shopify
analytics tool

Cvartet de olimpici naţionali la fostul Liceu Industrial. Să-i cunoaştem!

4-olimpici-liceul-Elena-Caragiani_protecuci.roAnul educaţional 2012-2013 pare să fie unul deosebit pentru elevii Liceului Tehnologic “Elena Caragiani” din Tecuci (fost Industrial) dacă privim prin prisma rezultatelor la olimpiadele de filieră tehnologică. Dacă anul trecut singurul olimpic calificat la fază naţională a fost elevul de etnie romă, Oniţă Halunga, anul acesta numărul a crescut la patru. Am încercat să-i cunoaştem mai îndeaproape şi vi-i prezentăm şi dumneavoastră. Lăcrămioara Huştiu (prof. îndrumători Alina Munteanu şi Alice Cristache) este în clasa a XI-a, specializarea tehnician electrotehnist. Timpul liber şi-l sacrifică pentru astronomie şi dans, pasiunile ei. Alături de peformanţa de a fi calificată pentru prima dată la o fază naţională a unei olimpiade, eleva pune locul I internaţional obţinut la un concurs de creaţie – limba română.

A avut 5 la purtare dar astăzi e unul din cei mai buni

Daniel Bolea (îndrumător prof. Ilie Arghire), elev în clasa a XIII-a, specializarea tehnician electrotehnist, provine din Munteni. Recunoaşte că în primii ani de liceu n-a fost un element prea bun, ba a avut şi media 5 la purtare dar a găsit în adâncul său puterea şi ambiţia să se schimbe totalmente. “Este un elev model. De-aş avea încă 500 ca el…”, adaugă directorul Lăcrămioara Botez, care a avut o influenţă pozitivă în schimbarea lui Daniel. Pasiunile elevului sunt filmele şi limba engleză. Daniel a ratat o altă calificare la faza naţională în trecut din cauza câtorva sutimi. În perioada 31 martie – 11 aprilie va merge alături de alţi 10 elevi din liceul său în Turcia prin intermediul unui proiect aşa că la faza naţională va fi înlocuit de colegul său Andrei Marian Mantu, un elev cu vocaţie de teolog.

Olimpicul rom, Oniţă Halunga, din nou la naţională

Despre Oniţă Halunga – clasa a XII-a, specializarea designer vestimentar – (îndrumător prof. Mihaela Avram) am scris un întreg articol în 2012. Poate vi-l amintiţi pe olimpicul rom de confesiune penticostală ce desfăşoară mai multe acţiuni religioase. Şi-a îmbogăţit între timp paleta de activităţi prin studiul chitarei dar şi numărul de diplome ce-l atestă ca fiind un cunoscător al Bibliei. Ultimul dintre olimpicii calificaţi la faza naţională este Marius Popa (îndrumători prof. Gina Trifan şi Liliana Mardare), elev în clasa a XI-a, specializarea tehnician mecanic. Marius provine din Corod. “Îl caracterizează ambiţia puternică”, spune profesorul său, Liliana Mardare.

Mai multă stricteţe

În timpul orelor de curs pe holurile liceului este o linişte care te pune pe gânduri. Directorul Lăcrămioara Botez (prof. ed. fizică) ne-a explicat că elevii nu pot ieşi din clasă în timpul orelor decât dacă sunt chemaţi de director sau există vreo urgenţă şi trebuie să ajungă la cabinetul medical. Din septembrie în liceu au fost montate mai multe camere video noi. Profesorul de serviciu poate urmări pe monitorul din cancelarie orice mişcare din cele mai importante puncte ale liceului. De asemenea trebuie sosească cravatele vişinii şi insigna liceului fără de care elevii nu vor putea intra în şcoală. A fost aleasă această cale de mijloc, de a nu-i obliga pe elevi să poarte sacoul. La sfârşitul fiecărui semestru se face o evaluare a claselor în privinţa gradului de curăţenie şi a cât de intact este mobilierul. Statistica se afişează la intrare în liceu. Directorul a precizat că distrugerile s-au redus aproape la zero. Nu rămâne decât ca elevii să respecte toate directivele iar lucrurile vor merge în direcţia cea bună.

About the Author

Marian Topriceanu
Vezi profilul acestuia pe FACEBOOK
error: Content is protected !!