştiri. Acestea sunt ziare, reviste, radioul, televiziunea şi mai nou internetul (publicaţii online şi bloguri). – conform Wikipedia

 

Pe parcursul ultimilor doi ani au functionat atât online cât şi tipărit trei ziare: ProTecuci, Observator-T, Info Tecuci dar şi Editie Specială. Este adevărat că apariţia acestora a fost sporadică dar aceasta se datorează dificultaţilor economice prin care trec cele mai multe firme din Tecuci. Acestea au apărut cu eforturi deosebite făcute de editorii privaţi. (Iata cum arată editia print a ziarului Protecuci)

Trebuie să facem precizarea ca ziarul ProTecuci nu a dorit niciodata să fie afiliat politic. A încercat să-şi bazeze apariţia doar pe publicitatea atrasă de la agenţii economici. Putem sa facem dovada faptului că majoritatea celor cărora li s-au facut oferte de spaţiu publicitar au refuzat de teama actualei administraţii. Este simplu să vorbeşti de un ziar care apare lunar în 13.000 de exemplare cu costuri de peste 84.000 lei (840 mil lei vechi) din bani publici în care să-ţi faci permanent imagine, o campanie electorală non-stop. Iată un scurt exemplu: în mai puţin de un an şi jumătate în oficiosul primarului acesta a fost menţionat în 155 articole în care se vorbeşte doar de măreţele realizări şi doar de 14 ori apare numele aliatului politic Daniel Butunoi.

2. La afirmaţia Nu avem şansa unui radioo să parafrazez un bun amic: RADIO avem, şansa n-avem. Poate că cineva din anturajul primarului o să-l informeze că exista, nu unul ci DOUĂ RADIOURI la Tecuci: Radio Tecuci 106,9 şi Radio 1 Tecuci 106,1. Cred ca afirmaţia corecta era: „Nu am un radio la Tecuci„.

3. Declaraţia „Sunt doar nişte persoane fizice, nişte freelanceri, care au un site şi acolo e locul de înjurat Primarul” este una de autovictimizare. Dacă cineva îl înjură pe primar şi acesta tolerează cu bună ştiinţă acest fapt e doar problema domniei sale. Există justiţie pentru a rezolva această problemă.

Stimaţi consilieri, Domnule primar cum găsiţi că în acest video (vezi de la minutul 0:33) şeful Poliţiei locale care este în subordinea dumneavostră, face următoarea afirmaţie: „…aveţi dreptul să intraţi la şedinţa de consiliu ca cetăţean, este o şedintă publică, dar ca jurnalist nu puteţi intra….). Un abuz grosolan pe care acum îl recunosc acum şi consilierii PSD.

4. În sfârşit consilierii văd cu ochi atemporali… „Văzând consilierii atitudinea ostilă a acestor persoane fizice faţă de activitatea lor, s-a pus în vigoare o hotărâre de consiliu, care prevede ca jurnaliştii să fie acreditaţi.Am mai scris că, folosirea pe post de bâtă a acestui HGL 64/2010 este ilegala, neconstituţională şi invalidată de Prefectură (citeste cest articol). Hotărârea a fost votată cu doi ani înainte ca Daniel Ţuchel să fie primar. Acesta nu a fost votată de consilierii PNL dar eram invitaţi oficial la conferinţele de presă.

5. O bagatelă:  „Nu se solicita altceva decât să faci dovada că eşti jurnalist. Atunci am constatat că – stupoare – la Tecuci nu există presă.. Domnule primar, cum şi când aţi constatat asta? Atunci când ne invitaţi la conferinţele de presă (vezi AICI un scurt video relevant), ori când aţi angajat-o la ziarul „Tecuceanul” pe Alina Popa în funcţia de redactor şef (pe vremea aceea redactor şef la InfoTecuci) şi careia nu ia-ţi eliberat acreditarea pentru că nu îndeplinea condiţiile cerute în HCL 64/2010?

Cred că funcţionarii din primărie nu v-au informat că pentru ziarul Protecuci s-a eliberatAcreditare Marian Topriceanu acreditarea cu numarul 1 in 19.02.2013 pentru ziaristul Marian Topriceanu angajat legal de editor, semnată chiar de dumneavostră (este şi singura acreditare eliberată în mandatul dumneavoastră). E drept că acreditarile, conform legii se elibereaza în 3 zile iar aceasta a fost dată după aproape 60 de zile dar, acesta este subiectul unui alt articol. Credem că formularea corectă era: „La Tecuci nu era presă în slujba intereselor mele şi ale PNL-ului.”

Dacă vorbiţi de ziarişti cu „patalama” trebuie, în numele transparenţei pe care o clamaţi să faceţi publice, pe ziarul ce-l patronaţi componenţa colectivului de redacţie şi căte o copia după „diploma de ziarist” (sau datele acestora: an, profil, specialitate nota obţinută şi instituţia de învăţământ care a eliberat-o). Asta ca le arătaţi tecucenilor că ziarul editat de primărie este făcut doar cu profesionişti. Nu cu persoane care, dacă nu ar mai scrie „pios” despre putere, nu ar mai obţine o acreditare câtă vreme o să mai fiţi primar. Pentru cei ce doresc să afle înţelesul corect şi extins al termenului de jurnalist accesaţi AICI .

Mai mult, primaria nu a dorit să răspundă cererilor de acreditare depuse legal la registratură. Drept pentru care s-a depus şi o plângere administrativa încă din luna februarie a acestui an.

cerere-solicitare-documenteplangere-administrativa

 

Doar la Tecuci regulamentul de acreditare este absurd şi neconstituţional. Pentru cei ce doresc să ştie arătăm că la Curtea Constituţională a României există un Regulament simplu, clar şi care nu cere nicio diplomă, tiraj pe ultimele 12 luni, cazier… etc. În condiţiile cerute de Regulamentul de acreditare de la Tecuci nici Cristian Tudor Popescu nu ar reuşi să primească acreditare.

6. Supărat nevoie mare, a luat măsuri: „Reacţia a fost la iniţiativa mea: am editat online şi scris un lunar de presă, prin care transmitem cetăţenilor ce facem cu banii lor” … doar atât?  Am făcut o analiză a ultimelor 10 apariţii ale publicaţiei „Tecuceanul” şi nu am găsit mai nimic legat de sumele cheltuite de administraţia locală. Să vă citez din planul de marketing supus aprobării Consiliului local în martie 2013: „…având scopul de a informa corect cetaţenii şi a disemina activitatea municipalitaţii şi deciziile care afectează în mod direct cetăţenii…”, „În paginile ziarului, cât şi pe pagina de Internet, se vor regăsi deciziile luate de municipalitate şi în Cosiliul local, articole şi statistici despre lucrările realizate de către serviciile şi directiile din primărie, proiecte în curs de derulare sau propuse a fi dezvoltate în viitorul apropiat, informaţii utile şi, nu în ultimul rând, un colt de comunicare directă între edili şi ceilalţi tecuceni.”

Asta în teorie. În fapt, în ziarul Tecuceanul, au apărut atacuri virulente la adresa adversarilor politici atât din propriul partid dar şi din opoziţie (Viorel Cristovici, Eduard Finkelştain mai nou foştii aliaţi din PSD), pamflete la adresa inamicilor, 70% accidente rutiere ca şi când ziarul acesta ar fi gazeta de perete a poliţiei de orice fel, cancan-uri, cum să ne protejam pielea de razele solare, etc.

7. Asta e cea mai tare: „Nu e nimic politic” – aproape că mă şochează. Păi cum domnilor nu e politic? De mai bine de un an şi jumătate atacaţi în prima pagina pe ciocoii dinainte. Aproape obsesiv. Faptul că e politic este demonstrat de faptul ca nici procuratura şi nici celelalte instituţii ale statului nu vă mai bagă în seamă. Atâta vreme cât faceţi publice nişte acţiuni de fraudare ce aparţin adversarilor şi aceştia nu se autosesizează ne este clar că va-ţi decredibilizat?

Toate acţiunile politice la nivel local şi naţional ale PNL-ului au ocupat spaţii largi în ziarul Tecuceanul. Dar nicio vorbă despre aliaţii politici (USL) ori activităţi ale celorlalte partide politice.

 

 8. Un fleac: „Nu e cheltuială mare, se editează 13. 000 de exemplare, e transparenţă…”  Dacă suma de aproximativ 84.000 lei (840 mil lei vechi) este o sumă nesemnificativă, atunci de ce vi s-au părut mari sumele pentru îndemnizaţiile asistenţilor persoanelor cu handicap? Într-un articol publicat în Tecuceanul afirmaţi că: „Deoarece nu pot fi asigurate salariile asistenţilor personali până la sfârşitul anului 2013 se impune disponibilizarea unui număr de 43 asistenţi personali ai persoanelor cu handicap grav.” Desigur, aceştia sunt puţini şi voturile lor nu mai contează.

TRANSPARENTĂ domnilor? La Primarie? Asta este cea mai grozava afirmaţie. Dovada cea mai concludentă că actualul primar nu a dorit să existe decăt presă aservită este faptul că nici până astăzi primaria nu a înfiinţat un birou de comunicare cu presa, nu există conform legilor în vigoare o cameră de documentare şi mai mult NU S-A ORGANIZAT NICIO CONFERINŢĂ DE PRESĂ. MĂCAR ŞI PENTRU UN JURNALIST CARE A FOST ACREDITAT DE PRIMĂRIE. Transparentă-opacă în administraţia locală.

Noi, pentru a arăta care este „faţa nevăzuta a lunii”, o să încercăm din săptămâna viitoare să vă dezvăluim cât, pentru ce şi mai ales cum s-au cheltuit banii publici în ultima perioadă. Dorim să vă arătăm că majoritatea deciziilor se iau în dispreţ pentru cetătean şi la limita legii.  

NR – Domnule Ţuchel sunteţi ofiter sau primar? O să răspundeţi tecucenilor la acestă întrebare în ziarul Viata Libera din Galaţi sau poate la Antena 3 ?

Texte de sprijin:

Definitie: Jurnalistul este persoana care se ocupă în mod regulat de colectarea, fotografierea, înregistrarea, redactarea, editarea sau publicarea de informaţii referitoare la evenimente locale, naţionale, internaţionale sau alte probleme de interes public, cu scopul diseminării publice, câştigându-şi traiul în proporţie semnificativă din această activitate.

În România, libertatea de exprimare este garantată prin Constituție. Articolul 30 al Constituției României proclamă: „Libertatea de exprimare”

1. Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credințelor și libertatea creațiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.
2. Cenzura de orice fel este interzisă.
3. Libertatea presei implică și libertatea de a înființa publicații.
4. Nici o publicație nu poate fi suprimată.

Articolul 10 al Convenției pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale prevede:

Orice persoana are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie si libertatea de a primi sau de a comunica informatii ori idei fara amestecul autoritatilor publice si fara a tine seama de frontiere.

 

11 Comments on "REMEMBER: Daniel Ţuchel, comandantul Municipiului Tecuci, dezinformează?"

 1. Să tipărești 13.000(treisprezecemii) de exemplare la o localitate cu 13976 de locuințe conform ultimului recensământ, cu o populație de 29.500 locuitori, mulți copii și tineri neinteresați de nimic și cu majoritatea zdrobitoare a celor adulți care nu citesc 50 de cuvinte scrise pe an, este cea mai mare șmecherie. Fac pariu că acel ziar este citit de cel mult 1.000(o mie) de oameni. Restul dacă apare pe piață este folosit la împachetat sau la șters geamurile de către gospodine. Și se continuă cu prosteala care merge la proștii de tecuceni prin care li se spune că primarul este mai ceva ca secretarul de partid din timpul comunismului. Bă boilor am spus de multe ori că primarul unei localități poate fi înlocuit și cu o mătură. Legea într-o localitate în democrație o fac cetățenii prin aleșii lor, adică consilierii locali. Dar nu poți lămuri o turmă de vite. Și vă mai spun ceva spălaților pe creier și fudulilor, cei care critică doar PRIMARUL, pun și ei câte o cărămidă la cimentarea acestei idei cretine, că primarul este legea într-un oraș, sau au cu siguranță niște interese materiale personale. Vor și ei la ciolan. Garantat nu-i doare nici în koor de cetățenii orașului. Precum și viceversa.

 2. Evident, există printre noi, cei mulţi, suficiente momâi de tip FSN actual PSD sau vechi comunisti, pentru care viaţa se reduce doar la a respira şi la a avea maţul drept. Nu contează plin cu ce! . Ei nu au nici minte să priceapă şi nici nevoie de hrană, ci doar nevoia de a fi umbre, de-aiurea, sub soare. Cu cât mai multe, cu atât vai de capul nostru, al tuturor!
  Toti asteapta ca maretul partid socialist sa construiasca Fabrici si Uzine unde poporul sa lucreze, sa le dea locuinte gratis la oamenii muncii, mancarea sa fie la cartela iar la TV doar 2 ore cu marele laude si onoruri pentru conducatorul iubit.
  Închei prin a vă ura de bine şi a vă îndemna să fiţi sănătoşi, că salarii şi pensii, demnitate, onoare sau grijă, de la cei ce ne dijmuiesc, când o face plopul pere şi răchita micşunele! Ca să vedeţi şi voi cat de vizionar a putut fi ,,conducătorul nostru iubit!’’ V.V.P.

 3. Ce e bai comunistilor, acum nu va mai place de Tuchel?dar cand erati cu el era bun? acum e rau ca nu mai puteti suge voi sau l-ati reevaluat?

 4. Daniel, ai gresit ziarul. Pentru pupat in cur primar, va rugam adresati-va ziarului „Tecuceanul”!

 5. toata stima pentru domn’ primar.
  Mare om !Mare caracter!
  dupa 22 de ani odiosi ai fsn-ului la carma municipiului Tecuci, candva un oras frumos dus in paragina de acesti sobolani rosii,a venit un cetatean care va schimba fata cenusie a iubitului nostru oras,astazi o mana de oameni imprestie cu noroi in bravul nostru primar.oare cand bolsevici stateau la aceias masa cu el,nu observau carcterul totalitar si tărășenile pe care le mentioneaza.Ei bine, nu!pentru ca sunt imaginare,iar daca ele exista inseamna ca sunt complici,cea ce se pedepseste prin lege

 6. mai nou nu ii mai ajunge banii si s-a gasit sa concedieze asistentii personali , care au grija de persoanele cu handicap grav, lui nu ii este frica de Dumnezeu?

  • Nu ii este frica de nimeni. Este smecherul orasului. Cand il vedeti pe strada sa luati pozitia drepti. eventual sa bateti si doi pasi de defilare. Face ce vrea, iar voi slugilor comentati prea mult.

 7. tot o trage ca e ofiter, l-as intreba cat o fost ofiter?
  va spun eu 6 luni si restul in concediu medical, dupa fata il vezi ca e un om ranchinos ,dar inca nu stie ce-l asteapta pentru tot raul facut, Dumnezeu a avut grija de el si il va plesni cand nu se asteapta

 8. Marius, abtine-te!

 9. Ionut Pohodnicaru | 14 iulie 2014 at 00:58 | Răspunde

  Acest personaj nu se poate numi in nici un caz LIBERAL. Toate metodele cu care actioneaza sunt de tip LEGIONAR.

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!