shopify
analytics tool

17% din dosarele DNA au la bază anchetele jurnalistice

Aproape 20% din anchetele Direcției Naționale Anticorupție (DNA) sunt începute ca urmare a autosesizării procurorilor în legătură cu cazuri de corupție prezentate de presă sau a unor sesizări venite de la serviciile de informații.

Procurorul șef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat că în acest an 17% dintre anchetele DNA au fost demarate în baza unor informații publicate în mass-media sau a unor sesizări ale serviciilor secrete, după ce în anii trecuți numărul acestor cazuri fusese cu două procente mai mare: „Am constatat că, în acest an, 17% din dosarele înregistrate au avut la bază o sesizare din oficiu pe baza informaţiilor din mass-media, a anchetelor jurnalistice sau primite de la serviciile de informaţii, spre deosebire de anul 2010, când 19% din dosare au avut la bază această modalitate de sesizare”, a declarat Laura Codruţa Kovesi în contextul prezentării raportului proiectului pilot Indexul Sustenabilităţii DNA, realizat cu sprijinul Fundaţiei Konrad Adenauer şi Ambasadei Marii Britanii în România.

Potrivit lui Kovesi, numărul sesizărilor primite de la cetăţeni a crescut în 2014 cu aproximativ 63% faţă de anii anteriori, în zece luni fiind înregistrate peste 4.500 de dosare, din care aproximativ 40% deschise ca urmare denunţurilor făcute de persoane sau firme.

„Până în acest moment al anului 2014, am primit 1.684 de sesizări de la persoane fizice şi juridice private, faţă de 1.032 primite în anul 2010. (…) În primele 10 luni din acest an am înregistrat peste 4.500 de dosare. Aproximativ 42% din dosare au fost constituite ca urmare a sesizărilor sau denunţurilor de la persoane fizice sau juridice private, iar peste 41% din cazuri au fost constituite ca urmare a sesizărilor unor instituţii publice, altele decât serviciile de informaţii”, a mai precizat procurorul şef al DNA.

CAR-Unirea-Tecuci-Repatriere-defuncti

Sursa: presagalati.ro
Foro: www.pressalert.ro