shopify
analytics tool

Daca nici asta nu te convinge sa mergi la vot, nimic nu o va face

De ce sa mai votez?, ce sens mai are?, ce mai conteaza acum (tot cine trebuie iese)? sunt intrebarile retorice si descurajante care m-au urmarit zilele astea apropo de ziua alegerilor. Si sunt sigura ca si pe multi dintre voi. Poate ca nici nu m-as fi dus duminica la vot, daca nu as fi dat intamplator peste aceste 30 de secunde. Ceva mai convingator nu am mai citit/auzit/vazut pana acum. Incercati-le cu incredere. Poate va mobilizeaza si pe voi sa votati maine (ce vreti voi, numai sa votati). Amar sigur veti zambi.

Prin 2012, inainte de alegerile locale discutam de ce ar trebui sa mergem la vot. Ideile de atunci sunt valabile si astazi.

1. Daca nu votez, nu am dreptul sa critic.

E firesc ca, in momentul in care nu te implici, sa iti pierzi dreptul sa comentezi. Nu poti sa absentezi de la vot si apoi sa te plangi ca lucrurile nu merg. Nu votezi acum, taci patru ani – atat de simplu este.

2. Pe noi nu ne intreaba nimeni nimic.

Actele normative se publica in dezbatere publica (de forma) astazi si se adopta maine, fara sa se mai astepte sugestii. Ni se taie salariile, ne cresc taxele, platim impozite mai mari doar dintr-o intoarcere de condei. Totul se dispune, nimic nu se discuta. Ei ne spun sa sarim, noi intrebam „Cat de sus?”. O singura data la patru ani avem dreptul sa ne exprimam un punct de vedere, iar atunci sa renuntam pur si simplu la el?

3. Ma sperie gandul ca „voturile sunt egale”.

Paradoxal, stiu. Dar, cititi mai departe sa intelegeti ce vreau sa spun. In fata votului suntem doar niste numere. Statistici si nimic mai mult. Votul unui academician este egal cu votul unui adult care abia isi poate scrie numele. Votul unei adult responsabil, tata a doi copii, de exemplu, este egal cu votul unui tanar de 18 ani, amator de jocuri de calculator, a carui singura grija e sa „dea bine” pe Facebook. Iar lucrul acesta ma sperie. Daca noi nu ne mobilizam sa votam cu totii, vor decide cine intra in Parlament  cei mai „influentabili” dintre noi, acei cetateni care ar vota cu oricine ofera mai mult in schimb.

4. Sincer, mi-e rusine de oamenii acestia.

Totusi, niciuna dintre aceste idei nu este la fel de convingatoare ca videoclipurile urmatoare. In 30 de secunde iti radiografiaza in asa fel realitatea incat nu mai vrei si nu mai poti sa o ignori. Chiar daca videoclipul e din Republica Moldova, se aplica la fel de bine si la noi.


Asadar, mergeti la vot. Ce alegeti in cabina va priveste. Numai mergeti la vot. Altfel decide Valera pentru voi.

Sursa: avocatnet.ro

error: Content is protected !!