shopify
analytics tool

Bustul lui Ştefan cel mare, lăsat moştenire

Bustul lui Stefan cel Mare

Bustul lui Stefan cel Mare  La cumpăna dintre mandate, moştenirea lăsată de fostul primar aşteaptă să fie preluată de noul ales de electorat, cu speranţa că noul venit va face ceea ce nu a reuşit primarul aflat pe picior de plecare. Printre „obiectivele” nefinalizate se numără şi vestitul bust al lui Ştefan cel Mare, lăsat moştenire de către Gheorghe Lazăr în anul 2004 lui Eduard Finkelstain, iar acesta din urmă îl predă ca pe o bijuterie de familie următorului „moştenitor”, odată cu „tronul”. Tecucenii care nu au uitat de existenţa acestei statui sunt curioşi să vadă cum arată bustul de un milliard de lei vechi, o mică avere ce nu a văzut încă lumina zilei. Pentru împrospătarea memoriei e bine de reamintit faptul că anul 2004 a fost declarat la nivel naţional „Anul Ştefan cel Mare”, prilej cu care şi la Tecuci au avut loc o serie de evenimente cultural-artistice. Pe lângă toate manifestările, primarul de atunci, Gheorghe Lazăr, a comandat şi o statuie reprezentând bustul marelui voievod. Cum, însă, bustul nu a fost gata până la data alegerilor locale din vara acelui an, sarcina montării statuii şi implicit a achitării facturii de execuţie a căzut pe umerii noului primar ales de comunitate, Eduard Finkelstain. Decizia execuţiei unui postament necesar ridicării statuii a fost amânată, din motive financiare, şi, după două mandate pline de aşteptare, statuia marelui Ştefan se află tot ambalată în folie de plastic, uitată într-o magazie, fără speranţa de a vedea lumina zilei prea curând. La acestă dată electoratul plin de speranţă aşteaptă „ungerea” lui Daniel Þuchel ca primar, validare ce va avea loc probabil la finele acestei săptămâni, ca mai apoi să se facă publice planurile ce urmează a fi aplicate, printre care se doreşte a se regăsi şi montarea bustului lui  Ştefan cel Mare.

Sursa: monitoruldegalati.ro , scris de Iulieta Groza

6 Comments on "Bustul lui Ştefan cel mare, lăsat moştenire"

 1. Domnilor, suntem societate civica doar pe site-uri, unde ne dam vocali, informati, justitiari. Si facem asta de vreo opt ani de zile, indiferent de culoarea politica a regimului.
  Luati exemplu din istoria Tecuciului si vedeti de cate ori adevaratii oameni de bine ai urbei s-au constituit in societati, grupuri de initiativa sau niscaiva fundatii, cand au fost de rezolvat probleme importante pentru Tecuci.
  Iar noi, continuam sa dam din gura . . .

 2. Într-adevăr,ceva fier beton…de 6 mm.,nu mai mult…vreo 20 de saci de ciment…vreo doi papuci de pietriş…ceva cofraje…nu de ouă…ci, de beton…vreo 20 de metri pătraţi de marmură pentru placat soclul…vreo 15 saci de adeziv pentru marmură….vreo 2 meseriaşi vreo 6 zile…şi toate astea dacă va fi amplasat la exterior…în total,o sumă astronomică….cu multe zerouri în coadă….”Unde eşti tu Ţepeş-Doamne…?”…să-l ajuţi pe Ştefan cel Mare şi Sfânt…?

 3. Pai de aici au inceput discutiile; soclul avea vreo 7 m inaltime, un postament inclinat din marmura de nu stiu cati metri, apoi doua coloane si o arcada din lemn de vreo 14 m ,etc. De aceea au aparut discutiile.Toate aceste minunatii ajungeau sa coste de 5 ori mai mult decat bustul.In plus nici autorul bustului nu asi daduse acordul pentru asa ceva.Aceste sedinte stiu ca se inregistreaza, se poate solicita o copie de pe cd-ul cu respectiva sedinta de consiliu si se poate afla totul in amanunt.

 4. Au fost probleme cu plata: a fost hotărâtă o sumă (foarte mare) de primarul Lazăr, apoi ”tatăl&fiul”(în mandatul 2004-2008) au aprobat plata diferenței.
  @Comentator,
  Ești total dezinformat, există din 2010 o hotărâre de CL la inițiativa unui consilier local privind amplasarea și punerea în valoare a bustului. Hotărârea nu a pus-o în aplicare primarul de atunci, nu este adevărat că s-au opus consilierii, ci dimpotrivă, proiectul de hotărâre a fost aprobat în unanumitate, stabilindu-se și locul de amplasare: la intrare în Tecuci (dinspre Cosmești) pe spațiul verde de la Lukoil. De fapt neimplicați au fost primarul și serviciul de urbanism în frunte cu arhitectul-șef d-na Aura Chițu, care trebuia să întocmească documentele de autorizare tehnică a lucrărilor. Ca sursă de finanțare s-a vorbit atunci de sponsorizări venite de la agenți economici și persoane fizice care ar fi dorit să ajute. Executivul nu a dorit punerea în aplicare a hotărârii de CL din motive pur politice, inițiativa amplasării ansamblului arhitectural venind din partea unui partid neagreat de primarul orașului. Am spus ansamblu artistic arhitectural, deoarece nu este un simplu bust: harta Moldovei Mari, cu sabia înfiptă în pământul țării, iar bustul lui Ștefan cel Mare reprezintă mânerul sabiei, sabia simbolizând creștinismul poporului român, statorniciei și luptei pentru păstrarea teritoriului național.
  În privința costurilor amplasării, de unde ai scos fabuloasa sumă de 5 miliarde lei? O să-l rog tot pe dl. admin să faciliteze accesarea articolului din arhiva. Si o să găsiți toate detaliile și sumele defalcate pe căprării, toate fiind declarațiile d-nei Chițu: 150 lei–avize de la Drumuri Naționale și Comisia Națională a Monumentelor; 5.000 lei–execuția soclului și amplasarea; 1.000 lei cheltuieli cu inaugurarea…în total vreo 6.150 lei (noi, bineînțeles).
  Mai în glumă, mai în serios, tot în articolul din 2010 o să citiți și despre o propunere venită din partea consilerului PNL Papuc, dar care are mare legătură cu proaspăt-alesul primar de Tecuci.

 5. Nu e nici o problema! facem pariu ca va fi montata pe un soclu construit de Galbenus? vreti sa stiti cat va costa? o sa va ia durerea de cap!

 6. Nici actualul primar nu va monta statuia, costurile se apropie de 5 miliarde de lei.Si in sedinta de consiliu cand s-a dezbatut aceasta problema toti consilieri au fost impotriva.Ramasese sa se pronunte Ministerul Culturi, prin nu stiu ce comisie.

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!