shopify
analytics tool

Aşa vă place istoria? Judeţul Tecuci terorizat de tâlharul Dragoş

Dragos-talharul-din-Tecuci

      La sfârşitul secolului al XIX-lea, Tecuciul era terorizat de o bandă de tâlhari, condusă de un anume Costache Dragoş, originar din satul Vizureşti. Faptele lui au ajuns in paginile ziarelor care apăreau in acea vreme, fiind prezentate in mod idilic, banditul Dragoş  apărând  ,, în postura unui răzbunător al săracilor”.  Astfel intră foarte repede in legendă , şi devine erou de roman, ( ,,Dragoş. Hoţul Tecuciului’’ [1] , de Ilie Ighel-Deleanu, apărut în 1892 în Bucureşti la Editura Librăriei H. Steinberg).

Iată cum este  prezentat * acest Dragoş  şi banda  lui de tâlhari, în ziarul  Telegrapful, din 18 octombrie 1884 ;  ,, Prin împrejurimile acestui oraş [Tecuci], un om tânăr, precum se zice, numai de 22 de ani şi-a făcut ceta de şeşe-şepte tovarăşi şi s’ a apucat de hoţie de drum mare, – ca în vremea fanarioţilor. Judeţul şi oraşul vorbesc numai de dânsul. Are deja mai multe fabule decât vulpea lui Esop.  Se numeşte Dragoş. Născut într’un sat [Vizureşti] din apropierea Tecuciului, crescut pe aici, a fugit din oste, unde nu se prea împaca cu rigorea militară, şi s’apucă de tâlhărie. Şi e dibaciu, omul nostru, isteţ şi viteaz. de luni de zile umblă, fură, jăfueşte, şi o singură detă a fost prins… dar a scăpat peste patru zile, spărgând bagdadia inchisorei.

     Deviza lui Dragoş e nu ştiu a cătea poruncă a lui Moise ; ,,Să nu ucizi.’’
Şi în adevăr că nu ucide şi n’a ucis încă pe nimeni. Procedura întrebuinţată de Dragoş e urmatorea ; Prinde pe omul sau, pe care’l scie cu parale, pe drum, şi ‘ i spune, arătându-şi tovarăşi ; Dă-mi atâţia franci, căci îmi trebuie, şi băieţilor (cetaşilor) le e frig iarna ca n’au sumane ! Şi boierul scote paralele şi ‘ i da. …citeste intreg articolul

Sursa: tecucicoltderai.blogspot.ro
[poll id=”3"]

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!