shopify
analytics tool

Cum este distrusă o firmă de „guerilla“ primarului din Ghidigeni

Ion Banu administrator al Agromec SA Berheci

O firmă din agricultură care a rezistat cu bine celor peste două decenii de tranziție la economia de piață este distrusă pas cu pas, ajungând în insolvență din vina statului, dar și din cauza primarului din localitate, aflat într-un veritabil război de guerillă cu cel care administrează afacerea. Este vorba de Agromec Berheci SA. Economistul Ion Banu, care a lucrat o viață în agricultură, a construit în jurul fostei societăți de mecanizare a agriculturii o afacere prosperă, cu utilaje agricole moderne, fabrică de ulei cu linie de îmbuteliere, siloz etc.

Agromec Berheci a ajuns o ruina.

Foto: adevarul.ro

A demarat afacerea la începutul anilor 90. După apariția Legii 18/1991, în perioada 1995-1999, Agromec a început să cumpere terenuri agricole în zona comunei gălățene Ghidigeni. Legea 18 prevedea că 10 ani de la retrocedare nu pot fi încheiate acte notariale de vânzare a terenurilor, dar tranzacțiile puteau fi efectuate sub rezerva prezentării ulterioare la notar pentru încheierea contractelor în formă autentică. Când administratorul Agromec i-a invitat la notar pe cei de la care cumpărase terenurile au început să apară problemele. Unii nu mai voiau să meargă la notar. A deschis acțiuni în instanță și a obținut mai multe sentințe prin care erau confirmate tranzacțiile. Spre exemplu, prin sentința 929/01.06.2006, în dosarul 1522/324/2006, Judecătoria Tecuci constata „cu caracter autentic convenția de vânzare- cumpărare încheiată la 01.06.1999 între Agromec Berheci, în calitate de cumpărător și Duțu Vasilica, în calitate de vânzător cu privire la suprafața de 5.000 mp cu prețul de 1.000.000 lei“.

„Reîmproprietăriți“ de primar, după ce și-au vândut terenurile

Problemele s-au complicat după ce în primăvara lui 2007 primarul Eugen Tăbăcaru (PNL) a convocat 46 de localnici și i-a pus în posesie pentru a doua oară cu terenurile pe care oamenii le vânduseră deja Agromecului…..

Talmeș-balmeș în regia instituțiilor statului

Agromec a cerut Poliției cercetarea cazului de tulburare de posesie. În acest context a fost constituită o comisie a primăriei care a confirmat că toți cei 46 au vândut terenurile în litigiu către Agromec.

„Comisia constituită din ing. Durbacă Ghinel, Rusu Nela, referent, și Sălăvăstru Cosmin, în calitate de jurist, a verificat în evidențe și în teren și a constatat că persoanele care se regăsesc în tabelul anexat au înstrăinat cu acte legale către SC Agromec Berheci teren arabil în Sola Cerbeanu“……

Sentințe judecătorești ignorate de primar

Războiul a continuat și pe alt front, al recunoașterii sentințelor de către Primăria Ghidigeni. Prin adresa 225/22.11.2008, Agromec i-a cerut primarului Eugen Tăbăcaru să elibereze un certificat fiscal pentru 8 sentințe judecătorești definitive și irevocabile pentru a putea intabula terenurile cumpărate. Primarul a ignorat cererea. După șase ani, în 2014, Agromec a depus la Primăria Ghidigeni adresa nr. 1161/20.02.2014, solicitând din nou eliberarea adeverinței din care să rezulte înregistrarea la Registrul Agricol a terenurilor….

Primăria, obligată la daune

Între timp, Agromec a intrat în insolvență. Administratorul judiciar Laura Crețu a cerut ca Primăria Ghidigeni să plătească daune pentru că, prin blocarea intabulării terenurilor a căror proprietară era în baza celor 8 sentințe, cu un total de 5,6 ha, Agromec nu a putut beneficia de fonduri europene, implicit de subvenții….

Proprietăți confirmate după 20 de ani

Acum, administratorul judiciar Laura Crețu a început o nouă serie de procese prin care să obțină în instanță confirmarea proprietății asupra terenurilor  cumpărate în perioada 1995-1999. Au fost obținute cinci sentințe favorabile, în litigiile cu Virgil Catrin, Mar­ghioala Duțu, Lilian Pandele, Ionel Pandele și Costică Vișan, în care Judecătoria Tecuci recunoaște dreptul de proprietate a Agromec   … citeste intreg articolul

Sursa: romanialibera.ro , Autor: Ticu Ciubotaru

3 Comments on "Cum este distrusă o firmă de „guerilla“ primarului din Ghidigeni"

  1. Vreti sa faceti imagine proasta primarului dlui Tabacaru, niciodata nu veti fi ca EL este un domn , a realizat foarte multe pentru comuna Ghidigeni .Ii faceti imagine proasta…NICIODATA FAMILIA BANU NU VETI AJUNGE IN FUNCTIA DE PRIMAR AL COMUNEI GHIDIGENI

  2. Articolul e cam fals , Agromecul a fost ridicat de Abrudan un om extraordinar ,tot el a ridicat fabrica de ulei ,tot el a trimis oamenii la specializare in Germania la Class ,Banu a fost cel care a distrus si inselat ,baiatul lui este cel care a omorat acel sofer pe centura Tecuci .

  3. Banu asta pe care-l stie tot Ghidigeniul de tepar este in plina campanie “sponsorizata” de spălare a imaginii .Nu cred ca pentru Tecuci sunt importante . Pentru tecuceni e important sa stie ca tribuna din centru NU ARE AVIZ DE FUNCTIONARE!Cade si se intampla ceva, de vina sunt tecucenii care s-au urcat acolo.

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!