shopify
analytics tool

Apocalipsa după Toader: efectele regionalizării

Liderul PNL Galaţi, deputatul Victor Paul Dobre (FOTO), continuă să critice „apocalipsa după Toader”, adică efectele pe care regionalizarea la foc automat şi stabilirea capitalei la Constanţa le-ar putea produce. Deputatul a oferit câteva exemple: Oficiul Registrului Comerţului va fi la Constanţa spre „bucuria” miilor de firme din Galaţi, Vrancea, Brăila şi Tulcea, dispariţia Direcţiei Regionale Vamale şi a Inspectoratului de Poliţie, care, cu sau fără regiune, tot s-ar putea desfiinţa.   Liberalul Victor Paul Dobre a făcut apel la parlamentarii PDL Galaţi, care până acum au tăcut mâlc, să spună „dacă sunt de acord să trăim într-o regiune de 6 judeţe care nu au o tradiţie de a funcţiona împreună şi dacă nu au nimic împotrivă să fie Constanţa capitala regiunii”. „Se luptă pentru gălăţeni sau pentru PDL? Să spună clar! E o dezbatere de maximă importanţă şi e tăcere în sediul din Domnească”, i-a somat Dobre.   Regionalizarea, varianta liberală –  Liberalul gălăţean a prezentat viziunea PNL asupra regionalizării, la un simpozion organizat de Senat cu Ambasada Franţei. Dobre a subliniat din start că reorganizarea administrativ-teritorială a României este necesară, însă în urma unor analize făcute de specialişti şi în urma consultării populaţiei.  Deputatul nu agreează nici varianta prezentată de preşedintele ţării, Traian Băsescu, dar nici varianta prezentată de UDMR, care nu i se par „corecte”. Punctul de vedere al PNL este ca regionalizarea României să păstreze calităţile ţării de stat naţional, unitar şi indivizibil.  Dobre a făcut apel la declaraţiile preşedintelui Băsescu despre autonomia care ar trebui să existe în egală măsură la Tulcea şi Sf. Gheorghe, apreciind că acelaşi principiu ar trebui aplicat şi în cazul reorganizării administrativ teritoriale a ţării.
Deputatul pledează pentru păstrarea judeţelor actuale, dar constituirea de regiuni, care să preia nu din atribuţiile judeţelor, ci din cele ale Guvernului, modificări care ar trebui operate în mai multe etape.
Un prim pas ar trebui să fie elaborarea unei legi  a regiunilor, apoi, modificarea celorlalte legi existente în administraţia locală, apoi alegerea structurilor de conducere regionale provizorii, în 2014, prin votul aleşilor judeţelor componente, după care, abia din 2016, organizarea de alegeri pentru desemnarea componenţei consiliilor regionale.
„Considerăm necesar ca regionalizarea şi reîmpărţirea administrativ-teritorială să nu se producă brusc, prin simpla adoptare a câtorva acte normative care, ulterior, să fie puse în practică, pentru că există riscul major al bulversării sistemului administrativ, economic şi social românesc în integralitatea sa”, a conchis deputatul Dobre.

Sursa: viata-libera.ro
Autor: Anca Melinte

Fii tu primul care comentează on "Apocalipsa după Toader: efectele regionalizării"

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!