shopify
analytics tool

29 de divorţuri într-o săptămână

divort la notarDe când a intrat în vigoare legea privind mica reformă în justiţie, românii au posibilitatea de a evita instanţa de judecată pentru a divorţa la notar sau la starea civilă. De la începutul anului, 20 de perechi din Galaţi au depus actele la birourile notariale din Galaţi pentru a divorţa.  Sunt destul de mulţi cei care au cerut lămuriri despre această procedură. Însă doar 20 au depus şi actele. Gălăţenii care au ales această metodă de divorţ ne-au spus că este mai simplu şi mai discret aşa”.  „Evită astfel sălile aglomerate din instanţă şi nu-i vede nimeni că divorţează. Până la urmă, este o chestie de intimitate”, ne-a explicat Bogdan Ciucă, preşedintele Camerei Notarilor Publici Galaţi.
Care este procedura?
Procedura divorţului la notar este destul de simplă. Soţii merg împreună la un birou notarial şi completează o cerere prin care solicită divorţul. Tot atunci completează şi o cerere pe propria răspundere că nu au copii minori.
„La această cerere se anexează copie după certificatul de naştere şi de căsătorie şi copie după cărţile de identitate.  Se face un dosar şi se dă un număr unic de înregistrare. Notarul verifică în Registrul Naţional al Certificatelor de Divorţ dacă nu s-a mai depus o astfel de cerere şi la un alt birou notarial”.
„După înregistrare, soţii primesc un termen de 30 de zile în care au timp să se răzgândească. După acest termen, soţii revin la notar şi, dacă doresc în continuare să divorţeze, se face o încheiere prin care se constată că cei doi nu sunt viciaţi (au discernământ, nu sunt forţaţi etc). După aceste proceduri, în aceeaşi zi se eliberează certificatul de divorţ”, ne-a spus Bogdan Ciucă.
Certificat de căsătorie vs. Certificat de divorţ
După ce primesc acest certificat de divorţ, foştii soţi pleacă fiecare pe calea lui. Notarul însă mai are de îndeplinit o sarcină: să trimită la starea civilă un certificat de divorţ pentru a se înregistra desfacerea căsătoriei.
Totul durează mult mai puţin decât în instanţă şi, susţin notarii, nici costurile nu vor fi prea mari.
„Se va stabili o taxă fixă pentru divorţ. Toate actele care trebuie făcute, cum ar fi declaraţiile pe propria răspundere, vor fi gratuite. Cei doi soţi sau foşti soţi vor plăti acea taxă fixă plus taxa pentru comunicările către starea civilă. Nimic mai mult. Această taxă nu a fost încă stabilită de Ministerul de Justiţie, dar cu siguranţă nu va fi foarte mare”, a conchis preşedintele notarilor gălăţeni.
Această procedură i-a atras pe mult mai mulţi gălăţeni decât cea veche, la instanţa de judecată. „La Judecătoria Galaţi anul acesta s-au înregistrat nouă cereri de divorţ. Probabil că oamenii au aflat de divorţurile la notar”.
„Există şi posibilitatea ca de acum înainte să le spunem şi celor care vin la instanţă de această procedură”, ne-a spus Robert Florea, purtătorul de cuvânt de la Judecătoria Galaţi.
Gălăţenii au preferat notariatele pentru divorţ, deşi se poate merge pentru o astfel de acţiune şi la starea civilă. Doamna  Anghelina Diaconu ne-a declarat că la starea civilă nu s-a depus încă nicio cerere. Probabil e mai delicat să dezlegi ce ai legat în acelaşi loc…
Toţi cei 40 de gălăţeni care vor să devină oameni liberi mai au de aşteptat un pic pentru a trece cele 30 de zile de la înregistrarea cererilor. Oricum mult mai puţin decât au de aşteptat cele nouă perechi care au apelat la instanţa de judecată.

Autor: Teodora Miron – viata-libera.ro

Fii tu primul care comentează on "29 de divorţuri într-o săptămână"

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*