shopify
analytics tool

Aproape totul despre scandalul provocat de protestul profesorilor de la liceul Ovid Caledoniu – Video

Greva-japoneza-la-liceul-ovid-caledoniu-din-Tecuci


Deoarece s-a creat o dispută a declaraţiilor, între tecuceni şi oficiosul primarului  (website-ul Tecuceanul.ro), ne-am propus să adunam intr-un articol articolele postate în media locală şi naţională. Deoarece administraţia locală se inflamează la aparitia oricarui articol care îndrăzneste să exprime vreo părere în ziarele locale, pe vreun site local ori pe facebook, le facem o favoare şi no să comentăm. Doar o să le preluam în ordinea apariţiei lor.


Viata liberaProfesorii – în GREVĂ JAPONEZĂ – AMENINŢĂ cu boicotarea bacalaureatului

La o zi după ce ar fi trebuit să îşi încaseze salariile, profesorii şi personalul auxiliar de la Liceul „Ovid Caledoniu” din Tecuci au ieşit în faţa instituţiei de învăţământ, pentru a-şi arăta nemulţumirea. Cu banderole albe la mâini şi cu pancarte, profesorii şi-au susţinut, paşnic, punctul de vedere şi şi-au arătat solidaritatea cu directoarea Dorina Bejan, aflată în spital. Li s-au alăturat însă şi cadre didactice de la alte instituţii de învăţământ din oraş, care ne-au povestit că nu şi-au primit banii de navetă de mai bine de şase luni.

Boicotarea examenului

Despre acest conflict, aţi putut citi pe larg, zilele trecută, în paginile ziarului nostru, însă situaţia este departe de a fi rezolvată. Din acest motiv, cadrele didactice sunt dispuse chiar să nu intre la probele de bacalaureat, care vor începe săptămâna viitoare. Şi asta pentru că, susţin dascălii, primarul are o problemă cu directoarea şi nici nu le plăteşte naveta.

„Sunt dispusă să nu intru la probele de bacalaureat. Nu mi-am primit salariul pe munca depusă în luna mai şi mai am de luat, pentru naveta pe cinci luni, 2.250 de lei, în condiţiile în care am un salariu de 1.200 de lei. Domnul primar are o problemă cu doamna director. Ni s-a spus că, dacă ne dorim banii de navetă, să ni-i dea doamna director sau contabila, din salariile dumnealor”, ne-a spus Carmen Samoilă, profesoară de limba engleză.

„Au venit de la primărie cu nişte scrisori în care o defăimau pe doamna director şi ne explicau că din cauza ei nu ne primim banii. Tot doamna director este de vină şi pentru faptul că nu ne primim banii de navetă”, ne-a explicat şi Cristina Neagu.

Discuţii la primărie

După ce şi-au spus păsul, câţiva dintre profesori au mers, însoţiţi de jurnalişti, la primărie, pentru a discuta cu edilul. După ce a făcut ordine ca pe propria moşie şi le-a indicat jurnaliştilor şi profesorilor locurile unde trebuie să stea fiecare la masă, primarul Daniel Ţuchel a aşteptat întrebările profesorilor. După câteva minute bune de discuiţii, primarul nu a dat niciun răspuns clar, susţinând că profesorii nu şi-au primit banii de navetă din cauză că directorii au refuzat să-i plătească din finanţarea de bază, urmând ca, la rectificarea bugetară, primăria să le returneze sumele respective. „Am deschis linie de credit şi nu sunt în măsură să spun de ce anumiţi directori refuză să plătească naveta din finanţarea de bază”, a explicat primarul Ţuchel.

Liderul sindicatului tecucean Mircea Petică susţine însă că o asemenea faptă ar însemna deturnare de fonduri pentru directorii respectivi, întrucât naveta nu se poate plăti din finanţarea de bază, ci numai din finanţarea complementară.

Clauza care învrăjbeşte

Când s-a ajuns la problema de la Liceul „Ovid Caledoniu”, Daniel Ţuchel a afirmat că a primit promisiunea din partea inspectorului general că se va implica pentru medirea conflictului şi că, până luni, profesorii îşi vor primi banii. Edilul a încercat să explice că directoarea Dorina Bejan refuză să semneze contractul de management administrativ-financiar, motiv pentru care profesorii nu îşi pot primi salariile. Asta în ciuda faptului că Inspectoratul Şcolar a trimis o adresă prin care se spune clar că semnarea contractului nu este o condiţie obligatorie pentru primirea salariilor, pentru că Dorina Bejan este detaşată pe postul de conducere şi nu l-a obţinut prin concurs.

Întrebat despre clauza trecută în respectivul contract, întocmit de juriştii primăriei, conform căreia „contractul de management se suspendă în cazul în care împotriva directorului se formulează plângere penală de către organul ierarhic superior sau de către primar”, edilul a explicat că acestă clauză există şi în contractele educaţionale, pe care directorii le-au semnat cu ISJ Galaţi.

La o simplă comparaţie însă s-a constat că în contractele educaţionale încheiate cu ISJ, cuvântul „primar” nu era menţionat în respectiva clauză. Edilul a explicat că se consideră „organ ierarhic superior”, întrucât banii vin de la Primărie: „Există trei surse de finanţare: de bază, complementară şi suplimentară, şi toate trei fac parte din bugetul municipiului Tecuci” …citeste intreg articolul


 

 TVR – Profesori în stradă. Conflictul cu Primăria Tecuci pune în pericol proba de luni a Bacalaureatului

Aproape 100 de cadre didactice de la Liceul Tehnologic din Tecuci au ieşit în stradă. Primăria refuză să le plătească salariile pe luna mai din cauza unui conflict cu cei din conducerea unităţii. Conflictul riscă să pună în pericol a doua probă a Bacalaureatului de luni.
Conflictul a fost generat de o neînţelgere dintre conducerea şcolii şi primarul municipiului Tecuci. Acesta a întocmit un contract de management prin care să justifice finanţarea şcolii şi plata angajaţilor. Numai că directoarea a refuzat să-l semnze pentru că îl consideră abuziv şi ilegal. În aceste condiţii, profesorii au rămas fără plata salariilor pe luna mai, la care se adaugă şi decontarea navetei pe ultimele şase luni.

În această situaţie nu sunt doar profesorii de la Liceul Tehnologic, ci şi profesorii navetişti de la toate şcolile din municipiul Tecuci, care s-au solidarizat cu protestatarii.

Iniţial, primarul a refuzat să intre în dialog cu protestatarii. A cedat în cele din urmă şi a lansat promisiunea că va livra banii cel mai târziu luni.

Profesorii susţin, însă, că vor continua protestul şi sunt capabili să meargă până la blocarea examenului de Bacalaureat dacă nu îşi vor primii banii, a transmis corespondentul TVR Elena Fătu, pentru Telejurnal.


 

12 Comments on "Aproape totul despre scandalul provocat de protestul profesorilor de la liceul Ovid Caledoniu – Video"

 1. A scris pe ziarul de propaganda al peneleului si primariei ca da banii la profesori. De parca ar da ceva de la el. Crede ca profesorii sunt prosti. si ca domnul profesor Petica ar manipula profesorii. Poate nu stie acest taran ca domnul profesor Petica este din Tecuci, un om care a lucrat toata viata pentru educatie si un lider de sindicat care intra-adevar lupta pentru drepturile profesorilor. Degeaba incearca primarul sa il decredibilizeze pe domnul Petica, spunand ca ar informa gresit profesorii. Domnule Primar, spre deosebire de dumneata, domnul Petica in primul rand este profesor de peste 30 de ani, in al doilea rand este din Tecuci si in al treilea rand ca lider de sindicat de peste 15 ani nu a dezamagit vreodata nici un profesor. Asa ca mai bine sa-ti vezi de primaria ta care oricum ai terminat-o si nu te mai baga in treburile profesorilor.

 2. in ultimii 2 ani nu am intalnit nici un tecucean sa-l vorbeasca de bine pe primar.Se distreaza pe seama noastra si pe banii nostril. Ne sfideaza zi de zi! dar pana cand? `il mai allege strabunica din cimitir, chiar daca i-a facut gardul ala scump, Da, era o prioritate gardul …dar nu pentru urbe ci pentru el si pentru cel care l-a facut .

 3. Roset Ionel Gioni | 14 iunie 2015 at 16:21 | Răspunde

  Sa mai amintesc faptul ca atat primarul cat si subordonatii sai fac abuz dupa abuz in cadrul Primariei Tecuci??? Sa mai amintesc cum se incearca a se pune batista pe tambal in cazul vanzarii de benzina in alimentara din centrul comunei Tepu, alimentara a carui administrator este tatal primarului???? Sa mai amintesc cum un batran de 74 ani doarme in strada si Primaria NU doreste sa ia atitudine, chiar daca acesta a ajuns sa ceara ajutor atat Prefecturii Galati cat si televiziunilor???? Sunt foarte multe de anchetat la Tecuci, binenteles daca DNA-ul ar functiona…

  • DNA un` te duci?
   La Tecuci…
   Ce să faci?
   Anchete-n draci!
   Mai avem un dosărel
   Pentru Țuchal Daniel…

   Vai de noi, vai de noi,
   Rămânem fără țărănoi…
   Cui ne lași tu Daniel,
   Cui îi lași pe Iuliana,
   Pe Bulici, pe Daniela
   (Oameni buni, de cartier)
   Lăutarul Mirciulică,
   Arhivarul Parascan,
   Pe Hulică și Papuc
   Tata și fiul cel Gros-u,
   Frățiorul Marian
   Sau pe oricare țăpean
   Pripășit prin Primărie?
   Doamne cui ne lași Primare?
   Zi-ne nouă DNA
   Daniel cât va pleca?
   De-or fi trei sau patru ani
   Spune-ne să știm și noi
   Să ne rânduim cumva
   Și să-i ducem unde-o sta
   O pâine, o păturică,
   O cămașă, ori izmene,
   C-or veni și ierni mai grele…
   La anu și la mulți ani!

   Luați-l măăăăii…
   Hăi, hăăăii…

 4. Asa ceva trebuie sa inceteze anul viitor prin decizia populatiei in urma alegerilor locale. Nu se poate construii temeinic , nu putem avea progres daca o tinem tot asa in scandaluri , certuri ,urmariri, amenintari si toate cele. Le doresc gandire limpede tuturor , amintiti-va ca nu suntem vesnici pe pamant , trebuie sa lasam ceva bun pentru copii nostrii.

 5. Dănuțul meu drag a vorbit la un post de televiziune (România.tv) despre protestul de la liceul ,,OVIDIU Caledoniu”…!!!! Vai dragule, dar te-am învățat de multe ori să vorbești corect românește… Am zis românește, nu…englezește… Baaaai !

  • Acest semidoct putea citi măcar firma de la intrarea în școală și vedea că numele școlii este ,,Ovid Caledoniu”…nu Ovidiu Caledoniu…!

 6. Mandru Popovici | 12 iunie 2015 at 19:30 | Răspunde

  Vreau sa remarc urmatorul aspect. D-na directoare refuza sa semneze contractul, printre altele si clauzei, abuzive impusa de primar , prin care poate fi destituita in urma unor reclamatii de natura penala. Bun, dl. primar Tuchel are sute de astfel de reclamatii si dosare penale, vreo 15 numai la DNA. Intrebam dumnealui , in aceste conditii, de ce nu si-a dat demisia ? Ori aceste cerinte sunt numai pentru ,,prostime” ?

 7. Domnule Profesor Petică știu că aveți stofă de lider sindical, nu vă lăsați ,,cumpărat” de cercetatul DNA-ului, neamțul cu ițari de Țepu…apărați-vă colegii până la capăt, solidarizați toți sindicaliștii dvs din învățământul tecucean pentru a protesta față de abuzurile unui dictator. Nu omorâți viața sindicală cum a făcut-o Cezarul utecist din primărie. Felicitări doamnei Dorina Bejan pentru curajul de a înfrunta și demasca nemerniciile primarului, ale lui Bulici și ale altor slugi din clica liberală care a politizat toate instituțiile publice tecucene!

 8. Dar el este organ ierarhic superior? Asa si a dorit in toata armata ai de r… care facut- sa fie organ ierarhic superior si din caprar nu a mai iesit. Omul e bolnav. Democratie nu insemna conducator suprem si organ ierarhic superior. Organ este capul lui. El este administrator al orasului nu organ ierarhic superior. Ca administrator, adica edil cum isi spune el si pupincuristii lui trebuie sa mature strazile din oras de rahat. Eventual cu l…. daca nu are bani ca sa cumpere maturi.

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!