shopify
analytics tool

Atentie !! Se apropie termenul limita

Carnet de muncaSe apropie termen limita de predare a carnetelor de munca.
Conducerea Casei Judeţene de Pensii Galaţi atrage atenţia asupra faptului că persoanele fizice care nu au calitatea de asigurat în sistemul public de pensii şi care deţin carnetul de muncă au obligaţia să îl predea până la termenul prevăzut de lege. „Carnetul de muncă se depune în original, împreună cu o copie a actului de identitate, la sediul Casei Judeţene de Pensii Galaţi, respectiv la sediul Casei Locale de Pensii Tecuci. Nu au obligaţia prezentării carnetului de muncă persoanele care au avut calitatea de asigurat anterior datei de 1 aprilie 2001 precum şi persoanele care au deja calitatea de pensionari ai sistemului public”, informează conducerea Casei Judeţene de Pensii Galaţi. Termenul limită de predare a carnetelor de muncă de către persoanele fizice şi juridice pentru preluarea datelor din carnetele de muncă este de 30 septembrie 2010 respectiv 30 noiembrie 2010 pentru activitatea de scanare. Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 300 la 600 de lei în cazul persoanelor fizice şi cu amendă de la 1.500 la 5.000 de lei în cazul persoanelor juridice care nu respectă aceste prevederi legale.

Puţini sunt cei care ştiu că dacă posedă o carte de muncă eliberată anterior datei de 1 aprilie 2001 trebuie să o predea casei de pensii de care au aparţinut, când se aflau în ţară. De asemenea, puţini sunt românii din străinătate care ştiu că termenul de predare, stabilit iniţial pentru finalul lui 2009, a fost prelungit cu încă un an.
În capitala italiană, unde trăieşte comunitatea de români cea mai numeroasă din Peninsulă, informaţia nu a ajuns nici măcar la preşedinţii de asociaţii.
„Este o totală lipsă de informare şi cred că fondurile acordate de către statul român ar trebui să fie alocate şi acţiunilor cu adevărat utile cetăţenilor care trăiesc în diaspora”, spune Dana Mihalache, preşedinta asociaţiei „Spirit românesc” de la Roma.
Alina Lungu (34 de ani) a muncit opt ani în învăţământ şi de un an trăieşte în localitatea Marina de Cerveteri de lângă Roma. Cartea de muncă a acesteia era depusă la Institutul Teritorial de Muncă din Cluj. „În luna aprilie a acestui an am ridicat cartea de muncă de la I.T.M. Cluj, dar nu mi-au dat informaţii referitoare la preluarea datelor de către Casa de Pensii”, spune Alina.
Se poate trimite prin intermediari
Mulţi români nu ştiu că documentul poate fi trimis prin intermediul altei persoane împuternicite prin procură, însă trebuie însoţit obligatoriu de copia actului de identitate al titularului cu codul numeric personal valabil în Romania şi domiciliul actual.
Sursa: Adevarul.ro

1 Comment on "Atentie !! Se apropie termenul limita"

  1. ha,ha,ha,a ver…sunt plecat de 7 ani din Romania ,vin la 2-3 ani acasa si cartea mea de munca nici nu stiu pe unde se afla (adevarul e ca nici nu ma intereseaza)si din cite stiu am doar vreo 3 ani pe ea…si rezulta acum ca vor “ei” sa cheltui 100-150 euro facind procura pentru ceva ce stiu ca nu voi avea :PENSIE DE LA STATUL ROMAN…MULTUMESC ,MA CONFORMEZ CU CEA DATA DE STATUL SPANIOL…

    P.S.AMENDA S-O PLATEASCA “MAMA LOR”

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*