shopify
analytics tool

Cifră rotundă – Covurlui 575 ani

Harta Judetul CovurluiCifră rotundă, Covurlui – 575 ani de atestare documentară
Pe 1 septembrie s-au împlinit 575 de ani de la prima menţionare a ţinutului Covurluiului, devenit în secolul XIX judeţul Covurlui – o mare parte a actualului judeţ înfiinţat în anii ´60.
„Azi, noi, gălăţenii, avem trei evenimente: pe lângă începutul anului bisericesc, cel al anului astronomic, pe 1 septembrie   împlinesc 575 de ani de la prima atestare documentară a ţinutului Covurlui”, am aflat ieri de la directorul Muzeului de Istorie Galaţi, prof. Cristian Căldăraru.  Este vorba despre o scrisoare din 1 septembrie 1435, prin care Iliaş Voevod, fiu al lui Alexandru cel Bun, îl anunţa pe regele Vladislav al Poloniei că s-a împăcat cu fratele său vitreg Ştefan şi că i-a lăsat acestuia „din obcina noastră, partea de jos a ţării, unde erau şi morile Covurluiului”. Documentul a fost comunicat în 1932 de Mihai Costăchescu în „Documente moldoveneşti înainte de Ştefan cel Mare, partea a II-a”.  Morile respective erau mori de apă construite, pe Prut, pe cheltuiala lui Alexandru cel Bun. Morile au fost localizate datorită unui document din 15 iulie 1448, prin care domnitorul Petru al II-lea al Moldovei întărea fraţilor Cernat Ploscarul şi Şteful „jumătate din morile noastre domneşti de la Covurlui pe Prut”, în zona Folteştiului de azi.
De ce judeţul nostru nu sărbătoreşte oficial această menţiune? Să fie de vină tendinţele postdecembriste de separare a fostului judeţ Tecuci? citeste intreg articolul
Autor: Victor Cilincă – Viata Libera

Fii tu primul care comentează on "Cifră rotundă – Covurlui 575 ani"

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!