shopify
analytics tool

Cazul poliţiştilor cercetaţi penal a ajuns de unde a plecat: la Parchetul Judecătoriei Tecuci

TECUCI-Cladirea-Procuraturii

Procurorul care a anchetat accidentul în 2010 era deja într-un război în instanță cu Ion Banu, tatăl celui găsit vinovat. Recuzarea procurorului a fost respinsă

În cazul accidentului de circulație de la Tecuci, în care sunt cercetați penal șase polițiști, a intervenit o schimbare surprinzătoare: DNA Galați și-a declinat competența în desfășurarea anchetei și a trimis dosarul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tecuci. Adică exact la Parchetul care în 2010 instrumentase dosarul accidentului, procurorul de caz, Mihaela Maxim, admițând fără rezerve probele polițiștilor în pofida carențelor evidente ale anchetei, de la neconcordanțele din cercetarea la fața locului sau declarațiile care se bat cap în cap la încercarea de schimbare a declarației martorului principal.

Reamintim că pângerea de cercetare a fostului șef al Poliției Tecuci, comisarul șef Florin Balcan și a altor cinci polițiști din subordinea acestuia a fost adresată Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de către Bogdan Banu, cel care fusese considerat vinovat de moartea celor două victime. A fost condamnat inițial la 18 ani de închisoare, dar pe parcursul procesului, pe măsură ce expertizele judiciare au demonstrat că cele două victime nu au fost accidentate de mașina condusă de Bogdan Banu, acestuia i-a fost redusă pedeapsa la 3 ani cu suspendare. Se putea mulțumi cu acest compromis, dar a ținut să i se facă dreptate până la capăt. Plângerea adresată Parchetului de pe lângă Înalta Curte a fost trimisă la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați…..

DNA Galați a clasat dosarul

Această formulare, „spre competentă soluționare”, indica faptul că în acest dosar ar trebui anchetate infracțiuni de corupție. Schimbarea a venit prin Referatul nr 583/VIII/1/30.10.2015, a procurorului  Dorina Ivașcu de la DNA Galați, în care se spune că la nivelul DNA Galați s-a dispus clasarea plângerii, ca „nefondată sub aspectul săvârșirii unei infracțiuni de corupție de competența DNA”. S-a dispus de asemenea transmiterea dosarului „către Parchetul de pe lângă Judecătoria Tecuci pentru a efectua cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu”……

Unul din argumentele clasării: de ce ar fi vrut șeful Poliției Tecuci deturnarea anchetei

În referatul prin care DNA Galați a dispus clasarea plângerii ca nefondată sunt menționate două argumente principale. La audierile de la DNA, Bogdan Banu și-a susținut acuzațiile aduse fostului comandant al Poliției Tecuci, comisarul șef Florin Balcan și celor cinci agenți, dar nu le-a dat procurorilor un răspuns la întrebarea de ce s-ar fi implicat Balcan în deturnarea anchetei. „Petentul a precizat că nu cunoaște motivul pentru care Balcan Florin s-ar fi implicat în soluționarea acestui dosar penal avantajându-l pe Ferțu Sandu, adevăratul autor al accidentului”, se spune în referat……

Polițistul din Priponești, nimerit din greșeală în dosar

Un alt argument care a stat la baza clasării cererii a fost un detaliu minor, nesenificativ, din acest dosar. Bogdan Banu, a menționat că a solicitat un document, o caracterizare, agentului Viorel Ion de la Postul de Poliție din Priponești și ca urmare a acestui fapt agentul respectiv ar fi fost sancționat cu 15% din salariu…..

Cât de agumentată a fost respingerea?

Argumentația din referat are la bază procedura, dar nu pot fi evitate unele semne de întrebare. Mai ales atunci când sunt aduse acuzații grave și sunt și antecedente, comsarul șef Balcan fiind dat jos de la comanda Poliției Tecuci în urma unui caz de corupție, anchetat de DNA, prezumția de nevinovăție nu poate substitui o anchetă riguroasă care să stabilească vinovăția sau nevinovăția…..

DNA a respins contestația la clasarea dosarului

Transferarea dosarului dela DNA la Parchetul Judecătoriei Tecuci a fost contestată de Bogdan Banu. În răspunsul semnat de procurorul șef al DNA Galați, Diana Alexandru, se spune că nu mai pot fi reanalizate faptele și probele din dosar în condițiile în care o instanță s-a pronunțat în cazul vinovăției lui Bogdan Banu: „Procurorul de caz a avut un rol activ şi a analizat toate aspectele invocate de către petent, susţinerile acestuia necoroborându-se cu fapte şi împrejurări ce rezultă din celelalte probe administrate. În condiţiile în care asupra existenţei faptelor şi a vinovăţiei sale s-a pronunţat o hotărâre judecătorească definitivă, nu se mai pot reanaliza faptele şi probele din dosarul petentului”……

Război în instanțe între procurorul Mihaela Maxim și tatăl lui Bogdan Banu

A doua zi după producerea accidentului, pe 14.07.2010, Parchetul de pe lângă Judecătoria Tecuci a început urmărirea penală a lui Bogdan Banu în dosarul 1887/P/2010, sub învinuirea de ucidere din culpă și fugă de la locul accidentului, dosarul fiind instrumentat de procurorul Mihaela Maxim. La acea dată exista o situație conflictuală între procurorul Mihaela Maxim și tatăl lui Bogdan Banu, Ion Banu – președintele consiliului de administrație de la SC Agromec Berheci…..

Recuzarea procuroarei Maxim a fost respinsă

Pe timpul cercetării penale, Bogdan Banu a cerut să fie audiat pentru a-și completa declarația, însă procuroarea Maxim i-a acceptat cererea după 52 de zile. În aceste condiții, pe 29.11.2010 Bogdan Banu a formulat o cerere de recuzare a procuroarei Mihaela Maxim, dar prin ordonanța nr 715/VIII din 30.11.2010, cel care la vremea aceea primprocuror al Parchetului Judecătoriei Tecuci, Neculai Jalbă, i-a respins cererea…..

Încrengătura de interese

Din plângerea lui Bogdan Banu am reținut un pasaj care expune o veritabilă încrengătură de oameni pe poziții cheie și implicit de interese care se „sudează” în comunități mai mici, cum este Tecuciul. Astfel de încrengături sunt o stare de fapt. Aparent, cel protejat de anchetă, Sandu Ferțu, este doar un agricultor, al cărui fiu, Ionel Ferțu, este agent la Poliția Tecuci. În plângerea sa, Bogdan Banu descrie celelalte legături și războaiele care se duc….

Dosarul polițiștilor din Tecuci a ajuns „acasă”

Potrivit primprocurului Parchetului de pe lângă Judecătoria Tecuci, Lucian Rău, dosarul trimis de DNA a fost înregistrat la acest parchet sub nr. 4707/P/2015 şi a fost repartizat în anchetă procurorului Doruş Petrina , obiectul dosarului fiind efectuarea cercetărilor faţă de Balcan Florin şi ceilalți cinci polițiști pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu prevăzute de art. 297 CP. Vom vedea ce va fi..  … citeste intreg articolul

Sursa: ştiridegalati.ro
Autor : Ticu Ciobotaru

Fii tu primul care comentează on "Cazul poliţiştilor cercetaţi penal a ajuns de unde a plecat: la Parchetul Judecătoriei Tecuci"

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*