shopify
analytics tool

155 de ani de la ziua dezrobirii romilor

Dezrobirea tiganilor Persoanele de etnie romă sărbătoresc, luni, momentul dezrobirii romilor, ocazie cu care şi-au obţinut libertatea în spaţiul românesc. La Bucureşti, Centrul Naţional de Cultură a Romilor a organizat depuneri de coroane la statuia lui Mihail Kogălniceanu şi o dezbatere la Ministerul Culturii cu ocazia împlinirii a 155 de ani de la dezrobirea romilor.
Dezbateri şi depuneri de coroane, la statuia lui Alexandru Ioan Cuza au loc şi la Timişoara.  La eveniment participă aproximativ 30 de persoane. Manifestanţii au pancarte pe care scrie „Jos discriminarea”, „Jos rasismul”, „Nu vrem să fim victime”, „Dezrobirea nu s-a înfăptuit încă” şi „Romii – robii prejudecăţilor”. „Şanse egale şi respect! Acesta este mesajul pe care vrem să îl transmitem astăzi. Romii sunt supuşi prejudecăţilor. Recent, a fost iniţiat un proiect de lege în care se dorea schimbarea denumirii de rrom în cea de ţigan. Noi ne asumăm responsabilitatea de romi. De-a lungul vremii ne-au marcat holocaustul, cele două războaie mondiale, acum suntem la început de drum. Mesajul nostru este sa fim acceptaţi”, a declarat Bebi Leonard, preşedintele Asociaţiei Parudimos.Romii au sărbătorit şi la Galaţi, prin muzică şi dans
Pe scena Teatrului Dramatic „Fani Tardini” a avut loc, luni, un spectacol de muzică şi dans tradiţional ţigănesc, susţinut de un grup de romi din judeţul Galaţi, cu ocazia împlinii a 155 de ani de la dezrobirea ţiganilor.
Pentru a marca 155 de ani de la dezrobirea romilor, un grup din această etnie a organizat un spectacol de muzică şi dans.
Înainte de spectacol a luat cuvântul şi Cătălin Manea, secretar general al Partidului Romilor, care a vorbit despre importanţa integrării romilor, dar şi despre necesitatea îmbunătăţirii legislaţiei referitoare la viaţa romilor.
Acţiunea de luni de la Galaţi, a fost organizată de Instituţia Prefectului Judeţului Galaţi, prin Biroul Judeţean pentru Romi, Consiliul Judeţului Galaţi prin Centrul Cultural „Dunărea de Jos” şi de Primăria Municipiului Galaţi prin Teatrul Dramatic „Fani Tardini”.
La nivelul judeţului Galaţi trăiesc 55.000 de romi, conform statisticii Biroului Judeţean al Romilor de pe lângă Prefectura Galaţi şi 13.600 de romi, conform statisticii oficiale realizate în anul 2002.
Romii au reuşit să aibă, de-a lungul anilor, reprezentanţi la nivelul structurilor locale. În prezent, în judeţul Galaţi există 22 de mediatori sanitari, 19 experţi locali, nouă mediatori şcolari, opt profesori licenţiaţi de limbă romani şi 13 consilieri locali, aleşi pe listele Partidei Romilor, transmite corespondentul RRA, Maria Măndiţa.
La 20 februarie 1856 se elibera ultima categorie de robi iar proprietarii primeau despăgubiri în baza unui document numit de liderii vremii “Legiuirea pentru emanciparea tuturor ţiganilor din Principatul Ţării Românesti”.
La acest eveniment a fost invitat si Aron Durancea, solist vocal al Casei de cultura din Tecuci, care a cantat in deschidere Imnul Rromilor si cateva melodii ale rromilor.Acesta a primit o invitatie si din partea Aliantei Rromilor din Galati.
Actul marchează momentul dezrobirii rromilor.

sursa: Radio Romania

Fii tu primul care comentează on "155 de ani de la ziua dezrobirii romilor"

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!