shopify
analytics tool

A aparut nr.30, al revistei “Tecuciul literar-artistic”

Festivalul de cantec si dans popular

Festivalul de cantec si dans popular  Zilele trecute, la Festivalul ’’Drag mi-e cantecul si jocul’’, in mapa cu materialele promotionale am primit si ultimul numar al revistei ’’Tecuciul literar-artistic’’. Acest numar, ca si precedentul, dedica prima pagina revistei ”Provincia Literara ’’, una din putinele reviste literare din istoria presei tecucene. In acest articol, Dan Movileanu ne prezinta continutul numarului 2 al revistei, aparut pe 25 martie 1908.  Am retinut pasajul referitor la ’’ Cele 10 Porunci ale Femeei’’, din care redau porunca a 7-a ’’Femeea sa nu aiba pretentii de lux ori-cat ar renta afacerile sotului; cu cat pretentiile vor fi mai modeste cu atat mai mult si mai vadit isi va castiga dragostea barbatului de care are neaparata trebuinta’’.
Urmatoarele doua pagini sunt semnate de prof. Ileana Georgescu Tulica si sunt dedicate poetului Ovidiu Caledoniu, ’’poet al generatiei de la 1939’’.
La rubrica ’’personalitati tecucene’’,  profesorul Mihail Pohrib ni-l aduce in atentie pe ’’Dimitrie Lecca-un tecucean uitat’’. Din acest articol, am aflat ca intre 1882 si 1888, timp de 4 legislaturi, Dimitrie Lecca, a detinut functia de presedinte a Adunarii Deputatilor.
In paginile revistei,  gasim  un nou fragment din volumul ’’Copilaria… draga mea’’, de Petru Blaj Dinvale; Dan Movileanu ne vorbeste despre volumul de versuri ’’Amintiri din Samsara’’ al poetului Dan Sandu; Prof.drd. Narcisa Boldeanu publica articolul ’’Lucrare in cuvant si rolul sugestiei estetice’’. In articolul ’’Lumea cealalta se vede din lumea asta’’, Constantin Oanca, ne prezinta volumul  ’’Intr-o lume oglinda’’, publicat recent de poetul Tudor Gheorghe Calotescu.
Tanase Danaila ne prezinta sub titlul ’’Perenitatea e un vis agatat de coltul unei stele’’, un interviu cu poetul-dascal Stan M. Andrei; Carmen Barbu a ajuns cu serialul ’’Nicodata nu am crezut ca Eminescu a fost nebun!!’’ la episodul 3 ; Acad. Nicolae Dabija publica prima parte din lucrarea ’’Iar fulgii astupara cerurile si drumurile…’’
Pagina de poezie îl are ca autor pe Paul San Petru. Acesta publica si o cronica la ultima aparitie editoriala a doamnei profesoare Eleonora Stamate ‚’’Cristale cu aroma de pelin’’, din care redau urmatorul fragment; ’’De fapt, o mare parte din volum, este un megapoem, un poem continuu, rasfatat de metafore, de un nestavilit crez poetic, asa cum îi sta bine unui poet adevarat, asteptand culegatorii de perle. ’’Pe ultima pagina, gasim articolul ”Dascalul promovatorul traditiilor si datinilor strabune”, publicat de Mocanu Golea Florentina.
’’Tecuciul literar-artistic’’,  o revista de calitate, care merita sa fie citita.

Tecuciul literar-artistic”- revista de cultura, opinie si informare,  care apare la editura “Eleonora”, sub egida Societăţii Culturale ”Ştefan Petică”, cu sprijinul Primăriei Tecuci.

sursa:  tecucicoltderai.blogspot.com

Fii tu primul care comentează on "A aparut nr.30, al revistei “Tecuciul literar-artistic”"

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!