shopify
analytics tool

Cine sunt elevii din top 50

  Oricât s-ar lăuda cineva că i s-au părut uşoare subiectele la matematică, realitatea de pe listele de bacalaureat tinde să-l contrazică. Dacă ne uităm de unde sunt elevii cu primele 50 de medii, vom descoperi că proporţia celor de la filologie şi ştiinţe socio-umane este mult mai mare decât cea a candidaţilor de la matematică-informatică şi ştiinţele naturii.  În prima categorie se înscriu 34 de elevi, care au dat cea de-a doua probă la istorie sau geografie şi au obţinut note mult mai mari decât cei care au dat examen la matematică. Necazul celor de la real e că vor participa la admiterea la facultate cot la cot cu cei de la uman şi ies clar în dezavantaj.  Un singur elev din top 50 aparţine profilului servicii – este vorba de Natalia Budureanu – eleva din Basarabia de la Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna”, premiantă la olimpiade şi una dintre candidatele concursului „Liceanul anului”, iniţiat de „Viaţa liberă”.  De asemenea, ne bucurăm să descoperim în top 50 şi doi absolvenţi de la Liceul Particular „Marin Coman”, unul dintre ei fiind chiar de la frecvenţă redusă.  Dacă ar fi să facem un clasament al unităţilor de învăţământ care au avut cei mai mulţi elevi în top la bacalaureat, CNVA-ul iese iar pe primul loc – cu 22 de fruntaşi (dintre cei 200 de elevi înscrişi la bacalaureat).
Pe locul 2 s-a clasat Colegiul Naţional „C. Negri” (Pedagogic), cu 12 elevi în top (din 130 de absolvenţi înscrişi în bacalaureat).  Pe locul 3 este Colegiul Naţional „Spiru Haret” din Tecuci, cu 6 elevi în top 50, din 207 participanţi la examen.
Autor: Roxana Artene Penciu
Sursa: viata-libera.ro

2 Comments on "Cine sunt elevii din top 50"

 1. Felicitari Geaninei Druta si Colegiului “Spiru Haret”pentru ca au adus Tecuciului unul dintre rarele lui momente de stralucire!
  Felicitari parintilor si profesorilor Geaninei si ai celorlalti absolventi!
  Televiziunile o numesc pe geanina galateanca, nu pronunta “Tecuci”, iar presa galateana e cam zgarcita in detalii, nu stiu de ce!??
  Ar fi necesar sa se publice si:
  – locul ocupat de toate liceele si colegiile din Tecuci in clasificarea pe judet, dupa procentul de promovare la BAC;
  – locul ocupat de liceele si colegiile din Tecuci, dupa prezenta absolventilor lor in acel top;
  -lista absolventilor tecuceni care figureaza in top.

 2. Odată cu afişarea rezultatelor de la bacalaureat, chiar din prima seară, televiziunile centrale s-au “întrecut” în a invita “fruncea” – cum se spune prin Ardeal – “spuma” proaspăt absolvenţilor cu diplomă de bacalaureat, cei care au obţinut media finală 10, sau peste 9, copii proveniţi din medii (familii) diferite. M-am uitat cu mare plăcere la ei, cu respect chiar, unii mai timizi, alţii mai “dezgheţaţi”, dar în general, se putea citi pe feţele lor acea caracteristică de studiu, de ambiţie personală (nu impusă de familie) unii erau chiar exagarat de modeşti, pot spune… lucru deosebit de rar în zilele noastre. Mi-am spus atunci (în gând)… “Nu-i totul pierdut! Mai avem o scăpare, totuşi, o gură de aer proaspăt!” Dar, dezamăgirea a venit repede, o dată cu răspunsurile la întrebarea “Unde vreţi să studiaţi mai departe?” Da! Asta e dureroasa realitate! Copiii învaţă mult şi tot mai bine, iar noi, adulţii, nu suntem în stare să le oferim condiţii decât până la examenul de maturitate, apoi, ce facem cu cei care nu ştiu altceva decât să vină cu medalii şi diplome de la olimpiadele naţionale şi internaţionale?
  Am făcut introducerea cam lungă, luat fiind de val, dar am plecat de la acest top 50 realizat la nivel de judeţ (Galaţi) şi aveam o curiozitate: câţi din cei 65 de absolvenţi care au obţinut media 10 la bacalaureat sunt de la real (mate-info şi ştiinţele naturii) şi de ce gen (departe de mine gândul discriminării,de orice natură)? Şi o altă curiozitate: există situaţii de absolvenţi cu 10 media generală la BAC şi tot 10 media multianuală ( media claselor IX – XII )? Parcă vă şi aud exclamând: eh! prea mult, chiar aşa, nu ajunge media 10 la BAC? Întreb asta deoarece la examenul de clasa a VIII-a au fost câteva cazuri (un băiat chiar de prin Vrancea, dacă nu mă-nşel) cu media V – VIII şi cea de la evaluarea naţională 10 şi m-am gândit că, dacă până la 15 ani s-a putut, de ce nu şi până la 19!?
  Îi felicit din toată inima pe toţi absolvenţii de liceu care au trecut acest examen al maturităţii, iar procentul de 57%(aprox.) … să “se pună cu burta pe carte” până la sesiunea din toamnă şi să demonstreze(lor, în primul rând) că au avut o “rătăcire” în prima sesiune! Mult succes tuturor!

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!