shopify
analytics tool

Avem nişte clădiri de patrimoniu în Tecuci. Ignoraţi-le

Placintaria-Doina-Tecuci

Dificil subiect! În acea clădire (scoala nr. 4 ), nu cu mult timp în urmă, predau profesori de mare probitate profesională, iar primul care-mi vine în minte este domnul profesor Brăilescu, prin mâna căruia au trecut zeci de generații de elevi. Și mai recent aveam știință că acolo încă mai funcționa o grădiniță, dacă nu cumva cea care fusese mutată de pe strada Cuza Vodă în urma retrocedării fostei clădiri în care funcționa grădinița de pe acea stradă. Deasemeni, tot în acel corp de clădire exista în ultima perioadă și sala de sport ce deservea școala nr.4.

Vedeți, treaba cu gardul înalt asociată cu memoria scurtă, chiar din ce în ce mai scurtă a tecucenilor, le aduc mult profit unor șarlatani, ce vremelnic conduc destinele orașului nostru. Cred că nimic nu este întâmplător! Clădirea în sine cred că, la fel ca multe alte construcții din Tecuci, este inventariată ca și clădire de patrimoniu, care are un regim special în ceea ce privește intervențiile de reparare sau consolidare, acestea neputând fi făcute decât respectând reguli foarte stricte și precise, ceea ce presupune cheltuieli consistente. Așa că vremelnicii noștri conducători aplică politica paraginii controlate lăsând natura și uitarea, delăsarea și interesele lor meschine să ducă la prăbușirea totală a acestor clădiri-reper ale istoriei comunității noastre. Încet, încet ele dispar, noi ne uităm istoria, pierdem din memorie oamenii ce-au clădit, ce-au servit și-au apărat aceste construcții și devenim niște dezrădăcinați, niște străini în propriul oraș.

Tecucenii uită repede! Vă mai aduceți aminte că în apropierea școlii 4 mai exista o școală? Cu o arhitectură unicat în Tecuci și cu o structură de rezistență extrem de solidă, care o făcuse să rămână în picioare în urma cutremurului din 1977, dar și a celor mai recente, respectiv 1986, 1990. Este vorba de Școala nr.3. Câți își mai aduc aminte de arhitectura și statura impozantă a școlii 3? Foarte puțini! Cunoașteți istoria ”mătrășirii” ei? V-o spun pe scurt : alți șmecheri, altă etapă, altă pierdere. După 2004, când administrația tecuceană era preluată de un primar tânăr în care concetățenii noștri își puseseră multe speranțe, brusc apar mai multe cereri de retrocedări din partea micii comunități evreiești ce mai viețuia în Tecuci, printre clădirile solicitate fiind și Școala nr.3. Administrația locală retrocedează foarte rapid, deși în cazul școlilor puteau să apeleze la despăgubiri și să păstreze clădirile de utilitate publică. Foarte rapid după aceea clădirea și terenul aparținător Școlii 3 ajung în proprietatea unui coleg de partid al domnului fost primar Finkelștain, respectiv domnul fost deputat PDL Petrea Constantin, care mai apoi o înstrăinează proprietarului de astăzi, familia Iulian și Mioara Țocu, doamna fostă directoare a Spitalului Municipal Tecuci, unde acum se poate vedea o construcție hâdă, anostă în care funcționează un centru medical al unui (încă)salariat al Spitalului, aflat într-un vădit conflict de interese. Fosta clădire a Școlii nr.3 a fost pur și simplu demolată fără ca nimeni să fie tras la răspundere și astfel a mai dispărut o parte din istoria zidită a Tecuciului.

La fel probabil se va întâmpla și cu Școala nr.4, încet încet se va degrada și prăbuși, uitată fiind de tecuceni, ulterior terenul va trece din domeniu public în domeniul privat al municipiului Tecuci și fiind situat în zona O de interes a orașului sigur va ajunge în proprietatea cuiva cu legături în actuala administrație. Și să știți că nu sunt singurele :

– în stânga Primăriei tecucenii trec nepăsători zi de zi pe lângă o clădire cu o arhitectură veche, care este lăsată intenționat să se degradeze de actualul proprietar, care din câte știu a dobândit-o în momentul în care era mare jupân politic, parlamentar mon-șer 1996-2000 pe vremea primarului Lazăr, persoană care ar avea puterea financiară să repare și să consolideze clădirea, dar care știe că poziția terenului aparținător este mai mare decât clădirea în sine. Același proprietar cu aceeași potență s-a îngrijit de consolidarea și întreținerea altei clădiri pe care a dobândit-o în aceeași perioadă și în același mod, dar aflată în piața centrală. Deci totul se gândește cu portofelul, nu cu sufletul pentru oraș!

– tot în zona Primăriei, megieșă cu anterioara construcție se deteriorează tot o clădire de patrimoniu (fosta casă de ajutor reciproc pentru pensionari), în care actualul proprietar a investit banii numai pentru terenul aparținător acestei proprietăți, fără ca administrația publică locală să aibă vreo reacție, deși legea-i permite.

– tot în centru, în spatele Galeriilor de Artă a fost lăsată mulți ani în paragină o construcție cu o arhitectură extrem de interesantă, cu o curte interioară, care la sfârșitul anului trecut a fost demolată de actualul proprietar, nimeni altul decât constructorul de scene metalice megalomanice din Tecuci comandate de megalomanul primar actual și care în mod sigur va schimba radical arhitectura zonei respective.

– pe aceeași stradă, în capătul opus, fostul hotel la parterul căruia a funcționat mult timp o renumită plăcintărie, acum a devenit o ruină și un pericol public permanent, din ea desprinzându-se bucăți de zidărie, iar ca singură măsură acceptată a fost îngrădirea trotuarului înconjurător, obligând pietonii să meargă pe partea carosabilă, expunându-se și la riscul accidentării de către autoturisme.

Toate aceste exemple dau impresia că trăim într-un oraș părăsit, în care atât arhitectul orașului plătit din bani publici cât și primarul remunerat la fel, deși au instrumentele administrative legale pentru a-i determina pe proprietari să-și îngrijească proprietățile și să respecte elementele arhitecturale, nu au nicio reacție, de parcă am trăi în Bantustan, nu într-o țară europeană!

Un articol similar, postat in august 2011, poti vedea AICI

Am auzit că actualul edil păstrează în biroul său un portret al unui alt mare donator tecucean, respectiv fostul prefect de Tecuci Atanasiu a cărui soție a construit fosta Școală de fete din Tecuci, care acum câtva timp a fost răscumpărată de către Primăria Tecuci de la Camera de Comerț Galați și care în curând va deveni luxosul serai, sau ”harem” al actualului padișah al Tecuciului, care însă nu se învrednicește să-i onoreze pe acești mari donatori ai orașului nostru cu titlul de cetățeni de onoare, măcar post-mortem.

În final aș dori să facem împreună un exercițiu de imaginație : oare cu cele 2,2 miliarde lei vechi cheltuite pe dezmățul de 5 zile al sărbătorilor Tecuciului + 1,35 miliarde lei vechi cheltuite pe decorațiuni de ouă și iepuri închiriate + multe alte miliarde pe tot felul de scene, de bannere și panouri…câte imobile și construcții de patrimoniu ce definesc Tecuciul ar fi putut fi consolidate, reparate și puse în valoare? Oare noi ca cetățeni ne-am putea constitui ca parte într-un proces prin care să-i chemăm în instanță pe membrii Consiliului Local și pe primarul în funcție pentru dezmăț pe bani publici, pentru lipsă de discernământ în cheltuirea banului public, pentru dezinteres față de destinul acestui oraș , pentru desconsiderarea interesului comunității locale și pentru hotărâri luate împotriva propriei comunități pe care o reprezintă, delegitimându-se ca reprezentanți ai acestei comunități, deoarece acționează împotriva ei?

Avem noi tăria, determinarea și conștiința necesare demarării și susținerii unui astfel de exercițiu? Hai să facem fiecare acest exercițiu, singuri în fața propriei noastre conștiințe și apoi să găsim răspunsul de ce lucrurile merg cum merg. Răspunsul este simplu : lipsa de implicare, curajul și devotamentul pe care marii donatori ai Tecuciului l-au arătat față de propria comunitate, față de orașul în care au trăit, au muncit, au iubit și au lăsat urmași.

Suntem oare în măsură să ajungem la nivelul ștachetei ridicate de ei? Grea întrebare, previzibil și dureros răspuns!

Comentariu facut de „Carcotaş”

3 Comments on "Avem nişte clădiri de patrimoniu în Tecuci. Ignoraţi-le"

  1. Si gradinita de la intrarea in stadionul municipal a mai fost retrocedata? Cineva i a dat foc in spate.

  2. Controlorul | 6 mai 2014 at 12:24 | Răspunde

    Si asfaltul e pus de primarie? Extraordinar ! Asa s-au pus pavele la benzinaria lu Galbenus, plus pista de biciclisti, pe unde nu circula nimeni.Dac sunt bani, cum sa nu arunce cu ei nababul, ca doar nu da din buzunarul lui.

  3. Trandafir de Tecuci | 6 mai 2014 at 07:53 | Răspunde

    In acelasi timp pe strada Kogalniceanu casa lui Arhire de la Curtea de Conturi beneficiaza de un asfalt proaspat turnat ,negru si frumos …cum care Arhire?Cel care a controlat Primaria Tecuci… ca n-a gasit nimic …alta poveste…poate alt asfalt de care noi cei care ne rupem masinile in dou azi de zi nici n-o sa auzim.

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!