shopify
analytics tool

Care este adevărul din spatele prenumelui „Gerhardt” ?

Daniel-Gerhardt-Tuchel

*Care este adevărul din spatele prenumelui „Gerhardt” – Interviu cu primarul Daniel Gerhardt Țuchel*

În ultimele zile, adăugarea celui de-al doilea prenume al primarului Daniel Țuchel a fost subiect „cald” în mai multe apariții media, vehiculându-se că acest prenume, Gerhardt, a fost atuul câștigării alegerilor locale din 2012. Care este însă adevărul din spatele acestor articole şi ce l-a determinat pe primarul Daniel Ţuchel să-şi adauge încă un prenume? S-a vehiculat că tocmai adăugarea unui nou prenume a fost o „armă electorală” folosită în câștigarea alegerilor la Primăria Tecuci. Realitatea este, însă, că schimbarea prenumelui a avut loc în anul 2010, atunci când Țuchel era primar în comuna Țepu, neștiind că va candida la Tecuci în următorii ani, neexistând alianța USL pe atunci.
Într-un scurt interviu acordat publicaţiei noastre, primarul Daniel Țuchel a explicat motivele care au stat la baza adăugării prenumelui.
Reporter: – A existat o controversă alimentată de presa locală și națională privind faptul că, în trecut, ați adăugat al doilea prenume, cum comentați acest lucru?

Daniel Țuchel: – E jenant că acesta este un subiect de presă, mai bine zis un cancan, cu toate mizeriile apărute, omițându-se că este o chestiune de familie, privată, personală. Este regretabil, subiectul este tratat greșit și exploatat politic și fals, de unii care „au luat bătaie” la alegerile din 2012.

Reporter: – Spuneți care este totuși explicația gestului pe care l-ați făcut.

Daniel Țuchel: – Cererea mea a fost legitimă și justificată, îndreptățită, pentru că eu nu am schimbat numele de familie, Țuchel, care este de origine germanică, care o spune filologul, cercetătorul Iorgu Iordan în „Dicționarul de nume al Limbii Române”, în Pomerania – un teritoriu între Germania și Polonia, fost ducat al hohenzollernilor, fostă țară a cavalerilor teutoni, unde există și astăzi un județ Țuchel, un oraș Țuchel, o pădure Țuchel (rezervație naturală) și multe cătune cu acest nume.
Speculația care s-a făcut, că am schimbat numele, este mizerabilă. Adăugarea prenumelui Gerhardt s-a făcut în anul 2010, când eram primar în al doilea mandat, când nu știam că voi candida la Tecuci, când nu exista USL. Decizia luată împreună cu familia a fost rodul unei munci, cercetări, efectuate timp de zece ani (2000-2010). Cercetările au avut loc în Arhivele Naționale la București, arhivele din Chișinău, la biblioteca universității din Iași, în arhivele naționale din Galați și în multe din eparhiile și episcopiile din Moldova, pentru că serviciul de stare civilă a fost înființat în 1866.

Reporter: – Ceea ce a apărut în mass-media face referire și la unii membri ai familiei, schimbarea prenumelui fiind făcută și în cazul fetițelor dumneavoastră. Cum percepe familia acest subiect?

Daniel Țuchel: – Dezamăgirea mea provine din acest motiv, anume că cineva implică în mod voit familia, iar eu am un respect deosebit pentru familie și pentru străbunii mei greu încercați de-a lungul vremii. Membrii familiei mele au fost împușcați în casă în 1946, iar colectivul (C.A.P.) de la Țepu s-a făcut în casa strămoșilor mei. Drept urmare am avut probleme când am dat admitere la Liceul Militar tot datorită originilor familiei mele. Familia noastră a dat personalități marcante ale orașului și nu accept ca memoria lor să fie luată în derâdere.
Decizia prenumelor copiilor mei demonstrează fără tăgadă aspectul familial al problemei, pur personal și legitim, pentru că fetițele nu candidează nicăieri.

Reporter: – Credeți că prenumele Gerhardt, prenume nemțesc, a contribuit la câștigarea alegerilor din 2012?

Daniel Țuchel: – Tecucenii nu m-au ales datorită celui de-al doilea prenume, ci datorită rezultatelor mele și vreau să-i asigur că nu o să-i dezamăgesc nici o secundă pentru votul exprimat.

    Reporter: Una din concluziile percepute de mine după vizionarea rândurilor referitoare la „povestea primarului care și-a pus nume de neamț pentru a câștiga alegerile” este aceasta: când oamenii cu realizări concrete, precum Daniel Țuchel, sunt împroșcați cu noroi, este clar că oamenii mici îi trag de picioare pentru a-i coborî la nivelul lor…și e urât!

Articol preluat din editia online a ziaruluiTecuceanul
Reporterul este Alina Popa angajat al Primariei Tecuci la Biroul fonduri europene in funcţia contractuală de execuţie referent

13 Comments on "Care este adevărul din spatele prenumelui „Gerhardt” ?"

 1. Tuchel ziaristul | 31 octombrie 2013 at 14:23 | Răspunde

  nu cumva Tuchel (din interes si lacomie) si-a expus familia in campania electorala? ia verificati pliantele. atunci i-a convenit. Acum e o chestiune „privata si personala”.

 2. Gropi…praf…mizerie…semnalizari rutiere peste gropi…anvelopare gratuita…locuri de munca… un om responsabil,un primar performant (ce???unde???)…70% voturi toate pentru el…Gherhardt…sictir!

 3. Alina Nina Popa are o singura calitate (necesara si suficienta): este din Tepu. Face parte din echipa lui Tuchel de asalt asupra Tecuciului

 4. Bine ca v-ati terminat cu totii studiile in a fi critici. Sa va fie rusine tuturor celor care judecati persoanele de langa voi,mai ales celor invidiosi,care vorba reporterului, se agata de cele mai marunte lucruri doar sa traga in jos pe cineva puternic, care intradevar depune efort pentru orasul nostru. Este pacat ca suntem un oras mic, ne stim cu totii si ne batem joc reciproc unii de altii, apeland la cele mai meschine lucruri. Nu vreau sa fiu inteles gresit, nu tin cu nimeni,nu am nici o treaba cu politica, dar pana sa iasa domnul Tuchel primar am avut un altul care nu vad sa fi facut altceva mai concret in cele doua mandate ispasite cu varf si indesat. Asta va fi mereu problema tecucenilor,e chestia cu capra vecinului. Mai devreme sau mai tarziu veti regreta ca incercati sa distrugeti majoritatea oamenilor buni care depun suflet in ceea ce fac. Va urezi o zi cat mai placuta,prefacutilor!

  • Ciocul mic Peline, taicatu face afaceri cu primaria ,calculatoare,mareriale de birotica,nu o mai face tu pe desteptul ca ai terminat cu chiu cu vai liceul in 2012.Tu vorbesti de studii…?Esti ca si taicatu,lingau. (A se vedea facturile in contabilitatea primariei la materialele de birotica)

   • facturile sunt de 4 ori mai mari ca cele anterioare lui tuchel;
    sa ti fie rusine, peline;
    de cand cu sala de gimanstica in casa, te ai prostit de tot!

  • Stimate Domn Angel, Nu ar fi cel mai indicat sa faceti dumneavostra comentarii si nici sa o ,,dati,, in intelectual. Ati invatat de la Gerhard sa ,,o dati in intelctual,,. si lui ii place ideea de a fi intelectual. Dar e greu sa devii intelectual domnule Angel. Stie tatal dumneavoastra de ce nu trebuie sa faceti laudare la adresa stimabilului Gerhard; doar si tatal dumneavoastra e mare pnl ist ,,dinainte de 89,, si e un mare geniu in a vinde calculatoare la suprapret catre Primaria Tecuci. Despre formarea intelectului dumneavostra recunostem ca s-a format in lecturarea hotararilor judecatoresti a celor 3 ani de …..

  • Peline tu vorbeşti de ruşine……..ce conduită ai avut tu în şcoala generală când ai ajuns subiect de presă. Eşti baiat bun, dar ar trebuii să nu te amesteci.

 5. Stiu ca Alina Popa a lucrat si pentru dumneavoastra. Credeti ca ea este in stare sa ia un interviu primarului Tuchel? Pai ia nici nu are curaj sa intre la el in birou. Sursele noastre spun ca primeste de la biroul primarului hartiile cu materialele pe care trebuie sa le publice, si nu ma indoiesc ca si acest interviu a fost ,,fabricat” de primarul Tuchel.

 6. „nu o sa-i dezamagesc nici macar un minut pentru votul exprimat” cat de penibil poate fii…a dezamagit un oras intreg si pe cei din jurul lui ca nu a fost in stare ca intr-un an sa faca ceva sa se vada o schimbare ceva in oras…a stiut sa strice munca unui om ce a pus suflet dragoste si pasiune in munca lui din centrul orasului…parcul ce a fost apreciat si admirat de multe persoane din intreaga tara,ceea ce ne-a facut sa ne imtim mandri ca suntem tecuceni.primar de doi lei… dar nici atat nu merita. tig…, gunoi cat se poate de mult… si va invitam in Tecuci!

  • Tecucenii sunt si lasi. Vorbesc pe la colturi si doar atat. Sa vedem ce vor mai comenta dupa ce le va demola si tot centrul orasului. Vor fi defrisati copacii pana in dreptul catedralei. Scuarul din mijloc va disparea. si va turna 2 cife de beton ca sa faca o piata. Ca tecucenii au nevoie de piata betonata. Mai greu ii va fi cu defrisatul, ca de turnat betonul, da drumul la cifa si il intinde.

 7. daca este o chestiune personala de ce s-a laudat in pliante ca este neamt? Ce penibil!

 8. ce aveti cu DELIRUL omului? asa este in democratie, fiecare se poate crede cine vrea. poate maine e Napoleon/ sau poate face vreo parada ca mazare

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!