shopify
analytics tool

Complexul minciunii si al relei credinte

complexul-minciunii

Cel mai vestit dintre Părinţii Bisericii latine, născut dintr-un tata berber şi o mamă creştină Sfântul Augustin este considerat fondatorul filosofiei religiei.

Sfântul Augustin a conferit un înţeles satisfăcător chiar şi pentru zilele noastre asupra minciunii. A minţi nu înseamnă a emite un comportament care să se exprime în dezacord cu adevărul pur al realităţii. Putem minţi şi spunând adevărul prin conformism ca urmare a impunerii din exterior, fără a avea conştientă că ceea ce spunem şi gândim.
A minţi înseamnă a vorbi nu neapărat împotriva adevărului concret a realităţii, ci a vorbi în sens opus cu gândirea noastră în scopul de a obţine un avantaj.

Aşadar prin finalitatea voinţei noastre în scopul de a fi favorizaţi într-o anumită situaţie şi nu prin falsitatea lucrurilor însăşi vom judeca dacă se minte sau nu. Comuniştii profitând de solul fertil al persoanei aflate sub interacţia presiunilor morale exercitate au cultivat complexul minciunii care a fost importat şi inoculat ca mecanism de supravieţuire în plan individual.

Cum?
Facem recurs la memorie. Dar… de fapt de ce ne-ar ajuta memoria? Pentru că lucrurile au evoluat în aceeaşi direcţie. Mai mult clasa politica românească a rostogolit în decursul anilor de după decembrie 1989 vieţile noastre în mocirla politicii analfabete care asemenea lui “Cronos devorându-şi copiii” ne sugruma viaţa în toate tipurile de manifestare a acesteia: social, economic, cultural şi privat. Cum încercam să vă spun nu este necesar să avem bătaia memoriei până înainte de anii 1989 pentru a şti ce înseamnă complexul relei credinţe în valoarea adevărului. Îmi aduc aminte de anii copilăriei când antrenamentul pentru adoptarea dublei credinţe în valori diferite începea din fragedă copilărie. Una spuneam acasă şi altă eram învăţaţi să rostim la şcoală.

Astăzi?! Nimic nou sub soare!
Comportamentul nostru mincinos racordează perfect ceea ce rostim la ceea ce vor şefii de partid să audă. Salvându-ne pe moment de pericole. Indiferent de sectorul de activitate în care suntem ancoraţi – de cele mai multe ori prin propriile merite ele efortului şi inteligenţei noastre – asupra noastră nu conteneşte a se exercita presiune morală.
Vulnerabilitatea locului de muncă este dată de starea de supraveghere permanentă de către cei ce ne-au confiscat democraţia şi odată cu ea independenta creşterii copiilor noştri de înscrierea sau nu într-un partid; într-o formă de credinţă impusă cu forţa. A profita de impasul şi vulnerabilitatea oamenilor şantajându-i şi obligându-i să-şi angajeze viaţa într-o perpetuă minciună a adulării şefilor de partid, constituie aceeaşi piesă de teatru care-şi angajează actorii sociali în roluri prestabilite de dinainte de 1989. Dacă înainte de 1989 urmare a terorii psihice exercitate sistematic ne era luat dreptul de a vorbi în consens cu ceea ce gândim, cu ce suntem mai prejos astăzi când coexista în noi dublă personalitate a ceea ce vrea să se exprime că aşteptat de la noi, pe de o parte şi a ceea ce gândim pe de altă parte.

Copiii ce învaţă?
Învaţă ceea ce fac părinţii! Să adopte complexul relei credinţe în ceva, să mintă; căci aşa trebuie în anumite situaţii; să-şi dedubleze fiinţă! Şi aşa cum complexul relei credinţe în care au crescut 2 generaţii a fost catastrofal pentru societatea românească tot aşa predicţionăm viitorul generaţiei de astăzi ca fiind ancorat în aceleaşi stereotipii disfuncţionale.
Soluţia este aceea a dezancorării de la tot ceea ce este exprimat ca politic a valorilor şi normelor ce se pot exprima autentic doar de sine stătător. Avem directori de şcoală desemnaţi politic, avem spitale în care se fac epurări pe criterii politice şi se desemnează directori tot pe plac politic şi…

RUŞINE
Dacă nu aveţi ruşine trataţi-vă copiii şi mamele la directorii ce vă slujesc intereselor meschine.. Lăsaţi-ne să fim educatori, învăţători, medici care să fim conştienţi că singura latura în care trebuie să ne exprimăm eficientă pentru a schimba fundamental ceva este cea profesională. Nu există politician bun sau rău profesionist. Politicianul este… ceva.. ce… doar ştim că există şi încurca la noi, din păcate. Există educatori şi copii talentaţi, există medici şi copii inteligenţi, există orice… mai puţin dorinţa noastră de a se garanta eficienta lucrurilor prin amestecul politicului- mai sufocant că niciodată.

Lăsaţi-ne în pace,
pentru a ne creşte copiii într-o ţară cum ne-o dorim! O ţară în care alegem după criterii care se reflectă în funcţie de cât de bine este copilului nostru… ori… asta     nu are nici pe de parte legătură cu politizarea/semi- analfabeţii. Ce ne-o impuneţi cu japca.
Nu încercaţi să compensaţi frustrarea analfabetismului dumneavoastră cultural şi profesional conducându-ne! Sunt doctor şi vă invit la tratamente pertinente care vă pot combate frustrările şi complexele cauzate de nerealizările ce le aveţi în plan profesional dragi dar nedoriţi politruci de doi bani!

NB Personajele şi atributele vehiculate în conţinut sunt imaginare, iar cine citeşte şi înţelege este autoexclus de la condamnare/ca să-mi fie cu.. iertare.

Dr. Simion Bogdan

2 Comments on "Complexul minciunii si al relei credinte"

  1. Daca e sa ne luam dupa datele furnizate de primarie, ziarul Tecuceanul cheltuie lunar 7.903,22 lei. Pe ce? Iata ce scriu ,,anonimii” de la Tecuceanul in ultimul articol postat azi pe site: ,, a fost ultima zi de sărbătorire a „Zilelor Municipiului Tecuci 2014”, ,,Geta Munteanu având în repertoriu momente folclorice”, ,, susținând un colaj frumos de piese împreună ”,,, Bucuria, emoțiile, au atins apogeul atunci când primarul Daniel Țuchel a urcat alături de d-na Mioara Velicu” ,,, „Etnik Grup” Tecuci , având plăcute moment artistice”, ,, multe melodii fiind fredonate împreună cu numeroasa populație prezentă”, ,,Nu a ezitat nici să intre în tombola tecucenilor să extragă talon” s.a.m.d

  2. Contribuabil tecucean | 28 aprilie 2014 at 14:09 | Răspunde

    Am aflat si cine era tipa care se dadea mare sefa cu prilejul spectacolelor organizate in fata primariei – JACHIANU RAMONA. Cine este persoana? O fomista, scoasa din saracie,- daca e se ne luam dupa datele oficiale, de catre primarul Tuchel. De ce spunem aceasta? Deoarece primarul Tecuciului a platit respectivei, care este administrator al firmei SC NEWS MEDIA COMUNICATION SRL , din Focşani, suma de 5.161,29 /LUNA , pentru o perioada de 9 luni adică 46,451.61 lei, pentru tiparirea ziarului Tecuceanul. Aceasta in conditiile in care respectiva firma in 2012 nu avea nici un angajat. Dar credeti ca primarul Tuchel s-a oprit aici? Nu! Mintea diabolica a respectivului a nascocit o noua metoda de ,,scurgere ” a banilor din bugetul local. Aceasta fiind
    ,,Tombola Tecucenilor”, care a fost incredintata de catre primar aceleiasi firme SC NEWS MEDIA COMUNICATION SRL , din Focşani.Deocamdata nu cunostem valoarea sumei platite de primarie, incredintarea directa nefiind afisata pe SEAP.

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!