shopify
analytics tool

Cercul de Apicultură şi Protecţia Mediului

  La Clubul Copiilor din Tecuci funcţionează un cerc poate mai puţin cunoscut, cel de apicultură şi protecţia mediului. „Când am venit (3 ani în urmă) nu aveam niciun copil, acum am frecvenţă zi de zi”, ne-a mărturisit, Daniela Manea, coordonatorul acestui cerc. În prezent sunt înscrişi 150 de copii pe care profesorul Daniela Manea îi îndrumă în descifrarea tainelor acestor vieţuitoare. Nu întâmplător a preluat această responsabilitate fiind inginer zootehnist de profesie şi absolventă a Liceului Apicol din Bucureşti, primul din Europa. Pe lângă pasiunea pentru creşterea albinelor, respectul faţă de mediul înconjurător, copiii care frecventează cercul dobândesc spirit de echipă, îşi descoperă talente, înclinaţii, iar cei inhibaţi şi care nu se pot manifesta la şcoală încep să interacţioneze din ce în ce mai uşor datorită atmosferei destinse şi atenţiei ce li se acordă. Acest fapt dovedeşte că în modelarea caracterului unui om trebuie să contribuie nu numai şcoala ci şi alte instituţii care-şi pot pune amprenta. Cât despre activitatea propriu-zisă, în afara de indispensabila parte teoretică, micii apicultori, folosind echipament special, încearcă să studieze îndeaproape viaţa albinelor, din stupii amplasaţi în spatele clădirii Clubului. Alţi şase stupi s-au adăugat celor deja existenţi. ”Eu nu-i las să lucreze direct”, ne-a precizat profesorul, din cauza gradului de risc. Acest considerent a determinat probabil MECTS să nu aprobe proiectul înaintat de Cercul de Apicultură, care avea în vedere desfăşurarea unui concurs. Încercările nu se opresc aici, anul viitor se doreşte aprobarea unui proiect care propune o competiţie sub formă de prezentări de referate şi materiale în PowerPoint. Momentan copiii sunt în vacanţă şi odată cu începerea anului se va da startul activităţilor obişnuite la cerc: confecţionarea de stupi în miniatură, plimbările la pădure, inclusiv cele ce vizează colectarea deşeurilor etc. Este binevenit interesul pentru creşterea albinelor, fiind cunoscută teoria lui Einstein conform căreia viaţa pe pământ nu va mai fi posibilă, la scurt timp după dispariţia acestor vieţuitoare, ele având unor rol important în polenizarea culturilor.

1 Comment on "Cercul de Apicultură şi Protecţia Mediului"

  1. O s-o rugăm pe d-na inginer Manea să facă o excepţie pentru apicultorii (amatori) foarte adulţi, oameni în toată firea şi să-i instruiască în privinţa transportului stupilor, mai ales intravilan. Aceşti apicultori adulţi trebuie să ştie că albinele au ace în partea posterioară, ace prevăzute cu punguţe pline cu venin şi dacă suferi de anafilaxie, o singură înţepătură îţi poate fi fatală.
    Revenind la transportul stupilor, mai ales prin localităţi… un apicultor amator anume trebuie să ştie că acest lucru se face numai pe timp de noapte, urdinişul fiecărui stup fiind obligatoriu închis şi să nu uităm de perdeaua de fum pe care trebuia s-o aplice (apicultorii ştiu la ce mă refer!). În caz contrar riscăm să punem viaţa trecătorilor în pericol : putem să le „umplem” podoaba capilară cu 20-30 de albine, nu mai spunem de ureche, orificiu extern în care pot intra două albine şi vă puteţi imagina că până la şoc anafilactic nu este decât un pas, depinde cât de aproape te afli de o unitate spitalicească, dar mai ales să nimereşti un medic de gardă foarte profesionist, care ştie ce să facă într-un timp record (toată stima mea, doctore!).

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!