shopify
analytics tool

Autobuz pentru profesorii navetişti

autobuzAnul trecut, la şcolile din municipiu au predat 120 de cadre didactice care veneau din Galaţi sau alte localităţi.
După ce a calculat cât o costă lunar decontarea navetei cadrelor didactice, municipalitatea din Tecuci şi-a pus mâinile în cap. Anul şcolar trecut, cei 120 de navetişti, majoritatea din Galaţi, au scos din puşculiţa bugetului local câte 32-35.000 de lei pe lună. Adică 3,5 miliarde lei vechi pe un an întreg.
„Nu cred că vom mai avea resurse să decontăm naveta. E exagerat de mult. Nu mi se pare corect să plăteşti naveta pe 80 de kilometri, în condiţiile în care profesorii ar trebui să se fixeze în oraşul în care predau”, spunea Eduard Finkelstain, după ce echipa „Vieţii libere” a vizitat mai multe şcoli din Tecuci.
Dacă, iniţial, primarul municipiului i-a invitat pe navetişti să-şi depună dosare în vederea obţinerii unei locuinţe ANL în Tecuci, edilul ne-a declarat telefonic că a găsit o soluţie care ar putea împăca şi capra, şi varza:
„Este mult mai iefti să închiriem un mijloc de transport în comun care să îi ducă şi să îi aducă pe profesori, în funcţie şi de orarul lor de la clase. Consumul de benzină ne-ar ajunge mai ieftin: câte 20 de litri zilnic înseamnă un milion de lei (vechi, n.r.), adică 22 de milioane de lei (vechi) lunar. O să vorbim şi la nivel de Prefectură, să vedem ce soluţii sunt”.
Trei sferturi din salariu, pe naveta
Un profesor care face naveta Galaţi-Tecuci cheltuieşte în jur de 400 de lei pe maxi-taxi, dacă îşi cumpără abonament şi aproximativ 480 de lei dacă îşi cumpără bilet în fiecare zi. Pentru profesorii debutanţi înseamnă mai mult de jumătate din salariul pe o lună întreagă: Eu vin din Galaţi. Sunt în primul an de predare, iar salariul meu va fi în jur de 600 de lei, dar nu pot să renunţ. Pe mine mă ajută familia, sunt mai norocoasă”, ne-a spus Elena Rusu, profesoară la Colegiul Naţional de Economie şi Agricultură Tecuci, liceu unde un sfert dintre profesori sunt navetişti.
Este vorba despre 20 de cadre didactice, 7 din Galaţi şi 13 din comunele limitrofe municipiului Tecuci.
Decontul, cu 25 la sută mai mic
Conform Legii Învăţământului, autorităţile locale sunt obligate să deconteze integral naveta personalului din şcoli, dar Legea 118 din 2010 privind reducerile de cheltuieli „retează” profesorilor 25 la sută din acest drept.  … citeste intreg articolul
Sursa:  ziarul online viata-libera.ro

Fii tu primul care comentează on "Autobuz pentru profesorii navetişti"

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!